Εικόνες εγκατάλειψης και απαξίωσης στην παιδική χαρά (;) της Κοινότητας Βαθέος

Μόνο θλίψη προκαλούν οι εικόνες εγκατάλειψης και απαξίωσης της παιδικής χαράς της Κοινότητας Βαθέος. Εικόνες που δημοσιεύει συμπολίτης μας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Το πρόβλημα των παιδικών χαρών είναι πολύ μεγάλο και ταλανίζει χρόνια τώρα την κάθε Δημοτική ή Τοπική αρχή.

Παιδικές χαρές. Ένας παρεξηγημένος χώρος για πολλούς, αλλά ένας χώρος που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά σε όλα τα μικρά παιδιά. Το παιδί μέσα από το παιχνίδι στην παιδική χαρά αποκομίζει πολλαπλά οφέλη.

Καταρχάς, ήδη από πρώιμη ηλικία, ενισχύεται να αναπτύξει αλλά και να εξελίξει τις κινητικές του δεξιότητες. Τόσο τις αδρές, σε πρώτο στάδιο, δηλαδή τις κινήσεις για στήριξη και μετακίνηση, και έπειτα τις πιο λεπτές κινητικές δεξιότητες, δηλαδή όσες απαιτούν συντονισμό των μικρών μυϊκών ομάδων στα χέρια και τα δάχτυλα. Παράλληλα, μαθαίνει να αντιλαμβάνεται καλύτερα τη θέση του στον χώρο, να έχει καλύτερη συναίσθηση του σώματός του,προσπαθώντας να το συντονίσει και σε σχέση με τις κινήσεις των άλλων παιδιών γύρω του.

Ταυτόχρονα, το παιχνίδι στην παιδική χαρά αναπτύσσει και ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, καθώς το παιδί φορά με τη φορά δοκιμάζει τις νέες ικανότητές του (π.χ. να κατέβει μόνο του από την ψηλή τσουλήθρα ή να διασχίσει τη γέφυρα) και έτσι αισθάνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του εαυτού του.

Για το θέμα των παιδικών χαρών και προς τιμήν της μόνο η Δημοτική παράταξη «Ανατροπή» ασχολείται.

00Paidikixara02

Στις 19 Μαρτίου 2018 με παρέμβασή της είχε αναφέρει:

«Η κατάσταση, αναφορικά  με τις παιδικές χαρές στο νησί μας, είναι γνωστή. Από το 2009 έχουν καθοριστεί οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές λειτουργίας των παιδικών χαρών, αλλά από τότε ξεχάστηκε η νομοθεσία από πολλούς. Οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν άδεια λειτουργίας, άλλες είναι σφραγισμένες, άλλες εγκαταλελειμμένες, σίγουρα όμως είναι επικίνδυνες για τα παιδιά που θέλουν και προσπαθούν να παίξουν. Η περίπτωση του Κοκκαρίου είναι μία από αυτές, μία ακόμη περίπτωση που αντικατοπτρίζει το “όραμα” και αυτής της δημοτικής αρχής, και η οποία εξακολουθεί να αποτυγχάνει να επιλύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας, να σταθεί δίπλα στους πολίτες και ειδικά στους νέους ανθρώπους. Η “Ανατροπή” ευελπιστεί να μην συνεχιστεί η κοροϊδία τόσο χρόνων, και η παιδική χαρά να λειτουργήσει πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ώστε να εξαλειφθούν τα στοιχεία που αμαυρώνουν την εικόνα του νησιού μας. Ίσως είναι η αρχή, να λειτουργήσουν και να υπάρχουν πιστοποιημένες παιδικές χαρές σε όλη την Σάμο, ώστε τα παιδιά να έχουν τον δικό τους ασφαλή χώρο ψυχαγωγίας».

00Paidikixara03

Αυτά είχε πει η «Ανατροπή» για την παιδική χαρά Κοκκαρίου. Προφανώς τότε να μην γνώριζε τα όσα συμβαίνουν στην παιδική χαρά Βαθέος.

Μια άλλα παιδική χαρά, αυτή του Παλαιοκάστρου, όπου με δωρεά πολίτη της ΕΕ (Ολλανδού) φτιάχτηκε και είναι ένα στολίδι, ακόμα να δοθεί προς χρήση στα μικρά παιδιά, εφόσον περιμένουμε ακόμα την αρμόδια επιτροπή από την Αθήνα για να προβεί στην πιστοποίησή της. Ο δε πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιοκάστρου κ. Γιώργος Ξαγοράρης, αναγκάζεται να κάνει τον «μπαμπούλα», ώστε τα παιδιά να μην χρησιμοποιούν ακόμα την παιδική χαρά.

Ίσως η Δημοτική αλλά και κάθε τοπική αρχή θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι το παν τα μεγάλα και μακρόπνοα έργα. Καλά όλα αυτά, αλλά ο κάθε πολίτης είναι ικανοποιημένος και με μικρά έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητά του. Ας φτιαχτούν οι παιδικές χαρές. Μπορείτε να κάνετε τα παιδιά ν’ αγαπήσουν τον τόπο τους.

Κούνια μπέλα… Κούνια μπέλα.

Κούνα και βλέπουμε…

Αλέξης Κομνηνός

00Paidikixara04

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα