Εμπνεύσεις με Σαμιώτικο κρασί στη Horeca 2019. Εντυπωσίασαν οι Σαμιώτες executive chefs Μπιλιμπάς και Παντερλής

Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Horeca 2019 από την κεντρική σκηνή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος σε μια σειρά καινοτόμων προσεγγίσεων για τον οινογαστροτουρισμό της χώρας μας. Οι καταξιωμένοι Σαμιώτες executive chefs Βαγγέλης Μπιλιμπάς και Ασλάνης Παντερλής είχαν ως έμπνευση στις πρωτότυπες συνταγές τους τα πολυβραβευμένα κρασιά του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σάμου.

00Horeca01

Οι δημιουργίες τους προκάλεσαν εντύπωση, ενώ οι διακριτές γεύσεις και οι πρωτοποριακοί συνδυασμοί αποτέλεσαν αφορμή για πλήθος επαινετικών σχολίων όσων δοκίμασαν.

00Horeca011

ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΜΕ «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ»

(από τον chef Ασλάνη Παντερλή)

Υλικά:

2 φιλέτα μπακαλιάρου φρέσκου

4 λεπτές φέτες αγγουριού

φύλλα από παντζάρι, σπανάκι, ρόκα, κρίταμο

ζωμός από οστρακοειδή

φυστικοβούτυρο

4 πιπεριές Φλωρίνης ψητές

2 φύλλα ζελατίνης

1 ποτήρι κρασί Samos Vin Doux

1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ»

ελαιόλαδο

00Horeca06

Εκτέλεση:

Βράζουμε το ψάρι και αρωματίζουμε με κρασί Samos Vin Doux. Aφού κρυώσει, το αλείφουμε προσεκτικά με φυστικοβούτυρο και τυλίγουμε το ψάρι με τις λεπτές φέτες αγγουριού. Ετοιμάζουμε ένα «ζελέ» με το ζωμό των οστρακοειδών αρωματισμένο με κρασί «Ψηλές Κορφές» προσθέτοντας φύλλο ζελατίνης. Μόλις κρυώσει και στερεοποιηθεί κόβουμε με στρογγυλό κουπάτ. Ψιλοκόβουμε σε μπλέντερ τις ψητές πιπεριές και ετοιμάζουμε μια «πανακότα» με κρέμα γάλακτος και φύλλο ζελατίνης. Μόλις πήξει και κρυώσει κόβουμε σε ζάρια.

Παρουσιάζουμε, τοποθετώντας ως βάση το ζελέ, μετά τα φύλλα από παντζάρι, ρόκα, σπανάκι, κρίταμο και στη συνέχεια τα «ζάρια» από πιπεριές. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

00Horeca03

ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙ ΠΟΣΕ ΣΕ SAMOS ANTHEMIS

(από τον chef Βαγγέλη Μπιλιμπά)

Ξεκινάμε με 6 αχλάδια Williams. Τα καθαρίζουμε ολόκληρα και αφήνουμε πάνω το κοτσάνι. Τα βράζουμε σε μισό λίτρο Samos Anthemis για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφαιρούμε από το κρασί και τα κρατάμε στην άκρη.

Για το σουφλέ:

150 γρ. κουβερτούρα 70%

180 γρ. βούτυρο

150 γρ. ζάχαρη

3 αυγά

90 γρ. αλεύρι

180 γρ. χοντροσπασμενα καρύδια

(φόρμες για σουφλέ)

00Horeca04

Εκτέλεση:

Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρι μαζί με το βούτυρο. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά μαζί με την ζάχαρη για 4 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας στα αυγά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι , ενσωματώνουμε. Στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια. Μοιράζουμε το μείγμα στα σκεύη μέχρι τη μέση και αφήνουμε προσεκτικά στο κέντρο με αργές κινήσεις από ένα αχλάδι.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς (σε ταψί μπεν μαρι) για 20 λεπτά .

Για το λικέρ αυγού:

8 κρόκους αυγών

250 γρ. ζάχαρη άχνη

300 γρ. κρέμα γάλακτος

1 βανίλια

250 ml Samos Anthemis ( από αυτό που πασάραμε τα αχλάδια)

Εκτέλεση:

Σε μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με την βανίλια να αφρατέψουν. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη άχνη σιγά- σιγά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και στο τέλος το κρασί μέχρι να σφίξει το μείγμα. Διατηρείται στο ψυγείο για 4 εβδομάδες.

Σερβίρουμε το σουφλέ σοκολάτας με αχλάδι με δυο κουταλιές της σούπας λικέρ αυγού.

Niotis

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Kαθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Kαθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Συμπολίτες μου, Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση. Παντού στην Ευρώπη, αλλά πλέον και εδώ στην

Περισσότερα »
Γιάννης Μάρκου: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της ΔΕΕΠ Σάμου»

Γιάννης Μάρκου: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της ΔΕΕΠ Σάμου»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ (Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας) Σάμου, κ. Γιάννης Μάρκου. Η ΔΕΕΠ Σάμου συγκέντρωσε

Περισσότερα »
5ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Σάμου

5ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Σάμου

Σήμερα 22-10-2020 πραγματοποιήθηκε η 5ωρη στάση εργασίας και  δράσεις που είχε προκηρύξει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου για τους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας

Περισσότερα »