Εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Χίο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα στα τείχη του Κάστρου της Χίου εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τίτλο «Europe in my Region/ Η Ευρώπη στην Περιοχή μου».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν οι επισκέπτες να ανακαλύψουν το έργο της «Αποκατάστασης και Ανάδειξης των χερσαίων τειχών του Κάστρου  Χίου» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο συγκεκριμένα να γνωρίσουν το έργο τη στιγμή που κατασκευάζεται, να μάθουν τις ιδιαιτερότητες, τη σκοπιμότητα και την αξία του για τον τόπο. Το Κάστρο της Χίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, ενσωματωμένο στον αστικό ιστό της και κατοικημένο μέχρι σήμερα. Στην παρούσα Προγραμματική Περίοδο επισκευάζεται χερσαίο τμήμα των τειχών του σε μία προσπάθεια σταδιακής αποκατάστασής του.

00ProedrosDimokratiasXio02

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου υποδεχόμενη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος μετέβη στο νησί για να παραστεί και στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή της Χίου το 1822, έκανε την ακόλουθη προσφώνηση:

«Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Είναι μια μέρα ιδιαίτερη η σημερινή.

Η συνάντησή μας γίνεται σε μια ώρα τιμής και μνήμης. Μνήμης των θυμάτων των σφαγών της Χίου το 1822.

Η μνήμη, πέρα από την τιμή, πολλαπλασιάζεται ως αξία, καθώς συνδεόμενη με το παρελθόν, μετουσιώνεται σε δημιουργική δύναμη στο παρόν.

Ιδιαίτερα αισθάνομαι την ανάγκη να καλωσορίσω την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην ξεχωριστή για εμάς αυτή μέρα.

Σας καλωσορίζω κ. Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε που είστε εδώ.

Εδώ στον τόπο αυτό, στο Κάστρο της Χίου, με την μακραίωνη ιστορία τις μνήμες και τα ίχνη των αλληλοδιάδοχων πολιτισμών, στην Χίο σύμβολο του αγώνα και της θυσίας του Ελληνισμού, αλλά και στη Χίο των ανοιχτών οριζόντων της ναυτοσύνης και της δημιουργίας

Ο χρόνος μεταπλάθει τις συνθήκες, τους ανθρώπους και τις συνειδήσεις.

Η χώρα μας σήμερα, παρά την κρίση και πέρα από την κρίση, παραμένει και σήμερα βασικός πόλος ειρήνης και συνύπαρξης σε μια ταραγμένη περιοχή.

Προσπαθεί και στο πλαίσιο της οικογένειας των άλλων ευρωπαϊκών λαών, της Ε.Ε, να βρει το δρόμο της, να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, να θεμελιώσει ένα σταθερό δρόμο εξέλιξης και προόδου.

Κ. Πρόεδρε,

Εδώ στο κάστρο της Χίου που βρισκόμαστε σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη, με πόρους της Ε.Ε του Ε.Π « Βόρειο Αιγαίο» μια προσπάθεια αποκατάστασης και ανάδειξης των τειχών του κάστρου, κάτι για μας πάρα πολύ σημαντικό, που θα συνεχιστεί και μέσα από τις Ολοκληρωμένες Αστικές Παρεμβάσεις.

Συνδυάζουμε σήμερα, με την παρουσία Ελλήνων όλων των γενεών, μικροί και μεγάλοι είναι σήμερα εδώ στη σημερινή μας εκδήλωση, στη μικρή αυτή γιορτή για όσα γίνονται εδώ στο Κάστρο της Χίου, ώστε αυτό, μέρος της ιστορίας μας, να αντέχει στη φθορά του χρόνου και να μιλάει με τον τρόπο του σε όλες τις γενιές για αυτό που υπήρξαμε και για αυτό που είμαστε.

Είναι χαρά και τιμή για μας κ. Πρόεδρε που εσείς, και με όλα αυτά που κομίζετε, είστε κοντά μας.

Εκ μέρους όλων των ανθρώπων της Χίου, δεχθείτε τις ευχές μου για το καλύτερο».

Η Περιφερειάρχης προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντίγραφα νομισμάτων του 15ου αιώνα, της εποχής της Γενουατοκρατίας, που κόπηκαν στο νομισματοκοπείο που λειτουργούσε εντός του Κάστρου της Χίου και στα οποία αποτυπώνεται ο θυρεός της οικογένειας Ιουστινιάνη, τα οποία επιμελήθηκε η 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χίου.

 00ProedrosDimokratiasXio03

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Έγκριση υποβολής πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θάλασσα και Αλιεία 2014-2020» του έργου: «ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΗΡΑΙΟΥ Ν.ΣΑΜΟΥ

Έγκριση υποβολής πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θάλασσα και Αλιεία 2014-2020» του έργου: «ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΗΡΑΙΟΥ Ν.ΣΑΜΟΥ

Συνεδρίασε χθες στις 30/11/2020  το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου με τηλεδιάσκεψη αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://www.epresence.gov.gr ). Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που

Περισσότερα »
Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος. Μεγάλο

Περισσότερα »
Κορωνοϊός: Πρώτο «καμπανάκι» ΕΟΔΥ -2 νεκροί & 97 νέα κρούσματα το τετραήμερο. ΠΟΥ: Η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι διασωληνωμένοι – 2.186 νέα κρούσματα

Σήμερα ανακοινώνουμε 2.186 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 109.655, εκ

Περισσότερα »