Ευπαλίνειο Όρυγμα: Ανακήρυξη σε διεθνές ιστορικό τοπόσημο

Σε γιορτινή ατμόσφαιρα και με την συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την ανακήρυξη του Ευπαλινείου Ορύγματος ως διεθνές ιστορικό τοπόσημο από την Αμερικανική Εταιρεία πολιτικών μηχανικών για την ιδιοφυή εφαρμογή προχωρημένης επιστημονικής γνώσης στην κατασκευή καινοτόμων τεχνικών έργων.

Η σχετική πρόταση ανακήρυξης ήταν πρωτοβουλία της Διεθνούς Περιφέρειας της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών μηχανικών με επισπεύδοντα τον τέως Διευθυντή της εν λόγω Περιφέρειας Κων/νο Μέμο, Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ.

Ο κ. Κων/νος Μέμος ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης και ενημέρωσε ότι από τα 270 τοπόσημα που έχουν χαρακτηριστεί παγκοσμίως, το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι το 2ο από τα τρία έργα που έχουν κατασκευασθεί κατά την προ Χριστού εποχή.

Ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος χαιρέτησε πρώτος την εκδήλωση, τονίζοντας ότι «το Ευπαλίνειο Όρυγμα αποδεικνύει από μόνο του ότι οι πρόγονοί μας ήταν σε θέση να πετυχαίνουν μηχανολογικά και μηχανικά θαύματα για την εποχή τους. Αυτό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει όμως ήταν ότι, από επιλογή τους, λόγω βιοθεωρίας και όχι εξ ανάγκης, δεν θεοποίησαν την τεχνολογία, ούτε αντικατέστησαν μ’ αυτήν αξίες όπως η αρετή, η ανδρεία, η πνευματική ανάπτυξη, η συνεχής αυτοβελτίωση, η ενεργός συμμετοχή στα κοινά».

Μέρα γιορτής την χαρακτήρισε ο βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης στον χαιρετισμό του, λέγοντας ότι το Ευπαλίνειο Όρυγμα αποτελεί ένα θαύμα μηχανικής, ενώ τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο αποδεικνύει ότι η ιστορία γίνεται πρόφαση για να στοχαστούμε για το μέλλον.

Με την σειρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, αναφέρθηκε στην μοναδικότητα του έργου και ευχαρίστησε όσους ήταν κοντά στην προσπάθεια ανάδειξής του, ενώ αναφέρθηκε και στο έργο που υπολείπεται και αφορά τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Επίσης επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να γίνει πόλος έλξης τουριστών το συγκεκριμένο μνημείο.

Ο κ. Δ. Κουτσογιάννης, Κοσμήτορας Σχολής Πολ. Μηχανικών, χαιρέτησε εκ μέρους των πολιτικών μηχανικών Ελλάδας, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό υδραγωγείο αλλά για ένα μνημείο και ενημέρωσε το πολυπληθές κοινό ότι το Ευπαλίνειο Όρυγμα συμπεριλαμβάνεται στη διδακτέα ύλη στο μάθημα των υδραυλικών έργων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

00EfpalinioOrygma02

Ο λόγος στην συνέχεια δόθηκε στον πρώην Νομάρχη Σάμου κ. Μανόλη Κάρλα ο οποίος ήταν από τους πρωτοπόρους της προσπάθειας για την ένταξη του έργου ανάδειξης του Ευπαλινείου Ορύγματος. Ο κ. Κάρλας ενημέρωσε ότι του διεθνούς ιστορικού τοπόσημο μηχανικής έχει προηγηθεί το τοπόσημο των σηραγγολόγων. Επίσης αναφέρθηκε στο ιστορικό της ένταξης του έργου με την συμβολή των τοπικών αρχόντων Πυθαγόρα Βαρδίκου και Θαλασσινού Θαλασσινού αλλά και των υπουργών κ.κ. Σουφλιά και Γερουλάνου.

Ως πρώτη της προτεραιότητα χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού κα Λύδια Κονιόρδου, να δοθεί το μοναδικό αυτό μνημείο πρωτίστως στους Σαμιώτες και σε όλη την ανθρωπότητα.

«Διασχίζοντας το υδραγωγείο νιώθεις το άλμα στο χρόνο. Αποτυπώνεται στο όρυγμα  η αγάπη των ανθρώπων που κατάφεραν κάτι το μοναδικό. «Όταν υπάρχει συντονισμένη διαχρονική προσπάθεια υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ηermann Kienast αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο οποίος έχει αφιερώσει πολλά χρόνια της ζωής του για την ανάδειξη του συγκεκριμένου έργου και συγκεκριμένα από το 1971. Το θέμα της ομιλίας του ήταν η Επανεξέταση του Ευπαλινείου Ορύγματος. Αναφέρθηκε στην ιστορία του ορύγματος, την χρονική διάρκεια κατασκευής του υδραγωγείου, ενώ δήλωσε ότι οι ενδείξεις που υπάρχουν δεν μπορούν να προσδιορίσουν την ακριβή ημερομηνία της κατασκευής του. Τόνισε ότι πρόκειται για το πλέον διατηρημένο αρχαϊκό μνημείο σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο το οποίο διατηρήθηκε 2.500 χιλιάδες χρόνια και δεν θα πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό του τουρισμού όπως δήλωσε με έμφαση.

00EfpalinioOrygma03

Ο Elias Sayah, κυβερνήτης της περιφέρειας της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών μηχανικών με τη σειρά του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του έργου, στις δυσκολίες που υπήρχαν στην κατασκευή του χωρίς ιδιαίτερα μέσα και ευκολίες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους κινδύνους που υπήρχαν στις συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας για τους χιλιάδες εργάτες που χρειάστηκαν στη δεκαετία που διήρκεσε η ολοκλήρωσή του Ευπαλινείου.

Τέλος ο κ. Δημοσθένης Σβολόπουλος, Διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων αναφέρθηκε στο πρόσφατο έργο της ανάδειξής του Ευπαλινείου που κόστισε 3 εκ. ευρώ και διήρκησε τρία χρόνια.

Αμέσως μετά την εκδήλωση στο Δημαρχείο, όλοι κατευθύνθηκαν στη νότια είσοδο του Ευπαλινείου, όπου ο κ. Elias Sayah, έκανε τα αποκαλυπτήρια της πλάκας που χαρακτηρίζει το μνημείο ως διεθνές ιστορικό τοπόσημο, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να διασχίσουν την μικρή διαδρομή των 200 περίπου μέτρων εντός του ορύγματος.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της ASCE, κ. Παναγιώτης Χατζηπάνος, έδωσε αναμνηστικά μετάλλια στην Υπουργό, στους ομιλητές, στους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας ενώ ακολούθησε συζήτηση με το κοινό με τον κ. Αθανάσιο Ταμπακόπουλο, εκπρόσωπο αναδόχου έργων ανάδειξης Ορύγματος, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με το αρχαίο υδραγωγείο.

Βιολέτα Τριπόδη

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ σε…

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »