Δημήτρης Βίτσας: Άμεση μεταφορά 2.000 προσφύγων – μεταναστών μέχρι 15/12, εκτός πόλης το νέο ΚΥΤ μέχρι τέλος Φλεβάρη 2019 (Ανανέωση)

Σύλληψη 31χρονου και 32χρονου, για το αδίκημα της κλοπής

Τη μεταφορά 2.000 μεταναστών από την Σάμο ως τις 15 Δεκεμβρίου και την μετεγκατάσταση του ΚΥΤ εκτός πόλης ως τα τέλη του Φλεβάρη ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας στην πολυπληθή αποστολή από την Σάμο που τον επισκέφτηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι την Τρίτη (04/12). Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν την μεταφορά του ΚΥΤ από την πόλη να αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο βουλευτής του νομού Δ. Σεβαστάκης ενώ η αντιπροσωπεία της Σάμου αποτελούνταν από τον Δήμαρχο Μιχάλη Αγγελόπουλο, τους αντιδημάρχους Πάρη Παπαγεωργίου και Χριστόδουλο Σεβαστάκη, όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, Δημήτρη Μηλίγκο από τη «ΔΡΑΣΗ – ΕΝΟΤΗΤΑ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ», Κώστα Τζίχα από την «Λαική Συσπείρωση», Αντώνη Σίμο από την «ΑΚΙΣ», Χρήστο Χατζηχριστοδούλου από την «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» και Τάσο Κοζώνη από την «ΣΑΜΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ», τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης Μ. Μητσό, το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Κάιλα, την πρ. του Εργατικού Κέντρου Βάσω Βρινιώτη και τον Σταμάτη Φιλιππή Πρ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου ο οποίος εκπροσώπησε την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και τον Ιατρικό Σύλλογο Σάμου.

Επίσης συμμετείχαν οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Σάμου και Βαθέος Δ. Βογιατζής και Νίκος Βαρούμας αντίστοιχα καθώς και ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Σάμου Κώστας Κυριαζής.

Δεν υπήρξε καμία δέσμευση του Υπουργού για κλειστή δομή αλλά ούτε για αλλαγή λειτουργίας της δομής σε κέντρο καταγραφής όπου θα διαμένουν για λίγες ώρες οι μετανάστες καθώς όπως είπε ο κ. Βίτσας η Χώρα έχει δεσμευτεί για κέντρα υποδοχής στα νησιά. Η τοποθεσία που έχει επιλεγεί για την μετεγκατάσταση του ΚΥΤ δεν έγινε γνωστή αλλά ο υπουργός δήλωσε ότι όταν έρθει η ώρα θα ανακοινωθεί αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αυτό δεν αλλάζει.

dreams3

Ο κ. Βίτσας για ακόμη φορά αναφέρθηκε σε κυκλώματα διακίνησης μεταναστών στο νησί ενώ επανέλαβε ότι στην Σάμο το σχέδιο του Υπουργείου έχει αποτύχει . Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Σάμου τον ρώτησε «που αλλού έχετε πετύχει» κάτι που προκάλεσε προς στιγμή εκνευρισμό στον Υπουργό αλλά σύντομα αποκαταστάθηκε η ομαλότητα στην συζήτηση. Το λόγο πήραν όλοι οι φορείς με τη σειρά και πολλές φορές ο διάλογος έγινε πιο έντονος. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι να κλείσει το κέντρο και να μην υπάρχουν την επομένη μετανάστες είναι αυτό που όλοι θα ήθελαν αλλά δεν μπορούμε είπε να ζητάμε ανέφικτα πράγματα καθώς η Ελλάδα έχει δεσμευτεί με συμφωνίες για τους μετανάστες. Σε ερώτηση για τη φύλαξη των συνόρων και σε αναφορά του Αντιδημάρχου Χρήστου Σεβαστάκη για περιστατικό που συνέβη με τη Fronteχ o κ. Βίτσας απάντησε ότι ο ρόλος της περιορίζεται στην υποδοχή και όχι στη φύλαξη.

Επίσης ο Yπουργός σχετικά με το θέμα της μεταφοράς είπε ότι μέχρι την Παρασκευή θα σταλεί κινητή μονάδα και 4 ακόμη υπάλληλοι για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου οι οποίοι θα προστεθούν στους 30 που εργάζονται στην υπηρεσία σήμερα.

Σε λίγες ημέρες δήλωσε ότι θα υπάρξει η εκδήλωση ενδιαφέροντος για όποιον επιθυμεί να παραχωρήσει σχετική έκταση για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ εκτός πολύς. Το ήδη υπάρχον δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι θα παραχωρηθεί για χρήση στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα κλείσει την ημέρα που θα λειτουργήσει το νέο.

Η αντιπροσωπεία από την Σάμο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Παπαθεοδώρου, τον Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής Μ. Βαρβιτσιώτη , τον πρόεδρο του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα και τον πρόεδρο από το ΠΟΤΑΜΙ Σταύρο Θεοδωράκη. Η αποστολή δήλωσε ότι η συνάντηση με τον κ. Βίτσα δεν είχε το αποτέλεσμα που ήθελαν ως προς την αλλαγή χρήσης του ΚΥΤ σε κέντρο καταγραφής αλλά μόνο ως προς τη δέσμευση για αποσυμφόρηση του νησιού. Από την άλλη υπήρξε ικανοποίηση από την στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων και την κατανόηση της τραγικής κατάστασης που υπάρχει στο νησί για τους μετανάστες αλλά και για τoυς ίδιους τους κατοίκους της Σάμου.

«Μετά από ένα μαραθώνιο επαφών με το Υπουργείο Mεταναστευτικής Πολιτικής και με τα κόμματα οι εκπρόσωποι από τη Σάμο, το νησί μας ενωμένο συνεχίζει τη διεκδίκηση, μέσα στο πλαίσιο που έχει θέσει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο.

00CharismaMikro

Η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού θα υλοποιηθεί από τον Υπουργό, υποτίθεται, στις 16 Δεκεμβρίου με την αποχώρηση 2.000 μεταναστών και προσφύγων. Υπήρξε δέσμευση να κλείσει η υπάρχουσα δομή και να αρχίσει η διαδικασία παραχώρησης χρήσης στην τοπική αυτοδιοίκηση . Για το κέντρο καταγραφής δεν υπάρχει συμφωνία.

Δηλαδή η μετατροπή ούτε του υπάρχοντος αλλά ούτε και του μέλλοντος κέντρου σε κέντρο καταγραφής. Πρέπει όμως να ευχαριστήσω όλα τα κόμματα.

Με προσοχή άκουσαν, υποστήριξαν τις θέσεις μας, κατέθεσαν τις απόψεις τους και αυτός ο Δίαυλος επικοινωνίας θα συνεχιστεί θα ασκηθεί ουσιαστικός κοινοβουλευτικός έλεγχος το επόμενο διάστημα με ερωτήσεις, με υπομνήματα και με άσκηση συσσωρευμένης πίεσης στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής» δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Βιολέτα Τριπόδη

00VKDMarket

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο, και πολυάριθμη αντιπροσωπία από φορείς της περιοχής, οι οποίοι και εκδήλωσαν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί τους στο ζήτημα του προσφυγικού, πραγματοποίησε σήμερα ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μ Βαρβιτσιώτης.

00Varvi02

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «Η Σάμος σήμερα υποφέρει. Υποφέρει από την κυβερνητική ανεπάρκεια στη διαχείριση του προσφυγικού. Υποφέρει, επειδή περισσότεροι από 3.900 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες διαμένουν σήμερα σε υποδομές χωρητικότητας 650 θέσεων και άλλοι περίπου 2.000 στοιβάζονται άναρχα σε αυτοσχέδιους χώρους διαμονής, πέριξ του κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης».

00Varvi01

«Υποφέρει», συνέχισε ο τομεάρχης της ΝΔ, «επειδή την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει στις κραυγές αγωνίας των τοπικών φορέων της που αντικρίζουν καθημερινά το νησί τους να μετατρέπεται σε υγειονομική βόμβα» και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στο Βαθύ της Σάμου αντικατοπτρίζεται σήμερα η πλήρης ανικανότητα της κυβέρνησης».

00Varvi03

Καταλήγοντας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως «είναι, πλέον, σαφές πως για τον αρμόδιο Υπουργό δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε δικαιολογίες», προσθέτοντας ότι «η αποσυμφόρηση του Βόρειου-Ανατολικού Αιγαίου από τους παράνομους μετανάστες θα έρθει μαζί με την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε σήμερα στη βουλή με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής της Σάμου με επικεφαλής τον δήμαρχο, καθώς και με εκπροσώπους τοπικών φορέων του νησιού.

00koutsoumpas samiotes 03

Ο Δ. Κουτσούμπας, αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση που υπάρχει στο νησί και τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας στους φορείς, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο και τα άλλα νησιά και στη λειτουργία των hot spot. Χαρακτήρισε ως απάνθρωπη τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ότι οι απαντήσεις του υπουργού είναι απαράδεκτες. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί με την επιλογή της να εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος σε ακροδεξιές – αντιδραστικές δυνάμεις να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο κατά των λαών.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι όποια αποσυμφόρηση, ισχυρίζεται ότι θα κάνει η κυβέρνηση στο νησί, θα είναι εντελώς προσωρινή. Δεν πρέπει να γίνει κανένα νέο hot spot στη Σάμο, ούτε «ανοιχτό» ούτε «κλειστό» και να κλείσει το υπάρχον. Να απεγκλωβιστούν αμέσως όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προς την ηπειρωτική χώρα, με προοπτική τη γρήγορη μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε την υποστήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των φορέων για την άμεση κάλυψη των κενών που υπάρχουν στο νοσοκομείο του νησιού και τις άλλες δομές υγείας. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει και θα πάρει νέες πρωτοβουλίες, εντός και εκτός βουλής, ώστε να συμβάλει και στην ανάδειξη και στην επίλυση των προβλημάτων του νησιού.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γιάννης Αρχοντούλης: Ξέρω ότι προσπάθησα και έδωσα τα πάντα σε όλες τις ομάδες μου. Δεν θα χαθούμε

Γιάννης Αρχοντούλης: «Κανείς δεν θα παίξει με τα παιδιά, όπως επίσης κανείς δεν θα παίξει με τους δασκάλους»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, κ. Γιάννης

Περισσότερα »