Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την «μαύρη» Δευτέρα 14/10

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την «μαύρη» Δευτέρα 14/10

Την Τρίτη 15/10 το βράδυ συνήλθε εκτάκτως σε συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ανατολικής Σάμου, στην σκιά των θλιβερών όσο και επικίνδυνων γεγονότων που συνέβησαν την Δευτέρα 14/10 το απόγευμα και το βράδυ, παρουσία του γ.γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη και του Ειδικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής του ίδιου υπουργείου κ. Μάνου Λογοθέτη.

Στην αρχή πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Στάντζος καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και περιέγραψε την κατάσταση που υπήρξε την προηγούμενη μέρα. Σε παρέμβασή του ο κ. Κώστας Τζίχας, ζήτησε τη λήψη μέτρων προσωρινής στέγασης αυτών που έμειναν χωρίς στέγη. Στη συνέχεια παρουσίασαν τις θέσεις τους οι δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να ενημερωθούν τα στελέχη του υπουργείου. Ο πρόεδρος του δ.σ. κ. Γιώργος Κολλάρος, διάβασε επιστολή του βουλευτή κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη. Ο κ. Νίκος Κατρακάζος συμφώνησε με τις θέσεις του Δημάρχου για το πλαίσιο διεκδίκησης. Ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου της Ανατροπής, αναρωτήθηκε αν θα γίνει τίποτα ή θα ξανασυναντηθούν οι παρατάξεις με τα ίδια ζητήματα. Ο κ. Τζίχας της Λαϊκής Συσπείρωσης επανέλαβε τις θέσεις της παράταξής τους, που εκφράστηκαν με το πλαίσιο διεκδίκησης των φορέων τον Φεβρουάριο του 2019.

Ο κ. Νίκος Ζάχαρης παρουσίασε μια ολοκληρωμένη θέση της παράταξης «Η Σάμος αλλάΖΕΙ» και ζήτησε να λειτουργήσει αυτόματα η άρση του γεωγραφικού περιορισμού, μόλις στο μέλλον ο αριθμός των φιλοξενουμένων υπερβαίνει την δυναμικότητα του νέου κέντρου. Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων κ. Δημήτρης Βογιατζής.

00DimotikoSymvoulio01

Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι φορέων, ο κ. Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και η κα Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Σχολείου Βαθέος κα Θωμασούλη, ο κ. Δημ.΄Ελληνας τουριστικός πράκτορας, ο πρόεδρος του συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου κ. Παναγιώτης Μπαντούνας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου κ. Μάνος Γιοκαρίνης.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο γ.γ. του υπουργείου κ. Γεωργιάδης, που παρουσίασε τέσσερα σημεία ενεργειών από πλευράς κυβέρνησης. Την αποσυμφόρηση των νησιών μόλις ανοίξουν δομές στην ενδοχώρα, από την προκήρυξη 20.000 θέσεων, η ολοκλήρωση του νέου ΚΥΤ, η παραχώρηση του του υπάρχοντος ΚΥΤ στον δήμο της Ανατολικής Σάμου και η κατάθεση ν/σχεδίου τις επόμενες μέρες, αναδιαμόρφωσης των διαδικασιών ασύλου.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής κ. Μάνος Λογοθέτης, που έκανε συγκρίσεις του σήμερα με την περίοδο του 2015 και αναφέρθηκε στα διαδικαστικά ζητήματα της υποδοχής και της ταυτοποίησης. Ο κ. Σίμος ζήτησε να μην έρχονται στα νησιά μωαμεθανοί, βάσει της συμφωνίας της Λωζάννης και να μην γίνεται η διαδικασία ασύλου στα νησιά, αλλά μια απλή καταγραφή. Ακολούθησε συζήτηση με παρεμβάσεις του Δημάρχου, του Αντιπεριφερειάρχη και άλλων. Ο κ. Νίκος Κατρακάζος παρεμβαίνοντας είπε ότι όσα άκουσε από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, είναι τα ίδια που άκουγε από τους προηγούμενους υπουργούς Μουζάλα και Βίτσα. Απάντησε ο κ. γ.γραμματέας. Δευτερολόγησαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στη συνέχεια.  Στη συνέχεια έγινε ψηφοφορία επί τριών προτάσεων που υπήρξαν, όπου η πρόταση της παράταξης του κ. Ζάχαρη έλαβε δύο ψήφους, της Λαϊκής Συσπείρωσης, επίσης δύο ψήφους και η πρόταση του δημάρχου το σύνολο των υπολοίπων ψήφων (από ΑΝΑΣΑ – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ).

00DimotikoSymvoulio05

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Δήμου Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος είπε τα εξής:

«Έχουμε έκτακτες εξελίξεις που τις βιώσαμε από εχθές. Έχουμε τη συνεχιζόμενη άθροιση μεταναστευτικού-προσφυγικού στο νησί μας με μερική μεταφορά στην ενδοχώρα και χθες είχαμε τα πρώτα βίαια κλιμακούμενα επεισόδια στο κέντρο της πόλης τις πρώτες απογευματινές ώρες, τα οποία μεταφέρθηκαν αργότερα στο κέντρο του ΚΥΤ και πέριξ αυτού.

Με προσπάθεια έντονης επιθετικότητας εκ μέρους πλήθους έναντι των αστυνομικών δυνάμεων , γνωρίζουμε πλέον όλοι τι χωρίζει την πόλη από το κέντρο υποδοχής που έχει αναπτυχθεί τόσο ανεξέλεγκτα, ένας δρόμος και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, τίποτα άλλο.

Αργότερα είχαμε την πυρκαγιά στην οποία ήμασταν παρόντες όλοι, είδαμε πως ξεκίνησε, βέβαια το προανακριτικό έργο το έχει αναλάβει η Π.Υ. Σάμου. Η πυρκαγιά στο χώρο πέριξ του κέντρου προκάλεσε μεγάλο κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές, υπήρξε οργανωμένη εκκένωση της Ε.Α, ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών και των εθελοντών πυροσβεστών οι οποίοι κάτω από συνθήκες ιδιαιτέρως επικίνδυνες ενώ έσκαγαν φιάλες υγραερίου συνέχιζαν τις προσπάθειες κατάσβεσης ως ότου τα κατάφεραν και επιτυχημένη εκκένωση πλήθους μεταναστών- προσφύγων, γυναικόπαιδων και νεαρών ανδρών, με τάξη στο χώρο έναντι του ΚΥΤ με την βοήθεια εννοείται και την οργάνωση της διοίκησης του κέντρου υποδοχής και σε ασφαλείς χώρους πέριξ του περιμετρικού.

Υπήρχε συνεχής επικοινωνία χθες το βράδυ σε επίπεδο κυβέρνησης, συντονισμός από τον υπουργό προστασίας του πολίτη τον κ. Χρυσοχοΐδη, τοπικός συντονισμός με τις τοπικές υπηρεσίες, την Αντιπεριφέρεια Σάμου και τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου.

00DimotikoSymvoulio03

Στη μία τη νύχτα είχαμε έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο διότι ήταν εξελισσόμενα όλα τα γεγονότα. Υπήρξε χθες το βράδυ, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των παιδιών και των γονέων που θα κινούνταν τις πρώτες πρωινές ώρες σε μια πόλη που δεν ξέρανε ποια θα ήταν η κατάσταση το πρωί. Υπήρξε λοιπόν απόφαση του δήμου να κλείσουν οι σχολικές μονάδες στο συγκρότημα Σάμου και στην κοινότητα Βαθέος.

Σήμερα υπήρξε εκ νέου επικοινωνία με τον υπουργό προστασίας του πολίτη και παράκληση, όπως υπήρξε και άμεση ανταπόκριση, για αυτό και έχουμε την χαρά και την ουσία της επίσκεψης του γενικού γραμματέα και του ειδικού γραμματέα».  

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ανακοινώθηκαν οι λίστες επιτυχόντων στο Δημόσιο ΙΕΚ Σάμου. Εγγραφές μέχρι Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου

Ανακοινώθηκαν οι λίστες επιτυχόντων στο Δημόσιο ΙΕΚ Σάμου. Εγγραφές μέχρι Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα για τα Δημόσια ΙΕΚ (ΔΙΕΚ). Το ΔΙΕΚ Σάμου καλεί τους ενδιαφερόμενους να αναζητήσουν το αποτέλεσμα της αίτησής τους

Περισσότερα »