Δημήτρης Βίτσας: Δεν υπάρχει πρόθεση για δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής στη Σάμο (pics + video)

Περιοδεία στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από το προσφυγικό πραγματοποιεί ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης  Βίτσας, ο οποίος έφτασε στην Σάμο την Παρασκευή (23/03) το μεσημέρι.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, όπου τον υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Κυριαζή. Του μεταφέρθηκαν τα προβλήματα που προκαλούνται λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού.

00VitsasSamos02

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο τον υποδέχτηκαν ο Αντιδήμαρχος Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Αμυρσώνης και ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Στεφανής.

Επόμενος σταθμός ήταν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης όπου ενημερώθηκε από τη Διοικήτρια κα Δήμητρα – Μαρία Νιούτσικου για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Ο κ Βίτσας εξερχόμενος του Κέντρου και αφού συνομίλησε και με μετανάστες δήλωσε:

«Σκοπός μου είναι να επικαιροποιήσω τις γνώσεις μου για τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε Κέντρο αλλά και να δω ποια είναι η κατάσταση σε κάθε περιοχή. Στόχος μας είναι να αποσυμπιέσουμε τα νησιά και πάνω σε αυτό θα δουλέψουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο αφού ολοκληρώσω τις συναντήσεις μου στην Κω και στη Λέρο.

Στις πρώτες προτεραιότητες είναι η Λέσβος και η Σάμος. Πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων αυτών για όσο χρονικό διάστημα μένουν στο Κέντρο Υποδοχής και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες που θα τους δίνουν οριστική απάντηση για το τι πρέπει να γίνει. Ο Γιάννης Μουζάλας είχε κάνει δουλειά. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά για να λυθεί το πρόβλημα.

Πρέπει επίσης να ισορροπήσουμε τα αισθήματα ασφάλειας και δικαιωμάτων των κατοίκων της κάθε περιοχής που δέχεται τις μεταναστευτικές ροές οι οποίες δυστυχώς δεν θα σταματήσουν αν δεν σταματήσουν οι πόλεμοι» δήλωσε.

00VitsasSamos03

Σε ερώτηση του Radio Café 102.4 και του Samostoday για τον αν η Κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει και νέα κέντρα λόγω υπερβολικού αριθμού μεταναστών – προσφύγων, ο Υπουργός κ. Βίτσας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει η πρόθεση για δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής στην Σάμο καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί, όπως είπε, να μετατρέψει σε αποθήκες ψυχών τα νησιά».

Συγκεντρωμένοι μετανάστες και πρόσφυγες αρκετοί στον αριθμό, είχαν συγκεντρωθεί και φώναζαν ρυθμικά το όνομα της Αθήνας, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να φύγουν γρήγορα από τη Σάμο.

Αμέσως μετά το Κ.Υ.Τ ο Υπουργός κ. Δημήτρης Βίτσας επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου όπου τον υποδέχτηκαν ο Διοικητής κ. Λάζαρος Θεόφιλος και ο Διευθυντής κ. Μιχάλης Καραβασίλης. Εκεί συνομίλησε με τους τρεις διασωθέντες του πρόσφατου ναυαγίου στο Αγαθονήσι, οι οποίοι του μετέφεραν το δράμα που έζησαν οι ίδιοι, αλλά και που βιώνουν χιλιάδες μετανάστες που χάνουν τους συγγενείς τους στις θάλασσες του Αιγαίου.

Οι στιγμές που διαδραματίσθηκαν ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές, όπου οι ναυαγοί εξιστόρησαν στον Υπουργό με δάκρυα στα μάτια, λεπτό προς λεπτό το τι είχε συμβεί και πως πνίγηκαν τα μέλη των οικογενειών τους και οι γνωστοί τους, ενώ του έδειχναν τις φωτογραφίες των πνιγμένων παιδιών τους.

00VitsasSamos04

Ο κ. Βίτσας συνοδευμένος από τον Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη και στελέχη της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σάμου συμμετείχε σε σύσκεψη με τα μέλη του κόμματος, ενώ το πρωί του Σαββάτου (24/03) θα αναχωρήσει για την Κω.

Βιολέτα Τριπόδη – Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ σε λίγο…

Σημείωση: Από τη σημερινή επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου, εντύπωση μας προκάλεσε ότι καμία σκηνή δεν υπήρχε πέριξ του κέντρου, όπως άλλες φορές. Μόνο μία η οποία προφανώς ήταν χαλασμένη και δεν χρησιμοποιούνταν.

Σε συνομιλία μας με στελέχη της Αστυνομίας και ρωτώντας πόσοι είναι οι διαμένοντες στο ΚΥΤ μας είπαν ότι ο σημερινός αριθμός είναι 2.447. Κάτι βέβαια που δεν ασπάζεται η Ύπατη Αρμοστεία που οι δικοί της αριθμοί είναι κατά 750 περίπου άτομα λιγότερα.

Η καθαριότητα στο ΚΥΤ ήταν κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ήταν όλα πολύ καθαρά. Συνομιλώντας με μερικά άτομα από το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας, μας είπαν ότι από το μέρος τους κάνουν τα πάντα για να είναι όλα καθαρά, από το πρωϊ μέχρι το βράδυ. Αλλά δυστυχώς η κουλτούρα και η παιδεία αυτών των ανθρώπων είναι τελείως διαφορετική από τη δική μας, που μέσα σε μία ώρα οι χώροι όπου κινούνται είναι είναι και πάλι βρώμικοι και αναγκάζονται ξανά και πάλι από την αρχή να ξανακαθαρίζουν.

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα