Είκοσι χρόνια λειτουργίας κλείνουν οι κατασκηνώσεις της Ι.Μ. Σάμου και Ικαρίας «Παναγία του Κότσικα»

Θεατρική Παράσταση για παιδιά από το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου "Φάρος"

Την Τετάρτη (18/07) επισκεφτήκαμε τις κατασκηνώσεις της Ι.Μ. Σάμου και Ικαρίας «Παναγία του Κότσικα». Εκεί κάθε καλοκαίρι οι εγκαταστάσεις, αλλά και η γύρω περιοχή γεμίζουν από παιδικές και εφηβικές φωνές, που χαίρονται τις ανέμελες στιγμές μιας βδομάδας μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια λειτουργίας και απομένει ακόμα μια εβδομάδα όπου θα φιλοξενηθούν τα κορίτσια Γυμνασίου και Λυκείου. Εκεί συναντήσαμε τον υπεύθυνο της κατασκήνωσης Ηγούμενο της Ι.Μ. Αγίας Ζώνης Βλαμαρής Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο, όπου περιληπτικά μας είπε τα παρακάτω:

00PaidikeskataskinoseisKotsika01

Οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης υπήρχαν και από παλιά. Μέχρι και το 1997 λειτουργούσαν στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Όταν το 1995 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ανέλαβε την Μητρόπολη, έβαλε στόχο να λειτουργήσουν κατασκηνώσεις και το 1998 είκοσι χρόνια πριν μεταφέρθηκαν στον Κότσικα και έκτοτε λειτουργούν κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα.

Μέσα στο μήνα Ιούλιο προσπαθούμε να καλύψουμε 4 κατασκηνωτικές περιόδους. Μία περίοδος για αγόρια Δημοτικού και μία περίοδος για αγόρια Γυμνασίου – Λυκείου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα κορίτσια. Η διάρκεια είναι μια εβδομάδα από Δευτέρα έως και Κυριακή.

Το κυριότερο κριτήριο για να φιλοξενηθούν τα παιδιά, είναι να γνωρίζουν ότι έρχονται σε εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις. Τα αγόρια τα δεχόμαστε είτε πηγαίνοντας για τη Β΄Δημοτικού και τα κορίτσια τελειώνοντας τη Β΄Δημοτικού. Η κατασκήνωση μπορεί να φιλοξενήσει 68 κατασκηνωτές ανά εβδομάδα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που ενώ κάποια χρόνια πριν ξεκινήσαμε με 30 συμμετοχές, τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε 30 και πάνω αναμονές ανά εβδομάδα. Για να υπάρχει δε και αξιοκρατία η αίτηση παίρνει αριθμό προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία κατάθεσης.

00PaidikeskataskinoseisKotsika02

Την κάθε περίοδο βοηθούν οι ομαδάρχες και ομαδάρχισσες όπου λειτουργούν σε εθελοντική βάση. Προσπαθούμε δε αυτά τα στελέχη να είναι από τη Σάμο και να έχουν διαμείνει στην κατασκήνωση, οπότε να γνωρίζουν ορισμένα πράγματα σχετικά με τη λειτουργία της.

Βασικό θέμα της κατασκήνωσης είναι η πνευματικότητα. Το καθημερινό πρόγραμμα ξεκινά με γυμναστική, έπειτα η προσευχή, έπαρση Ελληνικής Σημαίας, λήψη πρωϊνού, καθαριότητα θαλάμων, κατηχητικό και μιλάμε για το θέμα που έχουμε σε κάθε περίοδο κατασκήνωσης (την τωρινή το θέμα είναι τα επτά μυστήρια), όταν το επιτρέπει ο καιρός πάμε για μπάνιο, ακολουθεί ντουζ, μεσημεριανό φαγητό που συνοδεύεται με παιχνίδια και τραγούδια, μεσημεριανή ανάπαυση. Το απογευματινό πρόγραμμα είναι πιο χαλαρό, με παιχνίδια και τραγούδια και άλλες δραστηριότητες.

Στο τέλος κάθε περιόδου ακολουθεί μια μικρή γιορτή λήξης, δίνοντας και στους γονείς να καταλάβουν τι έζησαν τα παιδιά όλη την εβδομάδα.

Η τιμή που πρέπει να συμμετέχει ένα παιδί για μια εβδομάδα, είναι συμβολικό για τις υπηρεσίες που παρέχονται. 50 ευρώ, αλλά το κύριο βάρος το έχει αναλάβει η Ιερά Μητρόπολη Σάμου, μαζί με κάποιους χορηγούς που προσφέρουν. Υπάρχουν ειδικές τιμές πιο χαμηλές για παιδιά πολυτέκνων αλλά και για οικογένειες που θέλουν να στείλουν δύο παιδιά.

Κάτι πολύ καλό που γίνεται είναι ότι το απογευματινό κέρασμα γίνεται από τους Πατέρες των Ενοριών του νησιού και αυτό είναι πολύ καλό για τα παιδιά ώστε να τους γνωρίσουν, να μιλήσουν μαζί τους για διάφορα θέματα.

Τα παιδιά μια φορά την εβδομάδα εκκλησιάζονται, κοινωνούν κι έχουμε και το μυστήριο της εξομολόγησης.

00PaidikeskataskinoseisKotsika03

Η τελευταία μέρα κάθε περιόδου μας στιγματίζει. Είναι δύσκολο ν’ αποχωρίζεσαι τα παιδιά. Και για τα παιδιά είναι δύσκολο ν’ αποχωρίζονται τους ομαδάρχες τους αλλά και μεταξύ τους. Φανταστείτε ότι αυτά τα παιδιά έμειναν για 24 ώρες, επτά ημέρες συνεχόμενες με παιδιά άγνωστα. Μοιράστηκαν στιγμές χαράς, λύπης, έντασης (άλλωστε αγόρια είναι). Ο αποχωρισμός είναι πάντα δύσκολος, αλλά όταν φεύγουν τους λέμε «ότι μπορείτε να κρατήσετε την κατασκήνωση στην καρδιά σας και σε κάθε δυσκολία ν’ ανασύρετε τις ευχάριστες στιγμές, να παίρνετε δύναμη και αυτό θα σας βοηθήσει να μην ξεχνάτε την κατασκήνωση. Και είναι σημαντικό ότι από τους 70 σχεδόν που φιλοξενούμε αυτή την περίοδο, οι έντεκα είναι μόνο που ήρθαν για πρώτη φορά».

Ο Σεβασμιώτατος επιδιώκει παρά το δύσκολο πρόγραμμα που έχει, μία με δύο φορές στην κάθε κατασκηνωτική περίοδο να επισκέπτεται τις ομάδες, να συνομιλεί και να τρώει μαζί τους. Χαρακτηριστικά τα λόγια που λέει και στους γονείς των παιδιών: «Επενδύετε στο μέλλον των παιδιών σας. Γιατί στην κατασκήνωση το παιδί εκτός από τις χαρές που θα πάρει, τις εκδηλώσεις, τα παιχνίδια, τις διασκεδάσεις, θα πάρει και κάτι άλλο. Θα μάθει να συνυπάρχει με άλλους ανθρώπους, επειδή η κατασκήνωση είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Στην κατασκήνωση τα παιδιά λαμβάνουν και Χριστό και Ελλάδα».

Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Terpsis

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

ΕΠΣ Σάμου: Ας ασχοληθούν οι αρμόδιοι για την ύπαρξη νερού στα αποδυτήρια γηπέδων και όχι με θέματα που δεν τους αφορούν

ΕΠΣ Σάμου: Ας ασχοληθούν οι αρμόδιοι για την ύπαρξη νερού στα αποδυτήρια γηπέδων και όχι με θέματα που δεν τους αφορούν

Με μια «καυστική» ανάρτηση στο Facebook η ΕΠΣ Σάμου, αναφέρεται στη διακοπή υδροδότησης στα αποδυτήρια του γηπέδου Μυτιληνιών εν μέσω πανδημίας. Συνεχίζοντας η ΕΠΣ Σάμου

Περισσότερα »