Δημοσθένης Ραγκαβάς (Διοικητής ΠΥ Σάμου): Πολύ σημαντικός ο βαθμός επικινδυνότητας στο κομμάτι της πυρασφάλειας όλης της περιοχής του ΚΥΤ Σάμου. Παρατείνεται η αντιπυρική περίοδος

Σύλληψη 31χρονου και 32χρονου, για το αδίκημα της κλοπής

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου Πύραρχος κ. Δημοσθένης Ραγκαβάς.

Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας υπάρχει παράταση της αντιπυρικής περιόδου, κατά συνέπεια οι συνθήκες είναι τέτοιες, ώστε, αναγκαστικά να υπάρχει επιμήκυνση στο χρόνο, καθώς και νωρίτερα άρχισε (16/04) και επεκτείνεται λόγω συνθηκών.

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου ισχύει η αντιπυρική περίοδος και αν συνεχιστεί η ανομβρία, έχει ήδη τεθεί, όπως μας είπε ο κ. Ραγκαβάς, σε εσωτερική διαβούλευση το θέμα ώστε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες. (Μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω την ανακοίνωση νέας παράτασης).

Ως προς την κατάσταση που υπάρχει πέριξ του ΚΥΤ Σάμου, λόγω παραπηγμάτων και σκηνών μέσα σε κτήματα ο κ. Ραγκαβάς μας είπε πως: «Το ΚΥΤ Σάμου έχει ενσωματωμένους μια σειρά από κινδύνους, μεταξύ των οποίων και αυτό το θέμα της επαρκούς πυρασφάλειάς του. Τόσο έσω όσο και έξω, το περιμετρικά της εγκατάστασης. Η υπηρεσία μας καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ιδίως τους πολύ κρίσιμους μήνες και τις μεσημβρινές ώρες, που είναι η μεγαλύτερη επικινδυνότητα, εξέπεμπε κάποιο περιπολικό που είχε εστιασμένη την προσοχή του στην περιοχή αυτή, η οποία συχνά-πυκνά, βγάζει τέτοιου είδους συμβάντα».

Ο κ. Ραγκαβάς τόνισε πως υπάρχει πολύ σημαντικός βαθμός επικινδυνότητας στο κομμάτι της πυρασφάλειας όλης αυτής της περιοχής. Υπάρχει μεγάλος αριθμός παράτυπων ατόμων που έχουν όλες αυτές τις συνήθειες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαιτούμενος βαθμός ασφάλειας στην περιοχή.

Ως προς την αντιπυρική θωράκιση και τα συμβάντα, ο Διοικητής της Π.Υ. Σάμου ως γενικό συμπέρασμα, χωρίς βέβαια τα επίσημα στοιχεία καθώς συνεχίζεται η αντιπυρική περίοδος, είπε πως δεν υπήρξε κάτι το συγκλονιστικά αξιοσημείωτο, ως προς το δυσμενές αποτέλεσμα. Υπήρξε βέβαια μια μεγάλη πυρκαγιά που κατέστησε σαφές, το πόσο επικίνδυνο είναι για τη Σάμο το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών και το γεγονός ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Τόνισε δε, την μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού, το εθελοντικό κίνημα που υπάρχει αλλά και των επαγγελματιών που συνέδραμαν από όλη την Ελλάδα και δεν υπήρξε χειρότερη κατάσταση.

Καθώς συνεχίζεται η αντιπυρική περίοδος, δεν επιτρέπονται εργασίες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και γενικότερα ό,τι ισχύει από το νόμο.

Τον τελευταίο καιρό, μικρά συμβάντα που χρειάστηκαν την επέμβαση της Π.Υ, έδειξαν το πόσο εύκολο είναι να ξεσπάσει μια δασική πυρκαγιά. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, υδροληψία, αντιπυρικές ζώνες και πρόσβαση σε μέσα κατάσβεσης φωτιάς.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, τέθηκε το θέμα της καθυστέρησης, από την πλευρά της Δασικής Υπηρεσίας, του καθαρισμού των δασικών δρόμων.

«Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, το ζήτημα των προληπτικών μέτρων, όλων των μέτρων που πρέπει να γίνονται πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, που έχουν να κάνουν με τους καθαρισμούς, τις διανοίξεις και όλα τα ζητήματα που άλλοτε είναι αρμοδιότητα δασικών υπηρεσιών και άλλοτε της Π.Υ. Σάμου».

Ο Διοικητής της Π.Υ. Σάμου κ. Ραγκαβάς, ευχαρίστησε τον κόσμο της Σάμου για την μεγάλη ευαισθητοποίηση που υπάρχει στο νησί, των εθελοντών που βρίσκονται σε πολλά σημεία και συνδράμουν σε όλα τα περιστατικά δασικών πυρκαγιών.

Παράταση Αντιπυρικής Περιόδου

Ανακοινώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου ότι εγκρίθηκε από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η Πυροσβεστική Διάταξη 3/2018 του Διοικητή της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία μεταξύ άλλων : από 15-11-2018 έως και 30-11-2018 α π α γ ο ρ ε ύ ε τ α ι λόγω αυξημένης επικινδυνότητας από την παρατεταμένη ανομβρία, οποιαδήποτε καύση στα δάση, τις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονται σε βραχώδεις ή πετρώδεις περιοχές σε πεδινά ή ανώμαλα εδάφη και λόφους του Νομού Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η Υπηρεσία μας παρακαλεί για την πιστή εφαρμογή της διάταξης και βρίσκεται στην διάθεση των συμπολιτών μας για οποιοδήποτε σχετικό ζήτημα.

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα