Δημήτρης Βίτσας: Ανοίγει το νέο ΚΥΤ στη Σάμο, κλείνει άμεσα το σημερινό. Το νέο ΚΥΤ θα γίνει σε ιδιωτικό χώρο, όπου θα μισθώσουμε

Σύλληψη 31χρονου και 32χρονου, για το αδίκημα της κλοπής

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας. Ο κ. Βίτσας μίλησε εφ’ όλης της ύλης για τη μετεγκατάστση και αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Σάμου. Ο κ. Δημήτρης Βίτσας απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του έθεσε η κα Βιολέτα Τριπόδη για όλα τα θέματα που απασχολούν το νησί της Σάμου στο μεταναστευτικό – προσφυγικό. Μερικά από τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Δημήτρη Βίτσα μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, ενώ όλη τη συνέντευξη (διάρκειας 37 λεπτών), μπορείτε να την ακούσετε στο παρακάτω video:

> Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει στο νησί της Σάμου η κατάσταση είναι οριακή και σε ορισμένες περιπτώσεις και κακή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε την προσπάθεια. Από την αρχή του χρόνου έχουμε πάρει από τη Σάμο 4.000 ανθρώπους, έχουν φύγει δηλαδή από τη Σάμο, αλλά έχουν έρθει 6.938, μόνο το τρίμηνο Αύγουστος – Οκτώβριος έφυγαν από τη Σάμο 1.867 και ήρθαν 3.279 και μόνο τις 13 πρώτες μέρες του Νοεμβρίου έφυγαν περίπου 500 άτομα και ήρθαν στη Σάμο 430 άτομα.

>Πέρα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται αυτή τη στιγμή, πέρα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις δυνάμεις του ΚΥΤ, στο νησί της Σάμου βρίσκονται 2 άμεσοι συνεργάτες μου οι οποίοι δεν κάνουν μόνο επαφές, αλλά βοηθάνε και πρακτικά ώστε να δούμε ταχύτερους τρόπους αποσυμφόρησης του νησιού με στόχο στον επόμενο ένα μήνα να πάρουμε δύο χιλιάδες ανθρώπους από το νησί

>Εγώ στη Βουλή αλλά και παντού λέω ότι δουλειά μας είναι να κάνουμε συγκεκριμένες πράξεις, αλλά θα πρέπει να εξηγούμε και γιατί τις κάνουμε, αυτό λέω και σε σχέση με την επιστολή που έχει αποστείλει ο Δήμαρχος Σάμου και με τον οποίο επιθυμώ την καλύτερη συνεργασία. Όταν λέω ότι έχει στοχοποιηθεί η Σάμος, εννοώ ότι οι ροές από τα παράλια της Τουρκίας προς τη Σάμο είναι υπερβολικά αυξημένες, όχι σε σχέση με το 2017 μόνο, πολύ λιγότερες από το 2015, αλλά σε σχέση και με τα άλλα νησιά.

Και επειδή θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος για μένα υπάρχει έντονη υποψία ότι οι ομάδες διακινητών αυτών των εγκληματικών οργανώσεων από την Τουρκία, αλλά επιτρέψτε μου να πω και από τη Σάμο δεν σημαίνει ότι αυτοί είναι Σαμιώτες, μην το μπλέξουμε αυτό το πράγμα. Δεν είναι δυνατόν η Σάμος να έχει μεγαλύτερες ροές σε σχέση με τη Λέσβο.

>Τώρα όσο αφορά τα συνοριακά να μην μπλέκουμε το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών με τη θωράκιση των συνόρων. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι πρόσφυγες μετανάστες είναι εισβολείς, είναι εχθροί εγώ δεν έχω αυτή την άποψη θεωρώ ότι πρόκειται για ανθρώπους που έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα και πρέπει να διαμορφώσουμε μία ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων και στα δικαιώματα μιας και μιλάμε για τη Σάμο των Σαμιωτών. Άρα το ζήτημα της διαχείρισης της κατάστασης δεν είναι Σαμιώτικο. Είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο.

>Το ΚΥΤ από τον συγκεκριμένο χώρο που βρίσκεται πρέπει να φύγει. Και να σας δώσω και μια πληροφορία. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε να πάμε το νέο ΚΥΤ σε έναν ιδιωτικό χώρο, επειδή έχουμε απορρίψει οποιοδήποτε παλιό στρατόπεδο, εφόσον χρειάζονται όλα για τη Στρατιωτική Υπηρεσία και δεν μπορούμε να βρούμε κάποιον άλλο δημόσιο χώρο. Και για να μην ανησυχούν και οι κάτοικοι των Μυτιληνιών.

>Το ΚΥΤ εκεί που θα γίνει θα είναι χωρητικότητας 1.200 ατόμων + 300 ατόμων παραβατικών και ανοικτής δομής. Εντός του νέου ΚΥΤ θα γίνει πρόβλεψη να υπάρχει και μια μικρή υγειονομική μονάδα δυναμικότητας είκοσι γιατρών περίπου, γιατί το Νοσοκομείο της Σάμου έχει επιβαρυνθεί αρκετά και ένας γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ (κ. Μάνος Λογοθέτης) δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Και το λέω για ακόμα μια φορά. Κλείνει το ένα, ανοίγει το άλλο και το παλιό (έκταση και υλικά) αποδίδεται στον Δήμο Σάμου.

>Στις 28 Νοεμβρίου είμαι διατεθειμένος να καλέσω τον Δήμαρχο Σάμου στην Αθήνα για να συζητήσουμε για όλα τα θέματα και ν’ απαντήσω στις ερωτήσεις που θέτει στην 2η επιστολή που μου απέστειλε. Αλλά κάπου εδώ θέλω να σας πω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν φύγει πάνω από 2.000 άτομα. Για να γίνει ένα νέο ΚΥΤ χρειάζόνται περίπου 3 μήνες. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα πρέπει να πάρουμε από τη Σάμο, τα άτομα που λέω για την αποσυμφόρηση.

Επίσης ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι θα έχει επαφές το επόμενο διάστημα με τον υπουργό εσωτερικών της Τουρκίας ώστε να συζητηθεί το θέμα της μείωσης της διακίνησης μεταναστών από τα απέναντι Τουρκικά παράλια.

Ο υπουργός σε σχετική ερώτηση για το ποια μέτρα έχει λάβει το υπουργείο για τις χιλιάδες των ανθρώπων που ζουν σε σκηνές ενόψει του χειμώνα είπε ότι  έχουν μεταφερθεί υλικά και υπάρχουν λύσεις που δε θα ήθελε να πει δημόσια.

Σχετικά με το έγγραφο της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου για τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στο ΚΥΤ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι η Περιφέρεια  είναι  βάση του νόμου  αρμόδια και υπεύθυνη να βοηθά για την καλή λειτουργία του Κέντρου και όχι να στέλνει επιστολές.

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικηγορικού και των άλλων συλλόγων για τις μηνυτήριες αναφορές είπε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να προσφύγει στη δικαιοσύνη και εκεί να εξεταστεί το κάθε θέμα.

>Περισσότερα από τη συνέντευξη του Υπουργού κ. Δημήτρη Βίτσα μπορείτε ν’ ακούσετε στο παρακάτω video…

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Βασίλης Πανουράκης: «Όλοι λίγο – πολύ, είτε Νομάρχες είτε Αντιπεριφερειάρχης, έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάνε μπροστά τα νησιά μας»

Βασίλης Πανουράκης: «Όλοι λίγο – πολύ, είτε Νομάρχες είτε Αντιπεριφερειάρχης, έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάνε μπροστά τα νησιά μας»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ του νησιού ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης για τον έναν χρόνο παρουσίας και διοίκησης στον Β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Περισσότερα »