Δημοτικό Σχολείο Βαθέος: Υποδοχή 14 προσφυγόπουλων… αποχή μαθητών

Για την Τρίτη 05 Μαρτίου 2019, έχει προγραμματιστεί η υποδοχή 14 προσφυγόπουλων στην τάξη ΔΥΕΠ του Δημοτικού σχολείου Βαθέος. Τα 14 προσφυγόπουλα είναι από το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη και συγκεκριμένα πρόκειται για 10 κορίτσια και 4 αγόρια.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγο καιρό στο 3ο Δημοτικό σχολείο Σάμου ξεκίνησε τη λειτουργία του η τάξη ΔΥΕΠ με 12 μαθητές/τριες.

Το Δημοτικό Σχολείο Βαθέος που είναι το τελευταίο σχολείο στη Σάμο (μέχρι στιγμής) που θα λειτουργήσει τάξη ΔΥΕΠ. Πλην όμως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου έχει ανακοινώσει ότι:

«Ενόψει της έναρξης λειτουργίας ΔΥΕΠ στο σχολείο μας η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας αποφάσισε την αποχή των μαθητών από τα μαθήματά τους από αύριο (Τρίτη 05/03) έως και την Παρασκευή (08/03) ως διαμαρτυρία.

Επίσης, καλούμε τους υπόλοιπους Συλλόγους να παρευρεθούν την Πέμπτη (07/03) στις 10:00 το πρωϊ έξω από την Α’Θμια για να διαμαρτυρηθούμε για τη μεθόδευση και τη φίμωση που επιχειρείται εις βάρος μας».¨

Πριν μερικές μέρες υπήρξε ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου Βαθέος Σάμου που αφορούσε τη λειτουργία ΔΥΕΠ εντός σχολικών μονάδων.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Βαθέος Σάμου, οφείλει να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το τι πραγματικά συμβαίνει στο Κ.Υ.Τ. (Hot Spot) καθώς και τις κινήσεις των υπευθύνων για την προστασία, διαμονή, διατροφή και εκπαίδευση των ανηλίκων που διαμένουν κάτω απο άθλιες υγειονομικές συνθήκες, εντός και περιμετρικά του χώρου.
Σύμφωνα με την από 26.09.2018 ανακοίνωση της κας Καλογήρου, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, εντός του ΚΥΤ Σάμου παραβιάζονται οι όροι των εγκυκλίων και διατάξεων περί υγιεινής στους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η δημόσια υγεία.
Στις αιτήσεις μας προς τον Δήμο Σάμου, να βεβαιώσει πως τα σχολικά κτίρια, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πυρασφάλειας, έχουν μεγάλες ελλείψεις σε κτιριακές και λοιπές δομές και εγκυμονούν κινδύνους για την φιλοξενία των ήδη φοιτούντων ανηλίκων, δεν είχαμε καμία ενημέρωση- απάντηση!
Αντίθετα όμως οι υπηρεσίες μερίμνησαν ΑΜΕΣΑ να βεβαιώσουν για την χιλιομετρική απόσταση από το κατ’ ευφημισμό τόπο κατοικίας των παιδιών (ΚΥΤ-Hot Spot), ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός της Μεταφοράς Μαθητών (ΔΥΕΠ), κατ’ εξαίρεση της ΚΥΑ (με ένα ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργού κου. Βίτσα: (14. Το υπ’ αριθμ. πρωτ.4547/122/22-1-2019 ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου Υπουργού Εσωτερικών με θέμα ‘’Μεταφορά Μαθητών-Προσφύγων σε ΔΥΕΠ’’.ΑΔΑ: 68927ΛΩ-ΓΑΔ).
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Βαθέος Σάμου ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ τις πρακτικές όλων των εμπλεκομένων, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ – Β’ Βαθμού, την ΠΑΝΤΕΛΗ απουσία του Βουλευτή Σάμου και την ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ καθώς και ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ, σε ένα τόσο ευαίσθητο και συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα. Πρακτικές εκφοβισμού, απειλών, δημιουργίας εντυπώσεων μέσω των ΜΜΕ δεν μας αποθαρρύνουν, απεναντίας μας ατσαλώνουν μπροστά στην όποια ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ του προβλήματος και βρισκόμαστε εδώ να ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ, ΦΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!
Υπερασπιζόμαστε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην εκπαίδευση ΟΛΩΝ των παιδιών ανεξαιρέτως χρώματος, φυλής, καταγωγής και θρησκείας, σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, με ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και όχι εις βάρος των ΗΔΗ βεβαρημένων σχολικών μονάδων και στην όποια ομαλή λειτουργία του επιβαρημένου σχολικού προγράμματος. 
Πρόθεση των Υπουργείων Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, να ενσωματώσει τα προσφυγόπουλα στις υπάρχουσες σχολικές μονάδες, χωρίς να γνωρίζουν τα βασικά (Γλώσσα, θέματα υγείας) ενώ κωφεύουν και εθελοτυφλούν στις βασικές ανάγκες που απαιτούνται ώστε τα παιδιά αυτά να ζήσουν με τα στοιχειώδη! Δείχνοντας μεγάλη προθυμία όμως στην δημιουργία εντυπώσεων με τηλεοπτικές φιέστες κατά την άφιξη κάποιον λίγων παιδιών στο 3ο Δημοτικό Σχολείο (όπου τα περισσότερα δεν συνεχίζουν την φοίτηση τους από επιλογή τους), ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ στο τι μπορεί να προκαλέσει αυτό στα ίδια τα παιδιά!
Παράλληλα, οι αιτήσεις ασύλου έχουν τελματώσει, οι συνθήκες διαβίωσης συνεχώς δυσχεραίνουν ( αλήθεια η επιλογή των ανήλικων προς ενσωμάτωση, μέσα από 1.500 ανήλικα παιδιά με ποια κριτήρια πραγματοποιήθηκε;) και ο αριθμός των αφίξεων αιτούντων άσυλου καθημερινώς αυξάνεται.

00sxoleioVathi

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, για όσο χρονικό διάστημα τα προσφυγόπουλα φιλοξενούνται στο νησί μας.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΕΣ ΔΟΜΕΣ.
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ.
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΕΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΤΟΝΤΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ) ΜΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΑ ΨΗΦΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΩΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ) ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ. 

Από την άλλη πλευρά υπήρξε και η παρέμβαση της ΕΛΜΕ Σάμου για το θέμα της υποδοχής των προσφυγόπουλων:

Την Τρίτη 5/3/2019 ξεκινά η λειτουργία του 2ου τμήματος ΔΥΕΠ της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος και ως εκπαιδευτικοί νοιώθουμε την ανάγκη να στηρίξουμε το δικαίωμα του κάθε παιδιού στη μόρφωση.

Ξέρουμε ότι για τους πρόσφυγες – μετανάστες η εκπαίδευση των παιδιών τους είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που κάποιες φορές πετυχαίνουν την άγρια οικονομική εκμετάλλευση του τόπου τους με “ειρηνικό τρόπο” κι άλλες φορές με ανοιχτές πολεμικές επιχειρήσεις. Θύματα λοιπόν του ιμπεριαλισμού, θύματα των δουλεμπόρων που τους διακινούν, θύματα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κλείνει τα σύνορά της και μέσω της συμφωνίας της με την Τουρκία τους κρατά περιορισμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θύματα και της κυβέρνησης που τους κρατά εγκλωβισμένους για μήνες σε άθλιους χώρους, εκτεθειμένους στις όποιες καιρικές συνθήκες, χωρίς τις στοιχειώδεις εγκαταστάσεις υγιεινής, χωρίς δικαίωμα στην εργασία, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν στον τόπο επιλογής τους.

Ο λαός μας ξέρει από φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά και η πλειοψηφία των Σαμιωτών έχει σταθεί μέχρι τώρα στο πλευρό των προσφύγων. Υπάρχει όμως και μια μειοψηφία με ξενοφοβικές, ρατσιστικές έως και φασιστικές απόψεις, που θεωρεί κατώτερους τους ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα, θρησκεία και πολιτισμό, ιδιαίτερα όταν αυτοί δεν έχουν γεμάτο πορτοφόλι. Και οι απόψεις αυτές επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα εχθρικό κλίμα, αξιοποιώντας τα δικά μας προβλήματα και τις δικές μας δυσκολίες λες και οι πρόσφυγες είναι η αιτία για τα δικά μας δεινά. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν την ανασφάλεια και το φόβο, αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα.

Ξέρουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση. Ζούμε καθημερινά τις ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές, τις μειωμένες λειτουργικές δαπάνες και τα προβλήματα συντήρησης των σχολικών κτιρίων και δίνουμε συνεχώς τον αγώνα μας για την επίλυσή τους. Ένα αγώνα που ξεκινά από τη δημοσιοποίησή των προβλημάτων και κλιμακώνεται με διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις, πορείες και απεργίες. Ένα αγώνα που επιδιώκουμε να τον δίνουμε μαζί με γονείς και μαθητές κι ας τον δίνουμε μόνοι μας τις περισσότερες φορές. Ξέρουμε λοιπόν ότι τα προβλήματα των σχολείων μας μπορούν να αντιμετωπιστούν αν αγωνιστούμε όλοι μαζί κι όχι απομονώνοντας τα προσφυγόπουλα. Ξέρουμε ότι βασικό συστατικό στοιχείο της παιδείας είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών κι όχι η γκετοποίησή τους. Ξέρουμε ότι κανένα κτίριο – και μάλιστα υπερσύγχρονο – δεν πρόκειται να κατασκευαστεί αποκλειστικά για τα προσφυγόπουλα και ότι ο αποκλεισμός των παιδιών από τα υπάρχοντα σχολεία ισοδυναμεί με την απομόνωσή τους.

Σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων από τα προσφυγόπουλα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι θεωρούμε τον εαυτό μας αναρμόδιο για να απαντήσει σε ένα τέτοιο ερώτημα, όπως αναρμόδιοι είναι και αυτοί που επικαλούνται τέτοιους κινδύνους χωρίς κάποια επιστημονική τεκμηρίωση. Υπάρχουν αρμόδιοι φορείς (υγειονομικές υπηρεσίες, ιατρικός σύλλογος κλπ.) που έχουν χρέος σοβαρά και υπεύθυνα να αποφανθούν και να προτείνουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να διασκεδαστούν οι τυχόν ανησυχίες που μπορεί να υπάρχουν σε κάποιους γονείς. Ας μη ξεχνάμε ότι συνάδελφοί μας είναι αυτοί που θα βρίσκονται με τα παιδιά στον ίδιο χρόνο και τόπο, για τους οποίους έχουμε κάθε λόγο να ενδιαφερόμαστε.

Να διασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία των σχολείων καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών με συνοδούς

Καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς και όλους τους φορείς του νησιού να υποδεχτούμε όλοι μαζί τα προσφυγόπουλα την Τρίτη 5/3 στις 2.00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος.

ΕΛΜΕ Σάμου

Niotis

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, δηλαδή στο «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή

Περισσότερα »
2η συνεχόμενη ήττα για την ομάδα του Καρλοβάσου στο μπάσκετ

Δύσκολη αποστολή για το Καρλόβασι στη Μύκονο. Σκέψεις για την αναστολή των πρωταθλημάτων της ΕΟΚ λόγω κορονοϊού

Για την τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος του 3ου ομίλου της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, το Καρλόβασι βρίσκεται ήδη στη Μύκονο, όπου την Παρασκευή (30/10) στις 14:30

Περισσότερα »
Τελετές ορκωμοσίας νεοπροσληφθέντων Συνοριακών Φυλάκων, πραγματοποιήθηκαν στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο

Τελετές ορκωμοσίας νεοπροσληφθέντων Συνοριακών Φυλάκων, πραγματοποιήθηκαν στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο

Τελετές ορκωμοσίας νεοπροσληφθέντων Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου, πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες σήμερα (29 Οκτωβρίου 2020) στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. Ειδικότερα, στη Λέσβο ορκίστηκαν

Περισσότερα »