Εξαιρετική η παρουσίαση του βιβλίου «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού» – ταξίδι στο χρόνο» του κ. Κώστα Κατσιγιάννη

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2017 εκδόθηκε το νέο βιβλίο του Κώστα Κατσιγιάννη, πολιτικού μηχανικού ΕΜΠ, πρώην γενικού διευθυντή ΕΟΤ, με τίτλο «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού» – ταξίδι στο χρόνο».

Ο κ. Κώστας Κατσιγιάννης βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (11/04) στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, όπου μίλησε για το βιβλίο του. Το βιβλίο δε, παρουσίασαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυτιλιακών και Τουριστικών Πρακτόρων Σάμου κ. Δημήτρης Κασμιρλής και η κα Έλενα Χουσνή, εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Μάνος Στεφανάκης.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο κ. Μάνος Στεφανάκης αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα.

00Parousiasivivliou02

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος αναφερόμενος στο πρόσωπο του κ. Κώστα Κατσιγιάννη τον χαρακτήρισε ως «ο δικός μας άνθρωπος», εφόσον η σύζυγός του κατάγεται από τη Σάμο. «Είμαστε μάρτυρες της πολύ σημαντικής του παρουσίας και βοήθειας. Οφείλουμε να πιστώσουμε την τεράστια συμβολή του στα Ελληνοτουρκικά όσο αφορά τον τουρισμό. Είναι ένα υπέροχο βιβλίο και ο αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει πως λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια ο τουρισμός».

Ο κ. Δημήτρης Κασμιρλής αναφερόμενος στο πρόσωπο του κ. Κώστα Κατσιγιάννη είπε «είναι τιμή για μένα να μιλήσω για έναν άνθρωπο που ήταν γνωστός με τον πατέρα μου και έχει κάνει πολλά για τον τουρισμό του νησιού». Ο κ. Κασμιρλής έκανε ένα σύντομο απολογισμό στις ημέρες και στα έργα του ΕΟΤ, αναφέροντας χρήσιμα στατιστικά στοιχεία.

Η κα Έλενα Χουσνή έκανε μια ιδιαίτερη προσέγγιση στο βιβλίο του κ. Κατσιγιάννη αναφέροντας πολιτιστικά στοιχεία και δραστηριότητες του ΕΟΤ, συνάμα με την τουριστική προβολή. Όπως είπε η κα Χουσνή «Ο ΕΟΤ είχε θέσει ως στόχο ο πολιτισμός να είναι εξαγώγιμο είδος και χρησιμοποίησε την αφρόκρεμα του πολιτισμού για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Τα φεστιβάλ της Επιδαύρου και των Αθηνών ήταν πόλος έλξης μεγάλων ονομάτων της εποχής, τόσο από το τραγούδι, όσο και από τον κινηματογράφο ή τη θεατρική σκηνή».

Ο συγγραφέας κ. Κώστας Κατσιγιάννης αφού ευχαρίστησε για τα καλά λόγια των παρουσιαστών, στάθηκε σε τρία ιδιαίτερα σημεία. Για το ξενοδοχείο «Ξενία» που κατασκευάστηκε το 1959 από τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη, ηλικίας 93 ετών.

Για τα Ελλονοτουρκικά. Το 1999 κλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα για θέματα τουριστικά . Όπως είπε Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι ανταγωνίστριες χώρες, αλλά οφείλουν να συνεργασθούν. Τα τελευταία χρόνια ανθεί ο τουρισμός από την Τουρκία, κάτι που σημαίνει ότι ανεβαίνει και η οικονομία της χώρας μας.

Επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια οι τουρίστες μένουν κλεισμένοι μέσα στα ξενοδοχεία με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν τον πολιτισμό του τόπου που επισκέπτονται.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ κα Άννη Ανδρεάδου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Μαριάνθη Μαστροκωνσταντή, οι κ.κ. Νίκος Στεφανής και Δημήτρης Κυριαζής, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, ο πρώην Νομάρχης Σάμου κ. Μανόλης Κάρλας και αρκετός κόσμος, ειδικά από το χώρο του τουρισμού.

Αλέξης Κομνηνός

00Parousiasivivliou03 

Λίγα λόγια το βιβλίο «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού» – ταξίδι στο χρόνο».

Στο βιβλίο ξετυλίγεται η πορεία του ελληνικού τουρισμού από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας με γεγονότα, πρόσωπα και πολιτικές που κατά καιρούς εφαρμόστηκαν στο σημαντικό τομέα του τουρισμού.

Πιο ειδικά, περιγράφεται η διαδρομή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενός Οργανισμού που ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1929, επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου, καταργήθηκε το 1936 και επανιδρύθηκε το 1951.

Έκτοτε, και επί πολλές δεκαετίες, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη γενικότερη εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού αφού χάρασσε αλλά ταυτόχρονα υλοποιούσε την εκάστοτε τουριστική πολιτική.

Μέσα από τις γραμμές του βιβλίου γίνεται αναφορά, κατά χρονολογική σειρά, στη δημιουργία και στην ανάπτυξη των κυριότερων πρωτοβουλιών του ΕΟΤ στους τομείς του πολιτισμού (καλλιτεχνικές εκδηλώσεις), της προβολής της χώρας στο εξωτερικό με τις ποικίλες διαφημιστικές πρωτοβουλίες καθώς και στην εκτέλεση δημόσιων τουριστικών έργων.

Έτσι, ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει τη δημιουργία και την εξέλιξη των φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών ενώ ταυτόχρονα να ενημερωθεί για τον τρόπο που ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του ’50 η διαφήμιση της χώρας μας, μέσα από τις ιστορικές αφίσες – δημιουργήματα συχνά σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών, τα πληροφοριακά έντυπα, τα λευκώματα, τους δίσκους μουσικής, τη συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, τα γραφεία εξωτερικού του ΕΟΤ κ.α.

00Parousiasivivliou04

Επίσης, στο βιβλίο περιγράφεται ο τρόπος που ξεκίνησαν και υλοποιήθηκαν, με μέριμνα της τεχνικής υπηρεσίας του ΕΟΤ, τα μεγάλα έργα τουριστικής υποδομής, όπως τα εμβληματικά ξενοδοχεία, τα γνωστά ως «Ξενία», που κατασκευάστηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, οι οργανωμένες ακτές, τα κάμπινγκ, τα τουριστικά περίπτερα, τα έργα ιαματικού τουρισμού, οι οδικοί μεθοριακοί σταθμοί και πολλά άλλα.

Ακόμη, αναφέρονται και ορισμένα μεμονωμένα έργα ιδιαίτερα σημαντικά για την εποχή που κατασκευάστηκαν, όπως το γήπεδο γκολφ της Γλυφάδας, το ξενοδοχείο «Μον Παρνές», το Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, το Κέντρο Θεραπείας Λουτρών Αιδηψού, οι διαμορφώσεις στο Λυκαβηττό, η πλήρης ανακαίνιση του Ανακτόρου «Αχίλλειον» στην Κέρκυρα.

Κυρίως δίνεται έμφαση στις πρωτοβουλίες των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων, που οφείλονται σε εμπνευσμένους ηγέτες και που υλοποιήθηκαν από πολύ ικανούς υπαλλήλους.

Οι πρωτοβουλίες αυτές (πρώτα διαφημιστικά προγράμματα, ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων, συμμετοχή με περίπτερα σε τουριστικές εκθέσεις, έργα υποδομής κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους) αποτέλεσαν και αποτελούν υποδείγματα ακόμη και σήμερα.

Επιπλέον, στο βιβλίο αναπτύσσεται σε ειδικά κεφάλαια η συμβολή του ΕΟΤ, με αφετηρία πάντοτε τη δεκαετία του ’50, σε σημαντικές ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο θαλάσσιος, ο ιαματικός, ο οδικός-περιηγητικός, ο ορεινός, ο πολιτιστικός κ.α.

00Parousiasivivliou05

Επίσης, έμφαση δίνεται στις κατά καιρούς πολιτικές που εφαρμόστηκαν και κατά πόσο συνέβαλαν θετικά ή αρνητικά στην εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού.

Εδώ ο συγγραφέας δεν αρκείται στην προσωπική του άποψη αλλά δίνει το λόγο σε σημαντικούς ανθρώπους του κλάδου, όπως σε πρώην υπουργούς, γενικούς γραμματείς, εκπρόσωπους του ιδιωτικού τομέα αλλά και παλιούς υπαλλήλους του Οργανισμού.

Από την ανάγνωση του βιβλίου προκύπτει, πέραν των άλλων, και ένας προβληματισμός για τη μελλοντική ανάπτυξη του τουρισμού και πιο ειδικά για την εξέλιξη του δημόσιου τομέα, όπου τονίζεται η σταδιακή υποβάθμιση του ΕΟΤ, ενώ αναφέρονται ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις σχετικές με το μέλλον του ιστορικού Οργανισμού.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο θεαμάτων-ακροαμάτων από την Π.Ε Βορείου Αιγαίου

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου,  στέκεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία προσφοράς, αγάπης και βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας, που επλήγησαν από την

Περισσότερα »