Εκδήλωση με θέμα: «Οι κοινωνικές ρίζες του στίγματος και η ανάγκη κοινωνικής χειραφέτησης για όλους και όλες» με προσκεκλημένο ομιλητή τον ψυχίατρο Θ. Μεγαλοοικονόμου

Σύλληψη 31χρονου και 32χρονου, για το αδίκημα της κλοπής

Ο Σύλλογος Οικογενειών και Εθελοντών για τη ψυχική υγεία Νομού Σάμου και η Κίνηση για τα Ανθρώπινα δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Οι κοινωνικές ρίζες του στίγματος και η ανάγκη κοινωνικής χειραφέτησης για όλους και όλες» με προσκεκλημένο ομιλητή τον ψυχίατρο Θ. Μεγαλοοικονόμου.

Ο Θ. Μεγαλοοικονόμου είναι ψυχίατρος, με έντονη επιστημονική και κοινωνικοπολιτική δράση στα πλαίσια του κινήματος της εναλλακτικής ψυχιατρικής και όχι μόνο. Έχει εργαστεί στο Δρομοκαΐτειο, στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, όπου και διετέλεσε διευθυντής του 9ου Ψυχιατρικού Τμήματος, παίρνοντας πρωτοβουλίες για μεθόδους και προγράμματα ριζικής αποδόμησης και ξεπεράσματος των ιδρυματικών πρακτικών στην κατεύθυνση της αποϊδρυματοποίησης.

Η εκδήλωση, τοποθετημένη επίκαιρα στο «χώρο και στο χρόνο» της Σάμου το 2019, επιδιώκει να προσεγγίσει και να διαπραγματευθεί φαινόμενα καθώς και κοινωνικές πρακτικές και επιλογές , με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι, είτε ως πομποί , είτε ως δέκτες δικών μας συμπεριφορών , των άλλων , της κοινότητας στην οποία ζούμε .

Στόχος της εκδήλωσης , να πλησιάσει έννοιες όπως «στιγματισμένος», «υγιής», « κανονικός», «αποκλεισμός», με μια διάθεση να τις επεξεργαστεί, να τις φωτίσει από πολλές πλευρές , να τις αμφισβητήσει , να τις αποδομήσει , βάζοντας άλλες στη θέση τους , όπως αποδοχή, αλληλεγγύη, διαφορετικότητα, κοινωνικό υποκείμενο. Λέξεις με περισσότερη δυναμική που προσκαλούν και υποδέχονται τον «άλλον» από μια θέση σεβασμού και με προϋπόθεση τη συνδιαλλαγή .

00Stigma

Η «καταπολέμηση του στίγματος» για όποιον δεν έχει την αποδεκτή «υγεία», όπως θρησκεία, έθνος, φυλή, σεξουαλικό προσανατολισμό κλπ δεν είναι, απλώς ένα ζήτημα «πειστικής επιχειρηματολογίας». «Κοινωνική ένταξη» σημαίνει, ενάντια σε κάθε είδους ρατσισμό και ποικιλότροπων ξενοφοβικών αποκλεισμών, να γίνει το ζήτημα της πλήρους και αδιαπραγμάτευτης αποδοχής της όποιας «διαφορετικότητας», υπόθεση των κοινωνικών υποκειμένων, που πρέπει να έχουν λόγο και να κινητοποιούνται για ν΄ αλλάξουν τους κοινωνικούς όρους της ζωής τους.

Σας περιμένουμε με ενδιαφέρον και με τη δέσμευση ότι «δεν θα αποκλειστεί και δεν θα στιγματιστεί κανείς για τις ιδέες του»….

Δευτέρα 18/3/2019 19.00 στο αμφιθέατρο Περιφερειακής Δ/νσης Σάμου

00CharismaMikro

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κοινή απόφαση των Δ.Σ. των φορέων υγείας με αφορμή τη σύσκεψη φορέων που κάλεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου

Ευχαριστήριο του Νοσοκομείου Σάμου προς τον Όμιλο DORYSSA και την Οργάνωση «JUST ACTION»

Ο Όμιλος DORYSSA ανταποκρινόμενος στο αίτημά μας για τη διάθεση επιτοίχιων  τηλεοράσεων, για τη τοποθέτησή τους στην ανακαινισμένη Παιδιατρική Κλινική και στις Κλινικές του Χειρουργικού

Περισσότερα »