Έναρξη διαδικασιών εκτέλεσης της μελέτης Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στη Σάμο

Έναρξη την Τρίτη 24/09 των Τμημάτων Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ

Στόχος του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποτελεί ο καθορισμός ενός πλαισίου στρατηγικών στόχων και μέτρων, σε πλαίσιο μακροσκοπικού σχεδιασμού, που θα θέσουν τις βάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών που αφορούν την πραγματοποίηση των μετακινήσεων προσώπων και αγαθών εντός της Σάμου. Η εκπόνηση του ΣΒΑΚ Σάμου έχει σαν αφετηρία τόσο την εκπλήρωση των εθνικών και διεθνών επιταγών περί επίτευξης βιώσιμων συστημάτων μετακίνησης όσο και τα πορίσματα και τις κατευθύνσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου. Η εκπόνηση του ΣΒΑΚ Σάμου πραγματοποιείται σύμφωνα με τη μεθοδολογία και τα επιμέρους βήματα και εργαλεία που προκύπτουν από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Κατευθύνσεις του Πράσινου ταμείου και συμμορφώνεται με το περιεχόμενο του Άρθρου 22 του Νόμου 4599/19.


Στο παρόν στάδιο της μελέτης, περιλαμβάνονται ενέργειες που αφορούν τη στελέχωση και εκπαίδευση της ομάδας έργου του Δήμου και τη συγκρότηση της ομάδας εμπλεκόμενων φορέων που θα συμβάλλουν στην εκπόνηση του ΣΒΑΚ. Η διαδικασία της εκπαίδευσης ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική λόγω της μαζικής συμμετοχής και του υψηλού επιπέδου των συμμετεχόντων και της εμπειρίας τους στις διαδικασίες σχεδιασμού και συνέπεσε με την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», ήτοι τις ημερομηνίες 16-17 Σεπτεμβρίου. Υλοποιήθηκε από τον κ. Λιμνιό Χρήστο (μέλος της ομάδας υποστήριξης του έργου, συγκοινωνιολόγο μηχανικό), έγινε με τη μορφή παρουσιάσεων και εστίαζε στην διαδικασία εκπόνησης των ΣΒΑΚ καθώς και στα στοιχεία εκείνα που διαφοροποιούν τον παραδοσιακό συγκοινωνιακό σχεδιασμό με τη νέα βιώσιμη προσέγγιση.

Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων αφορούσε τις φάσεις, τα στάδια και τις δραστηριότητες του «Κύκλου του ΣΒΑΚ» που προτείνεται από το ELTIS, ενώ έγινε αναφορά σε εθνικά και ευρωπαϊκά παραδείγματα ΣΒΑΚ και στους πιθανούς κινδύνους και τις ευκαιρίες που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εκπόνηση. Σε κάθε επιμέρους τμήμα της παρουσίασης, η ομάδα έργου αντάλλαξε απόψεις προκειμένου να οδηγηθεί σε κοινό αποτέλεσμα.


Επιπλέον στο παρόν στάδιο της μελέτης, συμπεριλαμβάνεται η σύνταξη του προσχεδίου για το σύμφωνο δέσμευσης στις γενικές αρχές βιώσιμης κινητικότητας, ο καθορισμός της περιοχής παρέμβασης, η αξιολόγηση του αντίκτυπου των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών σχεδίων και στρατηγικών, καθώς και η επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης. Τέλος, συμπεριλαμβάνεται η διεξαγωγή αυτοαξιολόγησης του σχεδιασμού κινητικότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Στο πλαίσιο του έργου, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διενεργηθεί «ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ».

Προκειμένου ο Δήμος να μπορέσει να κατανοήσει την κινητικότητα των κατοίκων και κατά συνέπεια να μπορέσει να σχεδιάσει με αποτελεσματικό τρόπο τα μέτρα εκείνα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, έχει την ανάγκη της άμεσης υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας.

Υπό την έννοια αυτή, θα σας παρακαλέσουμε θερμά να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας προκειμένου να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο μετακινήσεων, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ανάλυση των υφιστάμενων συνθηκών κινητικότητας της πόλης και των αναγκών της.

Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο θα μπορεί να συμπληρώνεται online και το μόνο που θα έχετε να κάνετε είναι να μπείτε στην ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το έργο:

https://svaksamos.com


και να πατήσετε στο link της έρευνας: «Διαδικτυακό ερωτηματολόγιο διερεύνησης επιλογών κινητικότητας στο Δήμο Σάμου» το οποίο θα βρίσκεται στην κεντρική σελίδα.

Από το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, μπορείτε να ενημερωθείτε με χρήσιμο υλικό σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αστική κινητικότητα, το ρόλο του καθενός, με καλές πρακτικές ανά τον κόσμο, ενώ θα αναρτώνται τακτικά πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του έργου.

Ο Δήμος χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας στην προσπάθεια του να σχεδιάσει το μέλλον της κινητικότητας στο νησί!

VKDMarketMegalo

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Νότης Μαριάς: Και νέο «δωράκι» στον Ερντογάν από τη Γερμανική  Προεδρία της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης παραμονές των κυρώσεων

Μήνυμα του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Καθηγητή και πρώην Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

«Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Με αυτή τη φράση αποδόθηκε η γενναία υπεράσπιση της Πατρίδας μας από τον λαό μας όταν στις 28 Οκτωβρίου 1940

Περισσότερα »
Κορονοϊός: 411 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 1 κρούσμα στη Σάμο

Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 1547 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Σήμερα ανακοινώνουμε 1547 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός

Περισσότερα »
Μήνυμα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη για την 28η Οκτωβρίου

Μήνυμα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη για την 28η Οκτωβρίου

Στον Πολιχνίτο και στις  εκδηλώσεις εορτασμού της Επετείου  του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940,  παραβρέθηκε το πρωί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης παρουσία του  Βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου και

Περισσότερα »