Εκατομμύρια για το μεταναστευτικό με καμία αποφασιστική αποσυμφόρηση. Άμεση ενίσχυση των Αστυνομικών δυνάμεων… χτες. Υποσχέσεις που μένουν στα έγγραφα…

Εκατομμύρια για το μεταναστευτικό με καμία αποφασιστική αποσυμφόρηση. Άμεση ενίσχυση των Αστυνομικών δυνάμεων… χτες. Υποσχέσεις που μένουν στα έγγραφα…

Σίγουρα θα θυμάστε την κινηματογραφική ατάκα του αξέχαστου Σπύρου Καλογήρου, στον επίσης αξέχαστο Νίκο Κούρκουλο… «είναι πολλά τα λεφτά Άρη». Ατάκα που έχει μείνει μέχρι και τις μέρες μας και την μνημονεύουμε συχνά – πυκνά, ειδικά τα τελευταία χρόνια με το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Οι εξαγγελίες από Κυβερνητικούς παράγοντες (τωρινούς και πρώην) πάρα πολλές και το μοίρασμα χρημάτων πολύ μεγάλο. Πολύ μεγάλο, που ανθρώπινος νους μερικές φορές αδυνατεί να συλλάβει.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2020 περίπου, είχε γίνει γνωστό ότι ανταποδοτικά τέλη ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν στους Δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούσαν δομές φιλοξενίας το 2019. Επρόκειτο για συνέχεια της τροπολογίας που ψηφίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου, που προέβλεπε την ανά τρίμηνο καταβολή των ανταποδοτικών τελών για την περίοδο μετά την 1η Ιανουαρίου 2020. Για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου είχε υπολογιστεί και δεσμευθεί το ποσό των 1.128.750€ για 7.525 διαμένοντες στο ΚΥΤ τη χρονιά του 2019. Δηλαδή 150€ για κάθε άτομο. Και τα χρήματα έγιναν δεκτά από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου που ορθώς έπραξε.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος απέστειλε επιστολή στους:

Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο

Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γεώργιο Κουμουτσάκο

Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Άκη Σκέρτσο

Βουλευτή Νομού Σάμου, κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη (κοινοποίηση),

όπου στην επιστολή μεταξύ των άλλων, καταγράφηκε η ανάγκη κατεπείγουσας ενίσχυσης των δομών του Δήμου Ανατολικής Σάμου σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό όπως περιγράφεται παρακάτω:

00KYTMetaFotia01

Ενός ερπυστριοφόρου προωθητή γαιών με εξοπλισμό για λειτουργία σε ΧΥΤΑ, και ενός συμπιεστή απορριμμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αποδοτικότερη λειτουργία της Ο.Ε.Δ.Α. Σάμου, το κόστος προμήθειας των οποίων ανέρχεται στο ύψος των 720.000,00 €, προμήθεια η σκοπιμότητα της οποίας είχε εγκριθεί και από τον τότε εκπρόσωπο της Ε.Ε., κ. TimRandall, ο οποίος είχε προβεί και στη σύνταξη σχετικού υπομνήματος προς την προϊσταμένη του αρχή και φυσικά δεν έτυχε καμίας απάντησης.

Προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος Ανατολικής Σάμου να ανταπεξέλθει στην διαμορφωθείσα κατάσταση σχετικά με την αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων, να βελτιώσει την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πρωτεύουσα, είχαν ζητηθεί τα παρακάτω:

Δύο, (2), απορριμματοφόρα 16 μ3 τύπου πρέσας

Ένα, (1), απορριμματοφόρο 10 μ3 τύπου βαρέλας

Διακόσιοι, (200) κάδοι 1100μ3

Ένα, (1) όχημα – πλυντήριο κάδων

Ένα (1) απορριμματοκιβώτιο με συμπιεστή ( press container) 30μ3

Ενός (1) τεμαχιστή, για τον τεμαχισμό των ογκωδών αποβλήτων που απορρίπτονται στην ΟΕΔΑ

Επιχορήγηση ύψους 50.000,00€, για την κάλυψη δαπάνης επισκευής φορτωτή.

Επίσης, λόγω της υποχρέωσης του Δήμου Ανατολικής Σάμου να μεριμνά για την επαρκή διάθεση πόσιμου ύδατος για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού των μεταναστών / προσφύγων, είχαν αρχίσει να παρατηρούνται φαινόμενα υφαλμύρωσης λόγω υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ η αδιάκοπη λειτουργία των αντλιών προκάλεσε φθορές με αποτέλεσμα την διακοπή υδροδότησης όχι μόνο του Κ.Υ.Τ., αλλά και της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω θεωρήθηκε ότι ήταν απαραίτητη η χορήγηση:

Ενός (1) ρυμουλκούμενου ηλεκτροπαραγωγού ζεύγος 100 ΚW, προκειμένου να είναι δυνατή η άντληση σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές που βρίσκονται οι γεωτρήσεις

Δύο (2) αντλιών για την ενίσχυση της διαθέσιμης ποσότητας πόσιμου νερού.

Τέλος, μετά την διάσπαση του ενιαίου Δήμου Σάμου, κρίθηκε απολύτως επιβεβλημένη η ενίσχυση του προσωπικού του Δήμου Ανατολικής Σάμου σε προσωπικό καθαριότητας και εμπλεκόμενες με την διαχείριση των συνεπειών του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, (εργάτες καθαριότητας, βοηθούς υδραυλικούς, εργάτες ύδρευσης αποχέτευσης, οδηγών, χειριστών μηχανημάτων, φυλακτικό προσωπικό σχολείων και κοινόχρηστων χώρων, κ.λ.π.), είτε με παράταση των συμβάσεων του προσωπικού που εργάζεται στον Δήμο Ανατολικής Σάμου, μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, συμβάσεις που λήγουν στα μέσα Νοεμβρίου), είτε, ακόμη καλύτερα, μέσω νέας προκήρυξης που θα υποστηήριζε τη λειτουργία του Δήμου Ανατολικής Σάμου για οκτώ επιπλέον μήνες.

00KYTMetaFotia02

Φυσικά από τα παραπάνω τίποτα δεν έγινε. Απλά υπάρχουν μόνο οι επιστολές και επιστολές όχι μόνο προς την Κυβέρνηση αλλά και στην ΕΕ.

Με πρόσφατο το γεγονός της φωτιάς στο ΚΥΤ Σάμου και έπειτα από επτά (7) μέρες οι εικόνες δεν είναι οι πρέπουσες που μεταφέρονται σε όλον τον κόσμο. Εικόνες που προσβάλλουν την προσωπικότητα των ανθρώπων που διαβιούν στο ΚΥΤ, εικόνες της απαξιωμένης καθημερινότητας που βιώνουν οι κάτοικοι της πόλεως Σάμου. Εκεί όπου μια πόλη έχει αναπτυχθεί μέσα στην υπάρχουσα πόλη.

Καταστροφή σε οικίσκους, σκηνές, παραπήγματα, απλά και μόνο επειδή κάποιοι ήθελαν να «περάσουν» τη μαγκιά τους και ν’ αναδειχθούν σε «Μαφία» του καταυλισμού, με αποτέλεσμα ακόμα και αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν τα πάντα (οι περισσότεροι οικογενειάρχες), να μην έχουν κάπου να βάλουν από κάτω το κεφάλι τους, για έναν ασφαλή ύπνο.

Οι σκηνές έχουν κατακλύσει όχι μόνο τον υπαίθριο χώρο του γηπέδου απέναντι από το ΚΥΤ (ο ένας επάνω στον άλλον), αλλά πλέον βρίσκονται εκατέρωθεν του δρόμου του νεκροταφείου, αλλά και στο οδόστρωμα του ενός ρεύματος της Περιφερειακής οδού. Κάτοικοι της πόλης και περιχώρων, αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν τις μετακινήσεις τους για την εύκολη και οικονομικότερη πρόσβαση στην πόλη, αλλά και σε διάφορες άλλες περιοχές.

Και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών του ΚΥΤ, διαμαρτύρονται (με το δίκιο τους) για τα σκουπίδια και τις ακαθαρσίες που κατακλύζουν την περιοχή. Και ο Δήμος Ανατολικής Σάμου έχει στείλει επιστολή για το πρόβλημα.

00Epistoli01

00Epistoli02

Μ.Κ.Ο. και άλλοι φορείς, με μπουλντόζες και φορτηγά προσπαθούν να διευθετήσουν την καμένη περιοχή εντός του ΚΥΤ, όπου κάηκαν κυρίως οικίσκοι. Για τις πρόχειρες κατασκευές σκηνών και παραπηγμάτων που κάηκαν, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκκένωσης του υπαίθριου γηπέδου, που βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Για τα παιδιά τι να πεις; Είναι τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Παιδιά που θα έπρεπε να παίζουν με παιχνίδια, που θα έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο και να διαβάζουν τα μαθήματά τους, παίζουν μέσα στα σκουπίδια, ψάχνουν να βρουν να φάνε κάτι μέσα από τα σκουπίδια και μερικές φορές με επικίνδυνο τρόπο.

Αρκετές φορές έχουν εντοπισθεί μέσα στην πρέσα σκουπιδιών που βρίσκεται πίσω από το πρώην Ξενοδοχείο «Ξενία» και όλοι καταλαβαίνουμε τι θα μπορούσε να συμβεί αν πατηθεί κατά λάθος ένα και μόνο κουμπί.

00KYTMetaFotia03

Πολλές αρμοδιότητες έχουν δοθεί και στους Αστυνομικούς που και αυτοί παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, παρά το ζήλο που επιδεικνύουν. Πόσους τέλος πάντων πρέπει να επιτηρήσουν; Και μην ξεχνάμε ότι κάθε μέρα το Αστυνομικό Σώμα αποδυναμώνεται. Οι πληροφορίες λένε ότι σε λίγο η Σάμος θα μείνει μόνο με δύο Διμοιρίες ΥΜΕΤ παρά τη συνέχεια αποστολής επιστολών.

Με τελευταία επιστολή που απέστειλε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου στον Υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη του ζητούσε την ενίσχυση των Αστυνομικών Δυνάμεων.

Η παραβατικότητα καθημερινό φαινόμενο. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε μια πόλη 8.000+ ατόμων να είναι όλοι καλοί. 50 να είναι παραβατικοί (πιθανό νούμερο) δεν προλαβαίνεις ν’ ασχοληθείς με κάτι άλλο.

Για αποσυμφόρηση ούτε λόγος. Άλλωστε το είπε πριν λίγο καιρό και ο κ. Νότης Μηταράκης κατά την επίσκεψή του στη Σάμο, ότι δεν έχει χώρους στην Ηπειρωτική Ελλάδα για να μεταφέρει κάποιους. Και για να συμπληρωθεί το παζλ, πολλοί αυτοδιοικητικοί αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών της Χώρας δεν τους δέχονται. «Δεν θέλουμε να γίνουμε όπως οι Δήμοι του Ανατολικού Αιγαίου» υποστηρίζουν.

Μέχρι να δούμε πραγματική αποσυμφόρηση, κλείσιμο του ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου, πολύ καλή αστυνόμευση, μάλλον θα πρέπει να έχουμε μεγάλη υπομονή και κάθε μέρα να είμαστε σε εγρήγορση.

Μια τελείως διαφορετική καθημερινότητα απ΄αυτή που βιώναμε πριν από 6-7 χρόνια…

Και οφείλουν οι θεσμοί να την επαναφέρουν…

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

00VKDMarket1

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Δυάδα από την Basket League

Η προχθεσινή επιλογή με το Over του Ντίνου Μήτογλου επιβεβαιώθηκε με πολύ μεγάλη ευκολία, αφού έφτασε σε διψήφιο αριθμό πόντων από τη δεύτερη περίοδο και

Περισσότερα »
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου για τον θάνατο του δικηγόρου Ιωάννη Χατζηθεοδώρου

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου για τον θάνατο του δικηγόρου Ιωάννη Χατζηθεοδώρου

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του πρώην Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, Δικηγόρου ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ. Ο

Περισσότερα »