Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος αρχιτέκτονας Κώστας Κονδύλης

Η απώλεια του διεθνούς φήμης ομογενούς αρχιτέκτονα, με καταγωγή από τη Σάμο, Κώστα Κονδύλη είναι μεγάλη, όχι μόνο για τον επιστημονικό και ακαδημαϊκό κόσμο, αλλά και για το νησί μας, όπως επίσης και για τη μεγάλη ελληνική κοινότητα της Βόρειας Αμερικής.

Ως ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Kondylis Architecture, με έδρα τη Νέα Υόρκη, άφησε το στίγμα του στην αμερικανική μητρόπολη επί δεκαετίες. Υπήρξε ευφυής και οραματικός επιστήμονας και επιχειρηματίας και, συγχρόνως, ένας βαθιά δημιουργικός άνθρωπος που εργάστηκε με ήθος, αφοσίωση και αστείρευτη έμπνευση. Η συνεισφορά του στη διαμόρφωση της εμβληματικής μοντέρνας αστικής αισθητικής του Μανχάταν και της αμερικανικής μητρόπολης συνολικά, υπήρξε καθοριστική και το κενό που αφήνει, δυσαναπλήρωτο.

Η κληρονομιά του θα παραμείνει ζωντανή με αδιάψευστους μάρτυρες τα δεκάδες κτήρια που φέρουν την υπογραφή του και η συνεισφορά του στην αρχιτεκτονική υπήρξε και παραμένει ανεκτίμητη.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του για την απώλεια αυτού του σπουδαίου Σαμιώτη.

Ο Δήμαρχος Σάμου

Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος

***Ο Κώστας Κονδύλης γεννήθηκε στις 17 Απριλίου 1940. Πέρασε μεγάλο μέρος από τα παιδικά του χρόνια στο, τότε, Βελγικό Κονγκό, όπου ο πατέρας του είχε φυτείες καφέ και επιχειρήσεις. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αναβρύτων στην Αθήνα και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και στο Columbia της Νέας Υόρκης. Θεωρείται κορυφαίος αρχιτέκτονας, πρωτοπόρος στη χρήση νέων δομικών υλικών και στην τεχνολογία δόμησης υψηλών κτιρίων.

Το έργο του είναι γνωστό παγκοσμίως, τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων του έχει απονείμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Κατά τη διάρκεια της 50χρονης και πλέον σταδιοδρομίας του σχεδίασε και υλοποίησε την κατασκευή 86 κτηρίων, μεταξύ τους και του Trump World Tower στο Μανχάταν, που αποτέλεσε οικιστικό συγκρότημα-σύμβολο στον κόσμο.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα