«Δράση-Ενότητα-Προοπτική» και «Σαμιακή Πολιτεία» για τον ΧΥΤΑ Σάμου και τη Διεθνή Ένωση Σηράγγων

Οι παρατάξεις «Δράση ενότητα προοπτική» και «Σαμιακή Πολιτεία» στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο κατήγγειλαν τον δημοτική αρχή για μη πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα του πως θα αποκατασταθεί ο μοναδικός ΧΥΤΑ Σάμου ο οποίος έχει καταστραφεί σε μεγάλη έκταση μετά την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε εντός αποτελειώνοντας κάθε προστατευτική μεμβράνη που είχε απομείνει και μετατρέποντας τον στην ουσία σε ΧΑΔΑ ένα χώρο ανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών. Πισωγύρισμα δηλαδή τουλάχιστον 30 χρόνων.

Εκκολάπτεται  μια υγειονομική βόμβα με άμεσο κίνδυνο την κατάργηση του χώρου και με απρόβλεπτες συνέπειες καθώς είναι σχεδόν ακατόρθωτο με τις παρούσες συνθήκες να εξασφαλισθούν περιβαλλοντικοί όροι και να γίνει οριοθέτηση νέου χώρου. Ειδικά με την έλλειψη ενός σύγχρονου χωροταξικού στο νησί για το οποίο η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει κάτι ουσιώδες ακόμη. Αδράνεια και καθησυχασμός για τα ΧΥΤΑ μετά από τόσες οχλήσεις και προειδοποιήσεις μας προς την δημοτική αρχή θυμίζοντας το γνωμικό: «Θα σου μάθω πόσα απίδια βάνει ο σάκος» τώρα που η περιβαλλοντική καταστροφή λόγω κακής διαχείρισης των απορριμμάτων πήρε ήδη μεγάλη έκταση και αν δε γίνει κάτι άμεσα  θα υποχρεωθούμε να ψάχνουμε να χωροθετήσουμε κατάλληλο χώρο σε άλλο μέρος  του νησιού όπου και δικαίως θα αντιδρά η κοινωνία.

Υπενθυμίζουμε  ότι οι παρατάξεις μας προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τη Δημοτική Αρχή θεσμικά μέσω διαφόρων επαφών και συγκεκριμένων προτάσεων διότι το νησί μας κινδυνεύει άμεσα. Επειδή δεν λάβαμε απάντηση επ’ αυτού αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες άμεσα και θα γίνει ανοιχτή συζήτηση, διαβούλευση για το πώς θέλουμε τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου, ποια θα είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία υλοποίησης και πώς θα προστατευτεί. Επίσης ζητάμε να γίνουν άμεσες ενέργειες για πλήρη αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Μαραθοκάμπου.

Στο δημοτικό συμβούλιο καταγγείλαμε επίσης το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει εκμεταλλευτεί το γραπτό αίτημα συνεργασίας από τη Διεθνή Ένωση Σηράγγων (International Tunneling Association). Αμελεί και απαξιώνει μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού και προβολής του τόπου μιας και το έργο στο Ευπαλίνειο όρυγμα ολοκληρώθηκε οι παρεχόμενες υπηρεσίες βελτιώθηκαν, το ενδιαφέρον επισκεπτών, επιστημόνων παραμένει παγκοσμίως και από την Διεθνή Ένωση Σηράγγων η οποία δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση επίσημη από το Δήμο μας σε αίτημα της για συνεργασία-διοργάνωση συνεδρίων. Κάτι που έχει ανάγκη ο τόπος μας και από το οποίο σε πολλά θα επωφεληθεί η τοπική κοινωνία.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Σταμάτης Σεϊρλής: Xάθηκαν τα πάντα, εκεί που είχαμε το πρόγραμμά μας και αρχίσαμε σιγά-σιγά να φτιάχνουμε την κοινότητά μας, εκεί όλα χάθηκαν

Διαμάχη των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου για τη λειτουργία του γραφείου της ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών)

Διαμάχη ξεκίνησε μεταξύ των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου για τη λειτουργία των γραφείων της ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών). Με ανακοίνωσή του ο

Περισσότερα »
Βασίλης Πανουράκης: Οτιδήποτε συμβαίνει σήμερα εντός του ΚΥΤ Σάμου αρμοδιότητα διαχείρισης των θεμάτων φέρει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Βασίλης Πανουράκης: «Λόγω της έκτακτης ανάγκης πρέπει να προχωρήσουν τα έργα στο νησί. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να περιμένουν»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Βασίλης Πανουράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην

Περισσότερα »