Δημήτρης Μηλίγκος: Την πατήσαμε, έχουν κάνει μία κακή συμφωνία, όσο αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό με την Τουρκία

Η «Ανατροπή» επισκέφθηκε τα Σκουραίικα

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο επικεφαλής της παράταξης «Δράση – Ενότητα – Προοπτική» και Δημοτικός σύμβουλος, κ. Δημήτρης Μηλίγκος.

Ο κ. Μηλίγκος, ήταν παρών στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα και άλλους πολιτικούς φορείς.

«Ο κ. Υπουργός ξεκίνησε με δύο θέματα, ότι, μην μου ζητήσετε να αλλάξω τη συμφωνία, κοινή δήλωση Ελλάδας-Τουρκίας και τη συμφωνία Τουρκίας-Ευρώπης, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Και μην μου ζητήσετε να καταργήσω την μορφή των Κ.Υ.Τ».

Όπως ανέφερε ο κ. Μηλίγκος, θεωρητικά το θέμα ξεκινά να γίνεται δύσκολο από την στιγμή που ο Υπουργός δεν μπορεί να αλλάξει τη συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι, όλο το κύμα του μεταναστευτικού θα συνεχίσει να περνά από την οδό των νησιών.

Αυτό που ζητά η Σάμος είναι, να καταργηθεί το υπάρχων Κ.Υ.Τ και να δημιουργηθεί μία μικρή μονάδα φιλοξενίας και καταγραφής των μεταναστών – προσφύγων και γρήγορη μετακίνηση στην ενδοχώρα. Δεσμεύτηκε ως προς το γεγονός (ο κ.Βίτσας) ότι θα υπάρξει μετακίνηση, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2.500 θέσεις στην ενδοχώρα, οπότε είναι εφικτό να γίνει μετακίνηση πληθυσμού από τη Σάμο. Βέβαια, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες από την υπηρεσία ασύλου για να γίνει αυτό δυνατό. Θα έρθουν στη Σάμο, τέσσερα (4) άτομα να στελεχώσουν την υπηρεσία ασύλου. Όσο για το ΚΥΤ, ουσιαστικά θα γίνει αλλαγή χώρου, ενώ θα παραμείνει Κ.Υ.Τ με ότι αυτό συνεπάγεται.

«Υποσχέθηκε ότι θα διαχειριστεί πολύ καλύτερα το Κ.Υ.Τ που θα υπάρχει στο κάθε νησί. Δηλαδή, θα επιβλέψει τα σύνορα, δεν θα μπαίνει κόσμος, θα χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά μέσα, θα ειδοποιεί την Τουρκία να τους παίρνει πίσω, θα υπάρχουν φυλακές, προαναχωρητικά κέντρα ώστε, όσοι δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου να φεύγουν πίσω».

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Κινήματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρο Θεοδωράκη, άμεσα ειπώθηκε στην Σαμιακή αποστολή πως δεν αλλάζει η συμφωνία. Η πρόταση του κ . Θεοδωράκη ήταν, η δημιουργία μια οικουμενικής επιτροπής για να διαχειριστεί την κατάσταση. Όπως τόνισε ο κ. Μηλίγκος έφυγε με μία πικρία από τις συναντήσεις και θεωρεί πως κανένα κόμμα δεν μπορεί να φέρει τη λύση.

«Την πατήσαμε, έχουν κάνει μία κακή συμφωνία».

Η Νέα Δημοκρατία είπε, πως θα είναι ελεγχόμενο κλειστού τύπου το Κ.Υ.Τ. και θα υπάρχουν και φυλακές. Ο κ. Βίτσας είπε πως θα είναι όπως είναι το κέντρο στην Κω, ο κ. Θεοδωράκης ότι θα είναι ανοιχτό αλλά ελεγχόμενο. Το Κ.Κ.Ε είπε πως δεν δέχεται καθόλου κέντρο. Το γενικό συμπέρασμα είναι πως δεν αλλάζει η συμφωνία άρα και η κατάσταση στο νησί.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης με τους πολιτικούς φορείς ήταν: «Πιέσαμε και ήδη έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή το ΚΙΝ.ΑΛ, καταθέτει και η Νέα Δημοκρατία και θα καταθέσουν και άλλοι, γι΄αυτό πιστεύω ότι θα φύγουν οι 2.000 όπως είπαν. Εγώ δεν τρέφω αυταπάτες, ούτε οι συνάδελφοι, οι δεκαοκτώ (18) που ήμασταν εκεί, ότι θα πάμε και θα πιέσουμε και θα ρίξουμε την κυβέρνηση ή θα αλλάξουν τα πράγματα. Προσπαθήσαμε, αλλά έπρεπε να προσπαθήσουμε και έπρεπε να καταλάβουμε το τι συμβαίνει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλίγκος.

Εν αναμονή, έχει σταλεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την έκταση που χρειάζεται, 30 στρέμματα, για την μετεγκατάσταση του κέντρου. Πράγμα βέβαια που απαιτεί χρόνο, που σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Μηλίγκου μπορεί να πάρει ως και έξι μήνες.

00VKDMarket

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »