Δημοτικό Γηροκομείο Σάμου «Ίδρυμα Ντάελ»: Ένα κόσμημα για τη Σάμο

Πολλές φορές ο δρόμος μου, ο δρόμος σας, είναι από εκεί. Ένα γρήγορο βλέμμα αριστερά κοιτάζοντας την τζαμαρία εισόδου. Προσπερνώντας πάντα σκεφτόμουνα πως είναι μέσα, τι γίνεται, πως περνούν οι ώρες. Και αναφέρομαι στο Δημοτικό Γηροκομείο Σάμου «Ίδρυμα Ντάελ». Το λέω από τώρα και θα το ξαναπώ και στο τέλος. Πρόκειται για ένα κόσμημα για το νησί της Σάμου.

Μπαίνοντας μέσα, από την είσοδο κιόλας εντυπωσιάζεσαι με την καθαριότητα. Επίσκεψη τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων Στις δώδεκα το μεσημέρι.

Μπορεί για κάποιους ηλικιωμένους το γηροκομείο να μοιάζει με τον απόλυτο εφιάλτη, μερικοί όμως δεν θέλουν να γίνονται βάρος στα παιδιά τους ή νιώθουν ανεπιθύμητοι στο οικογενειακό τους περιβάλλον, καθώς όσο μεγαλώνουν προσφέρουν λιγότερα και δεν μπορούν να είναι όσο χρήσιμοι θα ήθελαν. Στην τραπεζαρία οι γέροντες, άνδρες και γυναίκες, απόμαχοι της ζωής, έχουν επιλέξει το δικό τους σπίτι, με περιμένουν.

00Girokomeio02

Εκεί θα έπαιρναν το γεύμα τους, συζητώντας αλλά και λέγοντας τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Και ομολογώ ότι τα κάλαντα είχαν μεγάλη διάρκεια με στίχους που δεν ήξερα. Το προσωπικό του γηροκομείου στη θέση του, εξυπηρετικό. Σου έδινε την εντύπωση (κι έτσι είναι), ότι είχαν προβλέψει τα πάντα.

«Εργαζόμαστε σε τρείς βάρδιες, είμαστε δέκα άτομα και το γηροκομείο το αισθανόμαστε σαν το σπίτι μας. Οι τρόφιμοι είναι οι δικοί μας πατεράδες, μανάδες, παππούδες και γιαγιάδες και αυτοί μας αισθάνονται και μας βλέπουν σαν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Υπάρχει μια σχέση που είναι πολύ δυνατή».

Το φαγητό ζεστό, σε μεγάλες μερίδες, σαλάτα και γλυκό. Όχι όμως όλοι το ίδιο, απλά επειδή κάποιοι ακολουθούν ειδική διατροφή, λόγω της υγείας τους.

00Girokomeio03

Ξεκινάμε τη βόλτα μας μέσα στις εγκαταστάσεις του γηροκομείου. Ένα μεγάλο ισόγειο που περιλαμβάνει την τραπεζαρία, ένα τρίκλινο δωμάτιο, όπου εκεί φιλοξενούνται οι ανήμποροι γέροντες και χρειάζεται η συνεχής επίβλεψή τους. Λίγο πιο πέρα το ιατρείο. Με τα απαραίτητα φάρμακα και τους αντίστοιχους φακέλους, όπου περιέχεται το ιστορικό ασθενείας κάθε ηλικιωμένου. Αμέσως μετά το μαγειρείο, που θυμίζει καθαριότητα «φαρμακείου» και το δωμάτιο με τα τρόφιμα και τα ψυγεία συντήρησης των κρεάτων και άλλων ειδών. Το πρόγραμμα σίτισης διαφορετικό κάθε μέρα, το παρασκευάζουν δύο μάγειρες.

Ανεβαίνοντας στους δύο πάνω ορόφους πανομοιότυπα κατασκευασμένοι. Πέντε δίκλινα και ένα μονόκλινο σε κάθε όροφο. Η παλιά πτέρυγα του γηροκομείου δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κάθε δωμάτιο έχει τη δική του τουαλέτα, τηλεόραση και διάφορα ιατρικά μηχανήματα υγειονομικής υποστήριξης. Και οι επισκεψεις του προσωπικού συνεχείς για να μη λείψει τίποτα από κανέναν.

00Girokomeio04

«Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 21 άτομα. Όταν γίνεται η αίτηση για να φιλοξενηθούν στο γηροκομείο, εξετάζουμε τα πάντα. Ειδικά το οικογενειακό περιβάλλον, οι συνθήκες που βιώνει ο ηλικιωμένος, συνεδριάζει η επιτροπή και αν υπάρχουν τ’ απαραίτητα δικαιολογητικά γίνεται δεκτός για να μείνει στο γηροκομείο.

«Το προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες καθημερινά. Δεν λογαριάζει αργίες, γιορτές, οτιδήποτε άλλο. Κάθε μέρα είναι ίδια. Με τις χαρές, με τις λύπες. Είμαστε όλη μια οικογένεια. Τρώνε το πρωϊνό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό. Επίσης σε συνεργασία με την Πρόνοια και με ονόματα που μας δίνονται επίσημα, προσφέρουμε μεσημεριανό φαγητό σε αρκετούς άπορους συμπολίτες μας. Όλο γίνονται και πραγματοποιούνται με διαφάνεια και η λειτουργία του γηροκομείου κρίνεται ικανοποιητική και μη ζημιογόνος. Άλλωστε η συνεισφορά του Δήμου Σάμου είναι πολύ μεγάλη, υπάρχει ένα ικανό Διοικητικό Συμβούλιο κι ένα αξιόλογο προσωπικό που σε 24ωρη βάση προσφέρει τις υπηρεσίες του, μερικές φορές κάτω από αντίξοες λειτουργικές συνθήκες».

00Girokomeio05

Όμως, οι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη από αποδοχή, καθώς όσο μεγαλώνουν τα «ελαττώματα» μπορεί να γίνονται πιο έντονα και για ορισμένα πράγματα που σε μικρότερες ηλικίες είναι αυτονόητα και δεδομένα, οι ίδιοι θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο. «Έχουν ανάγκη από υπομονή, καθώς μπορεί να δυσκολεύονται να κινηθούν, ν’ ακούσουν, να καταλάβουν ή να μάθουν. Επίσης, χρειάζονται κατανόηση και σεβασμό, ενώ επηρεάζονται αρκετά από τις επικρίσεις και τ’ αρνητικά σχόλια. Επομένως, η φροντίδα, η αγάπη, η τρυφερότητα, η αποδοχή, η επικοινωνία, το ενδιαφέρον, η κατανόηση είναι όλα όσα έχουν ανάγκη σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία».

Η Εκκλησία είναι κοντά στο γηροκομείο Σάμου. Με συνεχείς επισκέψεις ιερέων αλλά και του Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσεβίου με προσωπικές επαφές, Θεία Κοινωνία και Εξομολόγηση. Η συνεργασία είναι άριστη, όπως και με το Νοσοκομείο Σάμου και το ΕΚΑΒ. Γίνονται επισκέψεις και από συλλόγους και διάφορους φορείς.

Μετά από τη σύντομη βόλτα, κατεβαίνουμε κάτω στη ρεσεψιόν και την τραπεζαρία. Οι τρόφιμοι έχουν τελειώσει ήδη το γεύμα τους και ανεβαίνουν στα δωμάτιά τους με το ασανσέρ υπό το άγρυπνο βλέμμα του προσωπικού. Είναι οι φύλακες – άγγελοί τους. Οι σκιές τους.

00Girokomeio06

Στον τοίχο της ρεσεψιόν, φωτογραφίες δωρητών που έχουν δώσει τις περιουσίες τους για να λειτουργεί το γηροκομείο, μέχρι που πέρασε στη δικαιοδοσία του Δήμου Σάμου, όπου πρόεδρος του ΔΣ είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος.

Δέχονται επισκέψεις από τα παιδιά τους, τους συγγενείς τους, λένε ιστορίες από κάποια παλιά χρόνια, τότε που είχαν τις δυνάμεις τους, τότε που όλα ήταν διαφορετικά.

«Η επιλογή για τη διαμονή σε ένα γηροκομείο μπορεί να είναι μια επώδυνη κατάσταση, καθώς σε μια ηλικία που δεν τους αρέσουν καθόλου οι αλλαγές το άτομο καλείται να προσαρμοστεί σε ένα νέο χώρο, με νέους κανόνες και νέους ανθρώπους. Η μετακίνηση προς το γηροκομείο αποτελεί μια αλλαγή, που ακολουθείται από πολλαπλές απώλειες, που προστίθενται στις απώλειες που ήδη έχει βιώσει ο ηλικιωμένος.

Ας σκεφτούμε, ότι σε πολλές περιπτώσεις η επιλογή της διαμονής σ’ ένα γηροκομείο έπεται μιας αρρώστιας, μιας αναπηρίας ή μιας απώλειας του συντρόφου του. Η τρίτη ηλικία έχει πολλαπλές απώλειες, καθώς το άτομο έχει χάσει τα νιάτα του, την υγεία του, τη δύναμή του, τις αντοχές του, τις παρέες του, τις συνήθειές του, ίσως και το νόημα της ζωής του. Ωστόσο, ο τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης και η ικανότητα προσαρμογής σ’ ένα γηροκομείο, εξαρτάται από τον τρόπο που το άτομο προσεγγίζει τη ζωή και αξιολογεί τις καταστάσεις που βιώνει».

00Girokomeio07

Ήρθε η ώρα να φύγουμε. Ήδη το προσωπικό προετοιμάζει τους ηλικιωμένους για κάτι ξεχωριστό που θα γίνει ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Με χορούς και τραγούδια. Θα ήθελα να πάω, αλλά δυστυχώς υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις.

Έφυγα από τη μια συναισθηματικά φορτισμένος, αφού στα μάτια αυτών των ανθρώπων έβλεπα τα μάτια του πατέρα μου και των παππούδων, τους απόμαχους της ζωής που πρόσφεραν τόσα πολλά σε μας. Έφυγα όμως από την άλλη πολύ ικανοποιημένος και ευτυχισμένος, διότι για αυτούς τους ανθρώπους υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι που τους φροντίζουν. Και είναι τιμή για τον τόπο η λειτουργία του Δημοτικού Γηροκομείου Σάμου «Νοέμης Ντάελ». Είναι ένα κόσμημα.

Ας μην το προσπερνάμε. Εκεί μέσα επιτελείται μεγάλο έργο.

Αλέξης Κομνηνός

00Girokomeio08

00Girokomeio09

00Girokomeio010

00Girokomeio011

00Girokomeio012

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο θεαμάτων-ακροαμάτων από την Π.Ε Βορείου Αιγαίου

Σε 90 ημέρες η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου γνωστοποιεί, ότι οι 3.823 υποβληθείσες προτάσεις για το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19

Περισσότερα »
Ναυτικός Όμιλος Σάμου κατά Αλέξανδρου Τατούρη. Καταδικάζει επίσης απερίφραστα την αποτρόπαια πράξη βιασμού ανήλικης αθλήτριας

Ναυτικός Όμιλος Σάμου κατά Αλέξανδρου Τατούρη. Καταδικάζει επίσης απερίφραστα την αποτρόπαια πράξη βιασμού ανήλικης αθλήτριας

Tο Δ.Σ του Ναυτικού Ομίλου Σάμου στην υπ. αριθμ.   285  27/1/21   συνεδρίασή του καταδικάζει απερίφραστα την αποτρόπαια πράξη του βιασμού της ανήλικης αθλήτριας ιστιοπλοΐας που

Περισσότερα »
Πλαίσιο αναγκαίων μέτρων και διεκδικήσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον σεισμό της 30ης Οκτώβρη

Ερωτήσεις και παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

Σειρά ερωτήσεων και παρεμβάσεων για τα προβλήματα των κατοίκων του δήμου Ανατολικής Σάμου έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μανώλης Παχυμανώλης και Κώστας Τζίχας στη συνεδρίαση του

Περισσότερα »