Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στoυς 44 ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες θύματα του φασισμού

Σύλληψη 31χρονου και 32χρονου, για το αδίκημα της κλοπής

«Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας». Αυτό το σύνθημα καθοδηγεί σταθερά την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης που και φέτος όπως κάθε χρόνο διοργάνωσε τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους 44 ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες αγωνιστές της Δυτικής Σάμου που από τις 29 Αυγούστου ως την 1η Σεπτέμβρη του 1943, εκτελέστηκαν από τους φασίστες Ιταλούς καταχτητές στη Καστανιά, στους Κοσμαδαίους, στον Μαραθόκαμπο, στη Λέκκα, και στον Πλάτανο, με βάση καταλόγους που έδωσαν οι ντόπιοι φασίστες-συνεργάτες των Ιταλών.

00eam01

Στην πλατεία της Καστανιάς μίλησε για την Αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στη Σάμο και ειδικότερα για τις εκτελέσεις των αγωνιστών ο Δημ. Τριτσινιώτης αντιπρόεδρος της Π.Ε.Ε και απήγγειλε ποίημα η λογοτέχνης – μέλος της ΠΕΕ Έλσα Χίου.

00eam02

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι ακολούθησαν το παλιό πέτρινο μονοπάτι που βάδισαν για τελευταία φορά οι 17 Καστανιώτες εφεδροΕΛΑΣίτες και σύνδεσμοι των ανταρτών, για το τόπο της εκτέλεσης. Εκεί στο μνημείο έγιναν καταθέσεις στεφανιών από, Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης (Ρούλα Στεφανάκη), Παράρτημα Σάμου ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Κούλα Καραμηνά – Πόθου), Εργατικό Κέντρο Σάμου (Βάσω Βρυνιώτη), Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου (Αγγελική Βαλεοντή – Δεμερτζή), Τ.Ε Σάμου ΚΚΕ (Δήμητρα Παντάπαση), Τ.Σ Σάμου ΚΝΕ (Πρέτζιος Λευτέρης) και ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών από την Δέσποινα Κελεμπέση μέλος του Πανσαμιακού Συμβουλίου της ΠΕΕ.

00eam03

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με αυτοκινητοπορεία προς το Καρλόβασι, απόθεση ανθοδέσμης από την Γραμματεία της ΠΕΕ στο μνημείο του ΔΣΕ στη Λέκκα και κορυφώθηκαν με αντιιμπεριαλιστικό – αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Καρλόβασι και συγκέντρωση στη Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Τίμος Χατζηλαγός μέλος της Γραμματείας της ΠΕΕ, ο οποίος συνέδεσε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό – ναζισμό την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την ανάγκη συσπείρωσης του λαού και της νεολαίας σε ένα ισχυρό αντιϊμπεριαλιστικό – αντικαπιταλιστικό μέτωπο για την ανατροπή της σύγχρονης βαρβαρότητας της φτώχειας , της πείνας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, καθώς και την απομόνωση από το λαό των φασιστικών – ναζιστικών οργανώσεων τύπου εγκληματικής Χρυσής Αυγής που αποτελούν γέννημα – θρέμμα του καπιταλισμού και «μαντρόσκυλά» του για να δολοφονούν πρωτοπόρους εργάτες και μετανάστες.

00eam04

Ανάλογο χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου Β. Βρυνιώτη.

Απήγγειλαν ποιήματα οι, Νανά Νικολάου και Σταύρος Κουτράκης μέλη της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης.

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα