Δημήτρης Παρασκευής: «Τα μηνύματα είναι ότι μάλλον έχουμε μπει στην αρχή της πτωτικής τάσης, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στον κορωνοϊό»

Δημήτρης Παρασκευής: «Τα μηνύματα είναι ότι μάλλον έχουμε μπει στην αρχή της πτωτικής τάσης, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στον κορωνοϊό»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο κ. Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Αναφορικά για το αν υπάρχουν θετικά μηνύματα, υπάρχουν από πολλές πλευρές. Το πρώτο είναι από την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα, που φαίνεται ότι η κατάσταση εξελίσσεται θετικά και θα είναι και προφανής τις επόμενες ημέρες η πτωτική τάση. Τα μηνύματα είναι ότι μάλλον έχουμε μπει στην αρχή της πτωτικής τάσης.

Αν τώρα υπάρχουν θετικά μηνύματα από τον χώρο των κλινικών δοκιμών για νέες θεραπείες, για νέα φάρμακα και για τα εμβόλια, είναι νωρίς ακόμα, τα μηνύματα και εκεί φαίνεται να είναι θετικά αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι με απόλυτη ασφάλεια. Επίσης το πολύ καίριο ερώτημα που μας απασχολεί όλους μας, το τι θα συμβεί τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο, με ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα, η απάντηση είναι ότι θα γνωρίζουμε περισσότερα και θα είμαστε πιο έτοιμοι, ακόμα και με απουσία εμβολίου ή φαρμάκου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή χωρίς να αναγκαστούμε να περιοριστούμε στα σπίτια μας ή να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τώρα».

Υπάρχει ομάδα επιστημόνων που ασχολείται με την χρήση της κολχικίνης που έχει να κάνει με την καρδιακή λειτουργία και τα άτομα με προβλήματα έχουν πιο βαριά συμπτώματα, είναι αισιόδοξη η μελέτη για την αποτροπή επιπλοκών από τα συμπτώματα του κορωνοϊού που αφορούν την καρδιά.

Για το εμβόλιο «δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις. Ο Π.Ο.Υ. μας συστήνει να είμαστε πιο υπομονετικοί. Κατά καιρούς και εμείς ακούμε ή διαβάζουμε αναγνώσματα ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο πιο νωρίς. Θα το δείξει το μέλλον, παρόλο που προσωπικά δεν είμαι τόσο αισιόδοξος αναφορικά με το εμβόλιο. Πού να έχουμε θετικά μηνύματα από το χώρο του φαρμάκου, σε σχέση με το χώρο του εμβολίου».

Η Ελλάδα παγκόσμια θεωρείται από τις χώρες που τα έχουν πάει καλά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Ήταν όλη η στρατηγική, οι συνδυασμένες ενέργειες που αφορούσαν και την έγκαιρή διάγνωση και την αποτελεσματική ιχνηλάτηση στην αρχή, στα πρώιμα στάδια της πανδημίας και με την εφαρμογή των μέτρων έγκαιρα, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων σε ότι αφορά την κλινική διαχείριση. Όλη η στρατηγική ήταν αποτελεσματική και όλων των ανθρώπων που έχουν πειθαρχήσει ή έχουν συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια και τα αποτελέσματα είναι θετικά για όλη την κοινωνία».  

Ο χώρος της υγείας είναι υποστελεχωμένος, χρόνια τώρα αλλά η διάθεση και αυτοθυσία των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, οι κατάλληλες ενέργειες και η εφαρμογή των μέτρων βοήθησαν να είναι ελέγξιμη η επιδημία, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Τσιόδρα, τόνισε ο κ. Παρασκευής.

«Ο κ. Τσιόδρας, είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, που νομίζω ότι έχει ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων τα οποία είναι μοναδικά». Έγκυρος, δεν έχει αποκρύψει τίποτα, απαντάει σε όλα με σαφήνεια και επιστημονική ευκρίνεια, συμπλήρωσε ο κ. Παρασκευής.

«Είμαστε στην αρχή της καθοδικής πορείας, χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρονικό διάστημα για να το δούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά τα μηνύματα είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

«Η επαναφορά στην κανονικότητα θα συμβεί σταδιακά, αυτό βέβαια θα μας το υποδείξει και η κατάσταση, σε τι κατάσταση θα βρισκόμαστε κάθε φορά, ποιος θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, με ποια μορφή μειώνονται τα κρούσματα, θα επαναξιολογείται η κατάσταση και ανάλογα θα χαλαρώνουν τα μέτρα. Σίγουρα θα γίνουν σταδιακά, ευελπιστούμε μέσα Μαΐου να είμαστε σε θέση να επανέλθουμε πλήρως».

Δεν θα υπάρξει εφησυχασμός, δραστηριοποίηση με την έγκαιρη διάγνωση και αυτοαπομόνωση των κρουσμάτων για να μην υπάρχει διασπορά. Η Σάμος μέχρι στιγμής είναι αλώβητη από τον κορωνοϊό, ενώ το μέτρο απαγόρευσης μετακίνησης στα νησιά μόνο των μόνιμων κατοίκων, πρέπει να μείνει, πιθανό είναι πάντα να υπάρχουν περιπτώσεις συμπτωματικών ασθενών, ενώ βασικό να τηρούνται τα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης. Η χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μη σωστής χρησιμοποίησης της.

«Τηρούμε τις αποστάσεις από όλους, ελαχιστοποιούμε των αριθμό των επαφών, προσπαθούμε να καθίσουμε σπίτι μας, εργαζόμαστε από το σπίτι αν είναι εφικτό, να ελαχιστοποιήσουμε τους ανθρώπους που έχουμε στενή επαφή ειδικά με τις ευπαθείς ομάδες».        

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Συνάντηση του Δημάρχου κ. Στάντζου με τη Γ. Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της Μετανάστευσης και του Γ.Γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Λογοθέτη

Συνάντηση του Δημάρχου κ. Στάντζου με τη Γ. Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της Μετανάστευσης και του Γ.Γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Λογοθέτη

Συνάντηση του Δημάρχου κ. Γεώργιου Στάντζου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου με τη Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της Μετανάστευσης (DG- HOME),

Περισσότερα »
Χαιρετισμός Χριστόδουλου Στεφανάδη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Χριστόδουλος Στεφανάδης : Τα πραγματικά γεγονότα της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών στη Σάμο

Σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας που αφορά στις υποτιθέμενες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των Κυβερνητικών αποφάσεων για την αποκατάσταση των ζημιών στη Σάμο, και

Περισσότερα »