Δημήτρης Ζαφείρης (Διευθυντής εργοστασίου ΔΕΗ Σάμου): Το εργοστάσιο της ΔΕΗ παράγει ρεύμα, ο ΔΕΔΔΗΕ το διανέμει

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο διευθυντής του εργοστασίου της ΔΕΗ κ. Δημήτριος Ζαφείρης.

Η πολύωρη διακοπή ρεύματος που πραγματοποιήθηκε στις 14/01 στη Σάμο, στις περιοχές του Μαραθοκάμπου και Καρλοβάσου, προήλθε από ένα σφάλμα που υπήρχε στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, στο δυτικό κομμάτι του νησιού. Αφορούσε τις γραμμές των παραπάνω περιοχών αλλά και των Φούρνων. Ακολουθήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία ανίχνευσης του σφάλματος.

Το εργοστάσιο στο Κοκκάρι παράγει ρεύμα, η ΔΕΗ Α.Ε. δραστηριοποιείται ως παραγωγός και είναι ο κύριος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ το διανέμει. Η διακοπή οφειλόταν σε καιρικούς παράγοντες κατά πάσα πιθανότητα, ενώ το εργοστάσιο δεν είχε κάποια εμπλοκή. Η επάρκεια και η αυτονομία της Σάμου είναι πολύ υψηλότερα από το 90% των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου. Υπάρχει πλεόνασμα ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό επιτρέπει να γίνονται οι συντηρήσεις και να υπάρχει ασφάλεια για έκτακτα συμβάντα. Αυτό οφείλεται σε κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν, ενδοεταιρικά αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για κάθε διακοπή ή πρόβλημα που παρουσιάζεται σε σπίτι ή κατάστημα ή ακόμα και σε οικισμούς και πόλεις, ο καταναλωτής ενημερώνει τα κεντρικά του ΔΕΔΔΗΕ στην Αθήνα και έπειτα έρχεται η εντολή στο εδώ συνεργείο για την αποκατάσταση της βλάβης.

Οι ανεμογεννήτριες είναι πηγή προβλημάτων για το εργοστάσιο, διότι από μόνες τους δεν μπορούν να δώσουν ρεύμα καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές λειτουργίας. Για να λειτουργήσουν χρειάζονται ρεύμα και όταν έχει πολύ δυνατό αέρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Οι νέες εταιρίες ρεύματος, αγοράζουν το ρεύμα και το πουλάνε στους καταναλωτές σε χαμηλότερη τιμή. Οι ενδιάμεσοι είναι εκείνοι που ανεβάζουν την τιμή του ρεύματος που φτάνει στον καταναλωτή μας εξήγησε ο κ. Ζαφείρης.

Για την ιστορία, καθώς πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τη διαφορά ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ Α.Ε. κατέχει μεγάλο ποσοστό της εγκατεστημένης ισχύος των θερμοηλεκτρικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην ηπειρωτική Ελλάδα συμπεριλαμβάνοντας στο ενεργειακό της μείγμα λιγνιτικούς, υδροηλεκτρικούς και πετρελαϊκούς σταθμούς, καθώς και σταθμούς φυσικού αερίου, αλλά και μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μετά την απόσχιση από τη ΔΕΗ Α.Ε. των κλάδων Μεταφοράς και Διανομής, δημιουργήθηκαν δύο 100% θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΗ Α.Ε., ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.) και ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.).

Ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε. συστάθηκε σύμφωνα με το Ν. 4001/2011 και σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την οργάνωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό να αναλάβει τα καθήκοντα του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Στο πλαίσιο αυτό σκοπός του ΑΔΜΗΕ είναι η λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του ΕΣΜΗΕ ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο.

Η διαχείριση του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) κυριότητας της ΔΕΗ Α.Ε. και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αυτού διενεργείται από τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Ο κ. Δημήτρης Ζαφείρης τόνισε επίσης ότι «είναι άδικο κάποιοι να διαδίδουν fake news, με την πρώτη διακοπή ότι υπάρχουν προβλήματα και βλάβες στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Θα πρέπει πρώτα να διασταυρώνουν τις πληροφορίες, είτε το λένε προφορικά, είτε το γράφουν. Αν υπάρξει “black out” στο νησί, τότε ναι θα είναι πρόβλημα του εργοστασίου».

Niotis

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Kαθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Kαθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Συμπολίτες μου, Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση. Παντού στην Ευρώπη, αλλά πλέον και εδώ στην

Περισσότερα »
Γιάννης Μάρκου: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της ΔΕΕΠ Σάμου»

Γιάννης Μάρκου: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της ΔΕΕΠ Σάμου»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ (Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας) Σάμου, κ. Γιάννης Μάρκου. Η ΔΕΕΠ Σάμου συγκέντρωσε

Περισσότερα »