Δώδεκα χρόνια «Ηραία – Πυθαγόρεια»

Σύλληψη 58χρονου, για διάπραξη κλοπής

Με άρωμα Αρχαίας Ελλάδας για 12η συνεχή χρονιά ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια», που πραγματοποιήθηκαν και φέτος το καλοκαίρι στη Σάμο.  Πλήθος εθελοντών πήραν μέρος στην αναπαράσταση των αρχαίων γυναικείων αγώνων που γίνονταν πριν από 2.200 χρόνια περίπου στο νησί προς τιμήν της θεάς Ήρας.

Κατά την αρχαιότητα, οι εκδηλώσεις προς τιμήν της Ήρας γίνονταν σε πολλές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας και ονομάζονταν «Ηραία». Τα λαμπρότερα Ηραία γίνονταν στο Αργος, στη Σάμο και την Ολυμπία. Οι ναοί προς τιμήν της Ήρας είχαν το όνομα «Ηραίο», με πιο σημαντικό στον Ελλαδικό χώρο να είναι το Ηραίον της Σάμου.

Πρόκειται για γιορτές οι οποίες συγκέντρωναν πλήθος επισκεπτών απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, με επίκεντρο του εορτασμού τον ναό της Ήρας, και περιλάμβαναν νυχτερινούς αγώνες γυναικών με δάδες, μουσικούς και ποιητικούς αγώνες και σειρά άλλων καλλιτεχνικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων.

Μια ξενάγηση με οδηγό την ιστορία και την μουσική περιελάμβανε η νέα καινοτόμα εκδήλωση που συμπεριέλαβαν φέτος οι διοργανωτές του Φεστιβάλ ΗΡΑΙΑ – ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ.

00IraiaPithagoreia01

Η ξενάγηση ξεκίνησε από τα αρχαιολογικά ευρήματα στο λοφίσκο του Κάστρου που αποδεικνύουν την ανθρώπινη παρουσία στον τόπο του Πυθαγορείου από τα τέλη των νεολιθικών χρόνων και κατέληξε μετά από οκτώ σταθμούς στο λιμάνι Πυθαγορείου περιγράφοντας όλη την ιστορία από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι το σήμερα.

Η περιγραφή παρουσίασε την ιστορία του νησιού μέσα από αφηγήσεις εμπλουτισμένες με τραγούδια που μετέφεραν νοερά τους επισκέπτες στις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Η  βραδιά ολοκληρώθηκε με τη συναυλία στην Πλατεία Ειρήνης του Πυθαγορείου με τίτλο «Η ΜΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» σ’ ένα μουσικό ταξίδι 2500 χιλιάδων χρόνων.

00IraiaPithagoreia05

Με την θεατρική παράσταση της αρχαίας  γιορτής  με μουσικά και χορευτικά δρώμενα με την συμμετοχή δεκάδων εθελοντών συνεχίστηκε στις όχθες του ποταμού Ίμβρασσου η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ ΗΡΑΙΑ-ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ.

Στο τέλος της βραδιάς οι εκατοντάδες φίλοι του Φεστιβάλ ΗΡΑΙΑ-ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ  από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την συναυλία με τίτλο «ΣΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΤΟΞΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ» στην πλατεία του Ηραίου.

Συνεχίστηκαν την επόμενη μέρα Δευτέρα (20/08) με τη μεγάλη πομπή των Ηραίων στους κεντρικούς δρόμους του Πυθαγορείου και στο λιμάνι. Είχαν προηγηθεί το άναμμα της φλόγας στον αρχαίο ναό της Ήρας και οι γυναικείοι αγώνες δρόμου από τον ναό έως το Πυθαγόρειο, όπου έλαβαν μέρος 25 αθλήτριες διανύοντας απόσταση 5,7 χιλιομέτρων περίπου.

00IraiaPithagoreia02

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ. Σωτήρης Μαριωρής έξω από τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίον, η κα Ηρώ Δασκαλάκη μέλος της Ελληνικής επιτροπής στην UNESCO και ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Βαλκαμλής στο χώρο των εκδηλώσεων στο άγαλμα του Πυθαγόρα στο λιμάνι Πυθαγορείου.

Το φεστιβάλ Ηραία – Πυθαγόρεια είναι το μόνο φεστιβάλ στην Ελλάδα που αντλεί τη βασική του διαδρομή από την φιλοσοφική και την επιστημονική σκέψη της Ιωνίας όπως αυτή παραδόθηκε από τα άξια πνευματικά της τέκνα (Πυθαγόρας, Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Αρίσταρχος, Μέλισσος κ.α.).

Ταυτόχρονα είναι ένας θεσμός που αναφέρεται στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού, του τόπου, αλλά και εν γένει του διεθνούς ορίζοντα.

00IraiaPithagoreia04

Βασικός στόχος του φεστιβάλ είναι να δημιουργήσει και να κρατήσει ένα ανοιχτό διάλογο σκέψης με ότι πιο σημαντικό συμβαίνει, ή ανακαλύπτεται γύρω από τις συμπαντικές αξίες ή εν γένει τη φιλοσοφική σκέψη σε όλο τον κόσμο.

Ήδη στα 12 χρόνια της λειτουργίας του, έχει καταφέρει να στρέψει τα «φώτα» των επιστημόνων, των καλλιτεχνών, των φιλοσόφων και πολλών ενδιαφερόμενων για τον πολιτισμό πολιτών πάνω του, καθώς έχουν διοργανωθεί σημαντικά συνέδρια παγκόσμιας εμβέλειας, με τη συμμετοχή πνευματικών ανθρώπων από πολλά μέρη της γης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Σάμος είναι ο τόπος στον οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνονται τα νέα ρεύματα της σκέψης στη φιλοσοφία, στα μαθηματικά, την αστρονομία και την φυσική από τη μια, αλλά και ένας τόπος όπου η ποίηση διαλέγεται με τις μουσικές του κόσμου, καθώς στο φεστιβάλ πραγματοποιούνται σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα.
Τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα της τεχνολογίας δημιουργούν γέφυρες με τις πιο μακρινές φωτεινές πτυχές της ιστορικής μας κληρονομιάς.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι υπάρχουν ειδικές ομάδες  ομάδες επισκεπτών (θεματικός τουρισμός), που έρχονται στο νησί για τις εκδηλώσεις.

Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ …      Το video μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

00Charisma01

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου και ταρακούνησε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά

Περισσότερα »
Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, δηλαδή στο «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή

Περισσότερα »