Δημήτρης Καλατζής: «Υπάρχουν κάποιες τυποποιημένες τεχνικές για να βοηθήσουμε ένα άτομο που κινδυνεύει με πνιγμό»

Δημήτρης Καλατζής: «Υπάρχουν κάποιες τυποποιημένες τεχνικές για να βοηθήσουμε ένα άτομο που κινδυνεύει με πνιγμό»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ (Παράρτημα Σάμου), κ. Δημήτρης Καλατζής.

Τα τελευταία χρόνια και με την έξαρση του μεταναστευτικού, η ΕΟΔ Σάμου έχει κάνει αισθητή την παρουσία της σε διάφορα γεγονότα με διάσωση μεταναστών αλλά και επιχειρήσεις για ντόπιους ή επισκέπτες που χρειάστηκαν κάποια βοήθεια. Έντονη δε και η παρουσία τους σε διάφορες εκδηλώσεις, είτε προληπτικά, είτε επιχειρησιακά.

Με την έναρξη του καλοκαιριού παρουσιάστηκαν γεγονότα που αφορούσαν ανθρώπους που αντιμετώπισαν πρόβλημα στην θάλασσα.

«Στο θέμα των πνιγμών η συνδρομή που μπορούν να έχουν οι αρχές ή που μπορεί να έχει μια διασωστική οργάνωση, οι χρόνοι είναι τέτοιοι που για το θύμα μπορεί να είναι απαγορευτικοί. Το σημαντικό είναι αυτοί που είναι κοντά και βλέπουν να έχουν γνώση.

Ο χρόνος είναι εξαιρετικά λίγος για να πεις ότι θα στηριχτείς σε μια βοήθεια που θα πάρω τηλέφωνο. Υπάρχει και η άλλη πλευρά και ενεργούμε συναισθηματικά και επειδή σαν λαός έχουμε το συναίσθημα πρώτο και την λογική μετά και χωρίς να έχουμε μία γνώση το τι πρέπει να κάνουμε σε έναν άνθρωπο ο οποίος πνίγεται, πέφτουμε, βουτάμε στο νερό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε και εμείς να γίνουμε θύμα. Και το ένα θύμα γίνονται δύο ή γίνονται τρία. Υπάρχουν κάποιες τυποποιημένες τεχνικές για να βοηθήσουμε ένα άτομο που κινδυνεύει με πνιγμό.

Πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι με παθολογικά αίτια πηγαίνουν νωρίς για μπάνιο, με αποτέλεσμα είτε λόγω της θερμοκρασίας του νερού παθαίνουν ανακοπές, είτε λόγω ερημικής παραλίας, δεν έχουν κοντά τους κάποιον να τους βοηθήσει. Σημαντικό, όταν δει κάποιος άνθρωπο που πνίγεται να ρίξει ένα αντικείμενο στον λουόμενο για να πιαστεί και όχι η άμεση επαφή, καθώς μπορεί να προβεί επικίνδυνο και για εκείνον που θα τρέξει να βοηθήσει».

Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους συμβάλλουν στους αγώνες ποδηλασίας, αθλητικές οργανώσεις, σεμινάρια ΚΑΡΠΑ , καθαρισμού παραλιών, μέτρα Α΄ βοηθειών στις πυρκαγιές, βοήθεια σε εκκενώσεις , επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Τοποθετήθηκαν εξωτερικοί απινιδωτές σε κάποια σημεία της Σάμου, αλλά ακόμα και αυτό χρειάζεται ψυχραιμία αν κάποιος σπεύσει σε βοήθεια. Λόγω κορωνοϊού το πρωτόκολλο πλέον δεν προβλέπει εμφυσήσεις σε ΚΑΡΠΑ, με επίσημη οδηγία. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση διασωστών, ενώ υπάρχει επαρκής εξοπλισμός και για την θάλασσα.

Αυτό που χρειάζεται, όπως τόνισε ο κ. Καλατζής, είναι θέληση για προσφορά για να γίνει κάποιος διασώστης. Ο ίδιος είναι ενεργό μέλος από το 1997 και αυτό που τον έχει σημαδέψει είναι οι εικόνες που έζησε σε σχέση με το μεταναστευτικό.        

00Dodekanisossamostoday760x140

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »