Εικόνες ντροπής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου. Ποιά είναι η θέση της Διοίκησης του Κέντρου;

Εδώ και δύο μήνες περίπου ως γνωστό υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση στις μεταναστευτικές ροές από τα παράλια της Τουρκίας στα κύρια τρία νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος – Χίος – Σάμος). Άνθρωποι έρχονται κατά εκατοντάδες εβδομαδιαίως, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη όπως φαντάζονται. Οι αριθμοί των ανθρώπων αυτών ειδικά για το HOT SPOT της Σάμου, είναι πλέον πολύ μεγάλοι.

Για ένα ΗΟΤ SPOT που μπορεί να φιλοξενήσει επίσημα μέχρι 700 άτομα (αριθμός Υπουργείου), φιλοξενούνται πλέον πολλά περισσότερα. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία 1.800, σύμφωνα με το Υπουργείο 2.600, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχει γίνει, μπορεί και πάνω από 3.600 άτομα. Άνθρωποι που κοιμούνται όπου βρουν, σε κουβέρτες, σε υπνόσακους, στο χώμα και αρκετοί από αυτούς έξω από το κέντρο, στα χωράφια και κάτω από τα δένδρα.

00Hotspot02

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που κάνουν οι γιατροί χωρίς σύνορα για το Κέντρο της Σάμου: «Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι φορείς στο HOT SPOT της Σάμου για να βοηθήσουν τους νεοαφιχθέντες, δεν υπήρχαν διαθέσιμες εφεδρικές σκηνές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που ανάγκασε ενήλικες και παιδιά να κοιμηθούν στο ύπαιθρο εκτεθειμένοι σε κακές συνθήκες υγιεινής και πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με βάση τις μαρτυρίες που συγκέντρωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι νεοαφθιχθέντες έλαβαν μόνο μια κουβέρτα κατά την άφιξή τους και έπρεπε να αποφασίσουν αν θα τη χρησιμοποιήσουν ως κάλυμμα ή για να δημιουργήσουν ένα αυτοσχέδιο κατάλυμα εντός ή εκτός του καταυλισμού».

00Hotspot06

Και όσο για τα χρήματα που έχουν δοθεί για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, δεν θα χρησιμοποιήσουμε το γνωστό «Λεφτά υπάρχουν» περιπαικτικά. Λεφτά σίγουρα υπάρχουν, αλλά γίνεται σωστή διαχείριση; Πηγαίνουν για το σκοπό που διατίθενται; Όπως αναφέρει το Υπουργείο Ανάπτυξης, τους πρώτους μήνες του 2015 η Ελληνική κυβέρνηση απορρόφησε 179 εκ. ευρώ από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων τα οποία προστίθενται στα 60 εκ. ευρώ από τα συνολικά 509 εκ. μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας για το προσφυγικό για την περίοδο 2014-2020.

00Hotspot07

Η χρηματοδοτική «κάνουλα» ωστόσο δεν κλείνει εδώ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) έλαβαν 175 εκ. ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης από τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ένα πρόσθετο κονδύλι έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 186 εκ. ευρώ χορηγήθηκε ακόμη σε σειρά Μ.Κ.Ο. για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας για δράσεις που ξεκίνησαν το 2016. Επιπλέον 500 εκ. ευρώ έχουν προβλεφθεί για το συγκεκριμένο ταμείο έως το 2018.

00Hotspot08

Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου. Ένας χώρος που μοιάζει «άβατο» για ορισμένους. Καμία ενημέρωση και είσοδος για τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α’ και β΄βαθμού), τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αντίθετα ένας χώρος όπου ο κάθε «πικραμένος» και θέλοντας να δημιουργήσει εντύπωση (αρνητική ή θετική), μπορεί να εισέλθει σ’ αυτό και με μια φωτογραφία μπορεί να δημιουργήσει θέμα. Και συνήθως δημιουργεί αρνητικό κλίμα τις περισσότερες φορές, επειδή δεν θέλει να προστατέψει τον τόπο του (όπως εμείς), αλλά να προστατέψουν τα συμφέροντά τους (όπως αυτοί).

Στο διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες από ομάδα εθελοντών που δραστηριοποιούνται στο HOT SPOT και δείχνει ανθρώπους «τσουβαλιασμένους μέσα σ’ ένα σιδερένιο κλουβί» να περιμένουν.

Χαρακτηριστικά δε αναφέρουν: «Συνθήκες υποδοχής για νέες αφίξεις. Διατηρούνται σε κλουβιά, ανθυγιεινά, απάνθρωπα. Σίγουρα οι νέες αφίξεις δεν αξίζουν κάτι καλύτερο από αυτό; Δεν είναι ζώα, είναι άνθρωποι. Οι άνθρωποι δεν ανήκουν σε κλουβιά! Η ΕΕ και η Ελλάδα πρέπει αμέσως να διορθώσουν αυτήν την ντροπιαστική κατάσταση, να πάρουν μέτρα με την αυθαίρετη κράτηση και να διασφαλίσουν την ανθρώπινη μεταχείριση των ανθρώπων με την κράτησή τους. Η ομάδα εθελοντών θα διανείμει 200 κάρτες micro sd με πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτή την εβδομάδα. Χρειαζόμαστε κι άλλα. Σε παρακαλώ, βοήθησε».

00Hotspot04

Αλήθεια η Ύπατη Αρμοστεία και οι άλλες Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται επάνω στο κέντρο πως ανέχονται όλη αυτή την κατάσταση; Είναι πλέον διαχειρίσιμη η κατάσταση ή μοιάζει σαν ένα βραδύκαυστο φυτίλι και απλά περιμένει κάποιον να βάλει τη φωτιά και να γίνει το μοιραίο; Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αποδίδει την κατάσταση στο γεγονός ότι μέρος των χρημάτων διατίθετο απ’ ευθείας στις Μ.Κ.Ο. αντί της κυβέρνησης. Από τη μεριά τους οι Μ.Κ.Ο. επιρρίπτουν τις ευθύνες στη κυβέρνηση κάνοντας λόγο για μη σχεδιασμό, ενώ καυστικό ήταν το σχόλιο του πρώην γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Υπουργείο Εσωτερικών, κ. Οδυσσέα Βουδούρη στη Deutche Welle «Για τον Μουζάλα φταίνε πάντα οι άλλοι».

Ακόμα και ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Μπαλάφας, ως για μαγείας πλέον δεν επισκέπτεται τη Σάμο. Κάτι μπορεί να σημαίνει και αυτό. Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει πλέον επιβαρύνει πάρα πολύ τον ιστό της πόλης και σχεδόν αν οι πολυπληθείς αφίξεις συνεχιστούν, τότε θα μιλάμε για μια πόλη μέσα στην πόλη και οι πληθυσμοί θα είναι στο 50 – 50. Καλό θα ήταν οι Νομαρχιακές των πολιτικών κομμάτων, οι άρχοντες του τόπου, να μην κάνουν δηλώσεις του τύπου «Θα.. θα..», αλλά να κάνουν πλέον τις απαραίτητες κινήσεις γιατί όλα βαδίζουν επάνω σε μια «λεπτή κόκκινη γραμμή».

00Hotspot09

Οι αριθμοί των εθνικοτήτων που βρίσκονται στο HOT SPOT σαφώς και δεν είναι σωστοί, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδονται στη δημοσιότητα. Καλό θα ήταν κάποια στιγμή, ή μάλλον άμεσα, να πληροφορηθεί ο νομοταγής πολίτης αυτής της πόλης, τι γίνεται μέσα στην πόλη του. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να γνωρίζει.

Επίσης αυτό που μας θλίβει ειλικρινά, είναι όλα αυτά τ’ ασυνόδευτα μικρά παιδιά και οι ανυπεράσπιστες μικρές σε ηλικία και όχι μόνο μητέρες, που είναι καταδικασμένες να συμβιώνουν με εγκληματικά στοιχεία που προκειμένου να ικανοποιήσουν τα πάθη τους, δεν πτοούνται από τίποτα και κανέναν. με ότι αυτό συνεπάγεται.

Άραγε η διοίκηση του Κέντρου τι κάνει και σε ποιο βαθμό προστατεύει τους ανυπεράσπιστους εντός του χώρου της;

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Παράταση στην εξόφληση λογαριασμών ύδρευσης από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Παράταση στην εξόφληση λογαριασμών ύδρευσης από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, ενημερώνει τους κατοίκους ότι  λόγω των κείμενων διατάξεων, οι οποίες θέτουν αποκλειστικές προθεσμίες, εκδόθηκαν από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου και απεστάλησαν

Περισσότερα »
Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Αγώνες με φαβορί

Μάχη στον 7ο όμιλο για πρόκριση δίνει η ΑΕΚ, που υποδέχεται σήμερα τη Ζόρια, στα πλαίσια της 4ης αγωνιστικής του Γιουρόπα Λιγκ, στο θεωρητικά ευκολότερο

Περισσότερα »
Κορονοϊός: 229 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 5 νέα κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

Κορονοϊός: Πάνω από 600 διασωληνωμένοι και 2018 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 2 νέα κρούσματα στη Σάμο από το ΚΥΤ

Σήμερα ανακοινώνουμε 2018 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 99306, εκ

Περισσότερα »