Δύο χρόνια χωρίς τη Βαγγελίτσα Καραγεωργίου. Τρία χρόνια όμως με το Κοινωνικό Φαρμακείο Σάμου που όλοι πρέπει να είμαστε κοντά του

26 Δεκεμβρίου 2014 ήταν η μέρα που η πόλη, το νησί, μάθαινε το χαμό της Ευαγγελίας (Βαγγελίτσας) Καραγεωργίου, έπειτα από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την απουσία της. Αυτή είναι η άσχημη ανάμνηση. Όπως λένε όμως απέναντι από ένα κακό γεγονός, υπάρχει κι ένα καλό. Το «παιδί της», το Εθελοντικό Κοινωνικό Φαρμακείο Σάμου, κλείνει σχεδόν τρία χρόνια ζωής, τρία χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο δημιουργήθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία από την εμπνεύστρια και οραματιστή του, Βαγγελίτσα Καραγεωργίου την οποία χάσαμε στις 26 Δεκεμβρίου 2014. Θυμάμαι την αγωνία της στο ξεκίνημα των προσπαθειών της (παρά τα εμπόδια) να γίνουν όλα όπως τα οραματίστηκε.

Αλέξη, μου έλεγε, «δημοσίευσε τις ανακοινώσεις μας, πες κάτι στο ράδιο να το μάθει ο κόσμος, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεγάλη ανάγκη». Φυσικά αργότερα κατάλαβα και μέσα από ερωτήσεις που έκανα και μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, ότι και η ίδια αντιμετώπιζε πρόβλημα οικονομικό, όσο αφορά τη συμμετοχή της για την αγορά των φαρμάκων που χρειαζόταν. Και ήταν αυτό που την οδήγησε στο να οραματισθεί και να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου, από τα πρώτα που έγιναν στην Ελλάδα, που ακόμα και μεγάλοι Δήμοι της χώρας δεν μπορούν να δημιουργήσουν.

Μετά το θάνατο της Βαγγελίτσας, τρείς άνθρωποι επωμίσθηκαν αυτό το δύσκολο και βαρύ έργο της συλλογής φαρμάκων. Η κα Μανιάνα Πόνη, ο σύζυγός της κ. Σπύρος Κατσαρός και η κα Ειρήνη Τσιλήρη, έχοντας μακρόχρονη εμπειρία ως βοηθός φαρμακοποιού. Τρείς άνθρωποι που συνεχίζουν με επιμονή και πίστη, σ’ αυτό που ξεκίνησε η Βαγγελίτσα.

Μίλησα με την κα Μανιάνα Πόνη και μου είπε πολλά ενδιαφέροντα:

Στο καταστατικό τους συμπεριλαμβάνονται Ιατροί αλλά και Φαρμακοποιοί της Σάμου με τους οποίους συνεργάζονται σε περίπτωση που οι συνθήκες επιβάλλουν να δοθεί ένα εναλλακτικό φάρμακο, ή να χρειαστεί η συνεργασία τους σε μια δύσκολη περίπτωση.

Τα φάρμακα που συγκεντρώνει το Κοινωνικό Φαρμακείο Σάμου είναι προσφορές αποκλειστικά και μόνο των συμπολιτών μας, ορισμένων φαρμακοποιών, τοπικών συλλόγων.

00EvaggeliaKarageorgiou02

Ιδιαίτερη όμως μνεία κάνει η επιτροπή του Κοινωνικού Φαρμακείου στον Σύλλογο Πολυτέκνων Σάμου – Ικαρίας και Φούρνων, στην ΕΠΣ Σάμου, στην Κοινωνία Ενεργών Πολιτών, τη Θεατρική ομάδα Σάμου, τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου που διοργάνωσε πέρσι την εκδήλωση “Santa Run” στη μνήμη της Ευαγγελίας Καραγεωργίου, που έδωσε χρήματα σε φαρμακεία της Σάμου και σε επιχειρηματίες της Σάμου οι οποίοι κάνουν γενναιόδωρες προσφορές, αλλά σίγουρα θα ήθελαν να είναι περισσότεροι, γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες. Υπάρχουν προσφορές και από άλλα κοινωνικά φαρμακεία της χώρας στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουν. Και φυσικά εδώ το Κοινωνικό Φαρμακείο Σάμου δεν έχει καμία υποστήριξη από κρατικό φορέα, ενώ πρόσφατα διαβάσαμε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να επιχορηγεί με 117.000 ευρώ τους Δήμους Λέσβου και Χίου για τη δημιουργία Κοινωνικού φαρμακείου. Ο Δήμος Σάμου δεν ζήτησε κάποια επιχορήγηση για τη δημιουργία Δημοτικού Κοινωνικού Φαρμακείου, εφόσον έκρινε ότι η λειτπυργίας του ήδη υπάρχοντος ανταποκρίνεται πολύ καλά. Πλήν όμως η επιτροπή του Κοινωνικού Φαρμακείου Σάμου παράδωσε στον Δήμαρχο Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο λίστα με φάρμακα SOS και αυτός με τη σειρά του, στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, που υποσχέθηκε ότι θα αποσταλούν στο Κοινωνικό Φαρ΄μακείο Σάμου “Ευαγγελία Καραγεωργίου”.

Η παρακολούθηση των ασθενών γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδικό πρόγραμμα. Δηλαδή υπάρχει όλη η εικόνα του ασθενούς από τον ηλεκτρονικό του φάκελο, τα στοιχεία του, τη φαρμακευτική του αγωγή, την ποσότητα και το χρόνο παράδοσης των φαρμάκων, τα ιατρικά του έγγραφα, έτσι ώστε με το που λήξουν τα φάρμακα, να ζητηθούν νέα.

00EvaggeliaKarageorgiou06

Το Κοινωνικό Φαρμακείο Σάμου «Ευαγγελία Καραγεωργίου» απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της Σάμου (ημεδαπούς και αλλοδαπούς) που αδυνατούν ν’ αγοράσουν τα φάρμακά τους. Άνθρωποι που είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ από τα στατιστικά στοιχείς οι περισσότεροι είναι του ΟΓΑ, που δεν μπορούν ούτε τη συμμετοχή τους να πληρώσουν. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι χρονίως πάσχοντες, παίρνουν πολλά φάρμακα και κάποιοι από αυτούς ακριβά φάρμακα. Άρα ακόμα και το κόστος συμμετοχής είναι δυσβάσταχτο για ορισμένους.

Για να αιτηθεί κάποιος φάρμακα από το Κοινωνικό Φαρμακείο Σάμου πρέπει να:

1. Συμπλήρωσης μιας έντυπης αίτησης.

2. Ταυτότητα και εκκαθαριστικό εφορίας (φωτοτυπία).

3. Εισόδημα έως 3.500€ ατομικό και 7.500€ σύμφωνα με τη λίστα της Πρόνοιας.

4. Ιατρική γνωμάτευση στην οποία αναφέρονται η πάθηση και η φαρμακευτική αγωγή, η οποία έχει ισχύ για ένα έτος, ή συνταγή φαρμακευτικής αγωγής που ισχύει για ένα μήνα.

Η παραπάνω διαδικασία είναι αυτή που ακολουθείται αυστηρά, ώστε να δοθεί κάποιο φάρμακο από τα γραφεία του Κοινωνικού Φαρμακείου.

00EvaggeliaKarageorgiou03

Το Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργεί κάθε Τετάρτη από τις 10:00 – 13:00 στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας Σάμου στον 1ο όροφο στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοια του Δήμου Σάμου. Τα τηλέφωνα είναι 6947516683 & 6945427485. Όσοι συμπολίτες έχουν φάρμακα στην κατοχή τους που ΔΕΝ χρησιμοποιούν και ΔΕΝ έχουν λήξει, μπορούν να τα παραδώσουν στο γραφείο μας, ή στον φαρμακοποιό τους.

Υπενθύμιση ότι το Κοινωνικό Φαρμακείο δεν δέχεται χρήματα. Όσοι θέλουν να κάνουν κάποια χρηματική δωρεά μπορούν να δώσουν όποιο ποσό επιθυμούν σε οποιοδήποτε φαρμακείο με την ένδειξη «Για κοινωνικό φαρμακείο». Η χρησιμοποίηση των χρηματικών δωρεών γίνεται ως εξής: Είτε απ’ ευθείας αγορά φαρμάκων ανάλογα με τις ανάγκες, είτε με εκτέλεση των συνταγών των ασθενών που πληρώνει το Κοινωνικό φαρμακείο αντ’ αυτών τη συμμετοχή τους που αδυνατούν να πληρώσουν.

00EvaggeliaKarageorgiou05

Η εξασφάλιση των φαρμάκων του μήνα για κάθε ασθενή χρονίως πάσχοντα, είναι σαφώς μια διαρκή αγωνία για την επιτροπή που κάνει πραγματικό αγώνα για να τα εξασφαλίζουν και να αισθάνονται οι ασθενείς ασφάλεια και ευχαριστημένοι. Κάτι που δεν είναι εύκολο, αλλά γίνεται εύκολα όταν η κοινωνία ευαισθητοποιείται και ανταποκρίνεται στο κάλεσμα. Τα φάρμακα που χρειάζονται περισσότερο είναι αντιυπερτασικά, για τον σακχαρώδη διαβήτη, για καρδιαγγειακά, στατίνες για την χοληστερίνη, γαστροανθεκτικά, αντισταμινικά και για την επιληψία.

Θυμάμαι που έλεγε η Βαγγελίτσα: «Από το περίσσευμά μας μπορούμε να βοηθήσουμε το συνάνθρωπό μας».

00EvaggeliaKarageorgiou04

Όχι μόνο αυτές τις γιορτινές μέρες που οι ανάγκες γίνονται περισσότερες, αλλά κάθε μέρα του χρόνου μπορούμε να στηρίζουμε το Κοινωνικό φαρμακείο για να υπάρχει, όσο υπάρχει ανάγκη. Ίσως η μέρα που το κράτος θα παρέχει στους πολίτες του το αυτονόητο, μπορεί να μην είναι μακριά. Αλλά μέχρι τότε, πρέπει εμείς να κάνουνε αυτό που πρέπει κάνουμε. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις όπως λένε, δεν χρειάζονται πολλά. Χρειάζονται λίγα από πολλούς. Ευχή να υπάρχει εργασία, ασφάλιση, αξιοπρεπείς συντάξεις και μισθοί για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Κοινωνικό Φαρμακείο Σάμου «Ευαγγελία Καραγεωργίου». Ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να είμαστε κοντά του.

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορονοϊός: 150 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. Δείτε που εντοπίστηκαν

Κορονοϊός: 416 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 18 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστές συρροές

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, αναφέρονται τα εξής: “Σήμερα ανακοινώνουμε 416 νέα κρούσματα του νέου

Περισσότερα »