Δραματική η κατάσταση στη Σάμο: 2.932 πρόσφυγες – μετανάστες σε hotspot που χωρά 700! 1.200 πέρασαν το πρώτο 10ήμερο Οκτωβρίου στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου

Σε απόγνωση βρίσκεται η τοπική κοινωνία της Σάμου εξαιτίας των έντονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί από τις αυξημένες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές. Η δραματική κατάσταση στο hot spot στο Βαθύ και οι αναποτελεσματικοί χειρισμοί της κυβέρνησης στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης οδήγησαν στο ίδιο τραπέζι όλα τα κόμματα σε νομαρχιακό επίπεδο ζητώντας από τους αρμόδιους άμεσα λύσεις. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή στο κέντρο φιλοξενίας του νησιού διαμένουν 2.932 άτομα τη στιγμή που η χωρητικότητα του ανέρχεται σε 700!

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη των νομαρχιακών επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας, Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ανεξάρτητων Ελλήνων Σάμου, παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη, ώστε να υπάρξει μία συνολική αποτίμηση των τελευταίων δεδομένων.

Οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων κομμάτων, σε κοινή γραμμή, αφού εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην υλοποίηση των μέτρων αποσυμφόρησης του hot spot ζήτησαν παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν το νησί από τα σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει. 
Μάλιστα, συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο, που έχει σταλεί προς έγκριση στα κεντρικά γραφεία των κομμάτων στην Αθήνα. 

Πηγή: www.protothema.gr

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, περισσότεροι από 1.200 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Συγκεκριμένα, στα κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχουν καταγραφεί οι αφίξεις 1.005 ατόμων (585 στη Λέσβο, 303 στη Χίο και 117 στη Σάμο), ενώ σήμερα το πρωί διαπιστώθηκε η άφιξη, χωρίς να έχουν ακόμα καταγραφεί, 44 ατόμων στη Λέσβο και 155 ατόμων στη Χίο.

Στο ίδιο διάστημα, η Τουρκική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε επίσημα τον εντοπισμό 17 περιστατικών με βάρκες στις οποίες επέβαιναν πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κινούντο προς τα ελληνικά νησιά. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιστατικών επαναπροωθήθηκαν στις τουρκικές ακτές 697 άτομα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορονοϊός: 411 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 1 κρούσμα στη Σάμο

Ραγδαία η εξάπλωση της πανδημίας. Ρεκόρ θετικών κρουσμάτων. 1 κρούσμα στη Σάμο

Σήμερα ανακοινώνουμε 935 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός

Περισσότερα »