Εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

O Μητροπολίτης μας κοντά στα παιδιά μας

O Μητροπολίτης μας κοντά στα παιδιά μας

Ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στά πλαίσια τῶν Ποιμαντικῶν του δράσεων ἐν ὂψει τῶν ἑορτῶν τοῦ Πάσχα, τήν Πέμπτη 25 Ἀπριλίου, Χοροστάτησε καί ὁμίλησε στόν Ἱερό

Εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πραγματοποιήθηκε το πρωϊ της Κυριακής (17/09) στην εκκλησία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στο Λόφο της Ψιλής Άμμου.

Η εκδήλωση είχε σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας σ’ έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Αμυρσώνης ανέγνωσε το μήνυμα του Δημάρχου Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου, ενώ  στη συνέχεια αναγνώσθηκε επιμνημόσυνος λόγος από τον Πρόεδρο του Φιλοτεχνικού Ομίλου Σάμου και συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Νικόλαο Βαρούμα.

Κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο που υπάρχει στον αύλειο χώρο της εκκλησίας, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε λιτή δεξίωση στο στρατιωτικό φυλάκιο της Ψιλής Άμμου.

Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ…

Στα μηνύματά τους ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος και ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος αναφέρουν για τη σημερινή ημέρα μνήμης.

Νίκος Κατρακάζος – Αντιπερειφερειάρχης Σάμου:

Μια από τις πιο θλιβερές επετείους της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας είναι αυτή της κατάρρευσης του μικρασιατικού μετώπου που οδήγησε στη στρατιωτική ήττα και συντριβή, αλλά και στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τη μικρασιατική γη. Τα ιστορικά γεγονότα του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 1922 έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους με τον τίτλο «Μικρασιατική Καταστροφή».

Η ήττα του 1922 μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του 1453 και να θεωρηθεί ακόμα και μεγαλύτερη, γιατί μ’ αυτήν ξεριζώθηκε η από χιλιάδων ετών ελληνική παρουσία στην ιωνική γη. Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται στις 17/9/17.

Ενενήντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από την εξόντωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ενενήντα πέντε χρόνια από τότε που ο ελληνισμός ξεριζώθηκε από τα μικρασιατικά παράλια εξαιτίας της βαρβαρότητας του νεοτουρκικού εθνικισμού, των γεωπολιτικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων των «μεγάλων δυνάμεων» και των εγγενών αδυναμιών της Ελλάδας που προήλθαν από τον εθνικό διχασμό.

Ημέρα μνήμης και πόνου η σημερινή αλλά και απόδοσης τιμής στον Μικρασιατικό Ελληνισμού η ιστορία του οποίου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας που δεν παραγράφεται και δεν λησμονιέται και είναι χρέος μας, τόσο εθνικό όσο και ιστορικό, να το διαφυλάξουμε. 
Η 14Η Σεπτεμβρίου κάθε έτους αποτελεί ακόμα ένα δίδαγμα γνώσης και μνήμης, μιας μνήμης που δεν μπορεί να αποτελεί τη διαιώνιση των παθών του παρελθόντος αλλά πως τα έθνη και οι λαοί που δεν γνωρίζουν και δεν μαθαίνουν από την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να ξαναζήσουν τις πιο τραγικές σελίδες της ιστορικής τους πορείας. Ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα που λαμβάνουμε από εκείνα τα ταραγμένα χρόνια είναι ότι η δύναμη της εθνικής ενότητας αποτελεί προϋπόθεση και κινητήρια δύναμη επιβίωσης και δημιουργικής πορείας του ελληνισμού στο ευμετάβλητο και δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής που ζούμε.

00GenoktoniaEllinon02

Μιχάλης Αγγελόπουλος – Δήμαρχος Σάμου:

“Η 14η Σεπτεμβρίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη σε μια επέτειο που στην ιστορία του Έθνους παραμένει μια ανοιχτή πληγή. Ο ξεριζωμός του Μικρασιατικού Ελληνισμού αποτέλεσε για την πατρίδα μας μια δεύτερη Άλωση, εξίσου οδυνηρή, εξίσου ανεπούλωτη.

Η καταστροφή της Σμύρνης είναι από τις στιγμές που άλλαξαν τον ρουν της Ιστορίας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρου του Δυτικού κόσμου, όμως θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ο Ελληνισμός είχε πάντα την ιδιότητα να αντλεί δύναμη από τις καταστροφές που υφίστατο και να αναγεννάται.”

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ