Εκπληκτική η εκδήλωση του Φιλοτεχνικού Ομίλου Σάμου για τον ποιητή Κωστή Παλαμά

Με ΛΟΓΟ, ΠΟΙΗΣΗ και ΜΕΛΟΣ, γέμισε η αίθουσα του Δημαρχιακού μεγάρου Σάμου, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, στην οποία ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Σάμου πραγματοποίησε με την ευκαιρία των 160 ετών από τη γέννηση του Κωστή Παλαμά, εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του ποιητή.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Φ.Ο.Σ. κ. Νίκος Βαρούμας, ανακοινώνοντας μια σειρά εκδηλώσεων, διότι το 2019 κλείνουν πενήντα χρόνια από την ίδρυση του ομίλου.

Όπως είπε: «Είναι σημαντική χρονιά και για την πόλη της Σάμου που θα πρέπει να γιορτάσει μαζί μας το γεγονός αυτό, δεδομένου ότι ο Φιλοτεχνικός Όμιλος είναι ο πιο παλαιός Πολιτιστικός Σύλλογος της Σάμου που οργανώνει δράσεις πολιτισμού και προσφέρει σημαντικό έργο με σταθερότητα και συνέπεια την τελευταία πεντηκονταετία».

00FilotexnikosPalamas02

Με ομιλήτριες τις φιλολόγους κα Ελπίδα Κατσικογιάννη και κα Κάτια Καλύβα ακούστηκαν αποσπάσματα από τη ζωή και το «Δωδεκάλογο του Γύφτου» και «Κωστής Παλαμάς -ο ποιητής του καιρού του και του γένους του».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το μουσικό σύνολο ΜΟΥ.ΠΑ.ΣΑ. (Μουσική Παρέα Σάμου), ερμήνευσε μελοποιημένους στίχους από ποιήματα του Κωστή Παλαμά.

Βάλε τα σημάδια, Το σπίτι που γεννήθηκα, Τίποτα δε μένει, Κακή φωτιά, Παιδί το περιβόλι μου, Γεια σας τριαντάφυλλα, μελοποιημένα ποιήματα του Παλαμά που χάρισαν μοναδικές στιγμές με τις ερμηνείες τους η ΜΟΥ.ΠΑ.ΣΑ.

«Δεν υπάρχει Τέχνη χωρίς ποίηση» υποστήριζε ο Ντελακρουά και ίσως να είχε δίκιο. Η ποίηση επιβεβαιώνει την έννοια της συλλογικότητας. Δείχνει ότι όλοι οι άνθρωποι βιώνουμε παρόμοια συναισθήματα και ερχόμαστε αντιμέτωποι με κοινά ερωτήματα. Είναι ο στυλοβάτης της προφορικής παράδοσης καθώς με την πάροδο των αιώνων μπορεί να επικοινωνήσει τις βαθύτερες αξίες παλαιότερων πολιτισμών. Έτσι και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Σάμου μέσα από τις ιδιαίτερες εκδηλώσεις του προσφέρει τέχνη, πολιτισμό και σεβασμό στην έννοια της συλλογικότητας.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Ελένη Χατζηγεωργίου

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Δημήτρης Βολακάκης: «Αυτά που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο στον Μαραθόκαμπο, είχαν να γίνουν πάρα πολλά χρόνια»

Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθοκάμπου : Άμεση λύση στο ζήτημα της στέγασης του Γυμνασίου Μαραθοκάμπου.

Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση  το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Μαραθοκάμπου για τρίτη φορά και υπό την πίεση του Δήμου Δυτικής Σάμου

Περισσότερα »