Δημήτρης Έλληνας: Στη Σάμο πρέπει να υπάρχουν δύο Δήμοι. Ο καθένας θα κοιτάζει την περιοχή του και η Αντιπεριφέρεια να κοιτάζει για το σύνολο του Νομού

Δημήτρης Έλληνας: Στη Σάμο πρέπει να υπάρχουν δύο Δήμοι. Ο καθένας θα κοιτάζει την περιοχή του και η Αντιπεριφέρεια να κοιτάζει για το σύνολο του Νομού

Στο πρωϊνό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, μίλησε τηλεφωνικά ο κ. Δημήτρης Έλληνας, σύμβουλος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για θέματα τουρισμού και ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου. Ο κ. Δημήτρης Έλληνας αναφέρθηκε στο θέμα των κρατήσεων από ξένους επισκέπτες για την ερχόμενη χρονιά, για το μεταναστευτικό, για το αν το νησί της Σάμου θα πρέπει να έχει δύο Δήμους, για την εκδήλωση της Περιφέρειας που θα γίνει 11-12-13 Αυγούστου με θέματα που άπτονται του τουρισμού, της παράδοσης και της οινογνωσίας, καθώς και στο ότι η πολύ αστυνόμευση βλάπτει την ψυχολογία του τουρίστα. Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Έλληνα έχει ως εξής:

Radio Café 102.4: Ότι ήταν να γίνει για το 2017 έχει γίνει δεν γίνεται άλλο. Είναι σε εξέλιξη αυτά που έχουν κλειστεί το 2016;

Δημήτρης Έλληνας: Τώρα πια δεν γίνεται κάτι άλλο. Εκτελούνται τα πακέτα που έχουν κλειστεί από τον χειμώνα.

Radio Café 102.4: Εσείς τώρα κάνετε προγραμματισμούς για το 2018;

Δημήτρης Έλληνας: Σχεδόν έχουμε τελειώσει με τις συμφωνίες και τα συμβόλαια με τους tour operators εδώ και τέσσερις μήνες περίπου. Είμαστε στο τελείωμα, έχουμε τα τελευταία μαζέματα με τους tour operators και θέλουμε δέκα μέρες περίπου για να κλείσει η σεζόν του 2018.

Radio Café 102.4: Υπάρχει η αίσθηση, ότι υπάρχει “μια αόρατη πόρτα” στο κόμβο του Μαλαγαρίου και δεν επιτρέπονται να μπούνε μέσα οι τουρίστες στην πόλη, που διαμένουν σε άλλα μέρη του νησιού, εσείς τι λέτε γι’ αυτό;

Δημήτρης Έλληνας: Υπάρχει μια δυσάρεστη κατάσταση με την φύλαξη από τις αστυνομικές και τις λιμενικές αρχές και τριγύρω τους μετανάστες να χαζεύουν. Σου προξενεί την αίσθηση ότι παρακολουθείσαι, λιγάκι μελαχροινός να είσαι σε ψάχνουν, δεν είναι ωραία πράγματα αυτά.

Radio Café 102.4: Εσείς κε Έλληνα λέτε ότι υπάρχει θέμα με αυτό το ζήτημα;

Δημήτρης Έλληνας: Ασφαλώς υπάρχει πρόβλημα σε όλα τα σημεία της πόλης, Μαλαγάρι, Γάγκου παραλία, παιδικές χαρές.

Radio Café 102.4: Δηλαδή σας λένε οι tour operators ότι ναι μεν εμείς θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε γιατί συμβαίνει αυτό;

Δημήτρης Έλληνας: Όχι απλώς λένε δεν θέλουμε. Με το που θα έρθουν θα δούνε το Ηot Spot, γνωρίζουν πολλά περισσότερα που γνωρίζουμε εμείς, και από εκεί και πέρα δίνουν εντολές για τα προγράμματά τους, που θα κινηθούν και όπως φαίνεται το 90% των tour operators έχουν αποφύγει την πρωτεύουσα.

Radio Café 102.4: Τουλάχιστον για τις υπόλοιπες περιοχές και πόλεις του νησιού είναι καλύτερα τα πράγματα;

Δημήτρης Έλληνας: Ναι είναι καλύτερα και μάλιστα ο Μαραθόκαμπος έχει σηκωθεί πάρα πολύ για το 2018. Όλο το νησί Σάμος είναι, μπορεί βέβαια να κολλάει κάποια περιοχή από διάφορα δεδομένα, προσπαθούμε να λύσουμε αυτή την ένταση της αποφυγής που έχουν οι ξένοι, αλλά δυστυχώς περνάει τις περισσότερες φορές αυτών σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν και τις εντολές που δίνουν.

Radio Café 102.4: Επειδή παρακολουθείται την επικαιρότητα θα γνωρίζετε ότι υπάρχει μια ένταση μεταξύ πόλεως Σάμου και πόλεως Καρλοβάσου σχετικά με την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής. Τι λέτε για το συγκεκριμένο θέμα;

Δημήτρης Έλληνας: Το παρακολουθώ το θέμα, αλλά μην ξεχνάμε ότι στην μέση είναι ή Σύρος, οπότε εμείς δεν μπορούμε να συζητάμε ή εδώ ή εκεί, ακόμα δεν έχει τελειώσει το μεταξύ Σάμου, Σύρου. Εάν δεν υπάρχει η ομοψυχία και η σύμπνοια που υπάρχει στην Σύρο μεταξύ δημάρχων βουλευτών συλλόγων κλπ. νομίζω θα χάσουμε το παιχνίδι και τίποτα άλλο.

00samos

Radio Café 102.4: Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί που θα πάει και εμείς αρχίσαμε τις κόντρες.

Δημήτρης Έλληνας: Ναι είναι πάρα πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Ο τοπικισμός που υπάρχει στην Σάμο είναι πολύ άσχημος, η μία πόλη εναντίον της άλλης.

Radio Café 102.4: Επειδή έχετε ασχοληθεί με τα αυτοδιοικητικά έχετε την αίσθηση ότι θα έπρεπε να υπάρχουν δύο Δήμοι, παρά ένας που υπάρχει τώρα;

Δημήτρης Έλληνας: Οπωσδήποτε γιατί θα υπάρχει ο ανταγωνισμός μεταξύ τους και ναι νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή σκέψη να υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ των Δήμων. Όπου υπάρχει ανταγωνισμός υπάρχει και η ανάπτυξη. Ο καθένας θα κοιτάζει την περιοχή του και γενικά μια Αντιπεριφέρεια να κοιτάζει για το σύνολο του νομού.

Radio Café 102.4: Πως την είδατε την Λευκή Νύχτα, είναι ένας θεσμός που πρέπει να γίνεται, ή να γίνεται περισσότερες φορές;

Δημήτρης Έλληνας: Πρέπει να γίνεται πιο συντονισμένα αλλά όχι περισσότερες φορές γιατί θα ατονήσει. Βέβαια γίνεται μια ψυχαγωγία του κόσμου και των ξένων είναι νομίζω αρκετή. Αν και φέτος η προσωπική μου γνώμη είναι ότι την είδα υποβαθμισμένη,  η κινητικότητα η περσινή, η διασκέδαση, ο ξένος κόσμος δεν υπήρχαν φέτος. Περισσότεροι μετανάστες από πέρσι και η καθαριότητα ήταν θέμα, στα καλαθάκια είχαν κάνει βουνό τα σκουπίδια και δεν υπήρχε ένας άνθρωπος του δήμου να τα αδειάσει και να βάζει καθαρές σακούλες. Αυτό είναι μια δυσφήμιση. Κάνει μία προσπάθεια τώρα η Αντιπεριφέρεια Σάμου στις 11, 12, 13 του μηνός Αυγούστου, μας κάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης (κάποιους πράκτορες), για να συζητήσουμε για μια περίπτωση την οποία σκέφτεται και έχει μπει στο δρόμο της και στην οποία δεν έχει καμία συμμετοχή ο Δήμος Σάμου.

00WhiteNight04

Radio Café 102.4: Μήπως μπορείτε να γίνεται πιο συγκεκριμένος γι’ αυτό που είπατε ή δεν θέλετε;

Δημήτρης Έλληνας: Έχει συζητηθεί μια πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη και έχουν συμφωνήσει και τα μεγάλα πρακτορεία να κατεβάσουμε κόσμο να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα του νησιού. Θα έχει γύρω στους 33 παραγωγούς και εκθέτες στις 11, 12, 13 Αυγούστου στην παραλία της Σάμου. Δεν έχει καμία συμμετοχή ο Δήμος και είναι καθαρά οργάνωση της περιφέρειας με τους τουριστικούς παράγοντες του νησιού. Να γνωρίσει ο κόσμος τα τοπικά προϊόντα στις 13 του μηνός θα κατεβάσουμε  κόσμο απ’ όλη την περιφερειακή Σάμο. Κάθε μέρα το κάθε γραφείο θα φέρνει κόσμο για να γεμίσει η πόλη και να υπάρχει μια κινητικότητα. Είναι μια καλή διαφήμιση, στην οποία πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο θέμα του μετανάστη το οποίο είναι ένα πρόβλημα στον τουρισμό και η καθαριότητα δε είναι πολύ σημαντική.

Radio Café 102.4: Το είπα και το έγραψα και δημόσια ότι ήταν πολύ καλή η εκδήλωση, αλλά όταν περιμένεις τόσο κόσμο και έχει αυτά τα μικρά καλαθάκια, ευνόητο είναι ότι θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί όπως ξέρετε ο Έλληνας έχει μια παιδεία με την καθαριότητα διαφορετική, δεν πάει δέκα μέτρα παραπάνω εκεί που θα είναι το καλαθάκι, θα πετάξει τα σκουπίδια του και ας είναι γεμάτο το καλαθάκι. Έπρεπε να γίνει η πρόβλεψη ώστε ένας υπάλληλος ανά μία ώρα θα περνάει και ν’ αδειάζει τα καλαθάκια. Το ίδιο κάνουμε και στο σπίτι μας, η νοικοκυρά μαζεύει τα σκουπίδια όχι ο επισκέπτης.

Δημήτρης Έλληνας: Σωστά ο νοικοκύρης και ο διοργανωτής πρέπει να το προβλέψει γιατί είναι μια πολύ άσχημη δυσφήμιση αυτό και στον τουρισμό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πας να παρουσιάσεις μια παραγωγή ντόπια, να την διαφημίσεις όχι σε εμάς τους Σαμιώτες αλλά στους τουρίστες. Η Αντιπεριφέρεια ζητάει την βοήθεια από εμάς, τα τουριστικά γραφεία να μεταφέρουμε κόσμο να τα γνωρίσουν. Μάλιστα την Παρασκευή στην έναρξη ζήτησε όλοι οι ξεναγοί να πάρουν ένα διαφημιστικό φυλλάδιο και να ενημερώσουν τους πελάτες τους. Είναι μια καλή κίνηση και μια προώθηση των τοπικών προϊόντων και από εκεί και πέρα, ας είναι σωστή η καθαριότητα και μια προσοχή όσο κατεβαίνουν οι μετανάστες από πάνω, να υπάρχει μια κοσμία κατάσταση.

Radio Café 102.4: κ. Έλληνα μπορούμε να σώσουμε κάτι για την επόμενη χρόνια όσο αφορά την πόλη της Σάμου ή είναι πολύ δύσκολο;

Δημήτρης Έλληνας: Άμα συμβεί κάτι το κακό δεν αναπληρώνεται αμέσως θέλει μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να κάνουμε μια ανασύνταξη όλοι οι φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό και ο Δήμος και η Περιφέρεια, χρειάζεται δουλειά. Αυτό θα γίνει μόνο κατά την διάρκεια του χειμώνα, οι παρουσιάσεις μας και το τι μπορούμε να δώσουμε προς τα έξω, μια καλύτερη εικόνα της πρωτεύουσας. Γιατί έχει υποβαθμιστεί σε πάρα πολύ  μεγάλο βαθμό, υποφέρουν τα μαγαζιά, δεν μπορούν να παρκάρουν οι επισκέπτες, δεν μπορούν να πάνε στην μοναδική πλαζ που έχει η πόλη, επίσης η αστυνόμευση η οποία φαίνεται είναι κατά του τουρισμού. Όλα αυτά τα πράγματα θα πρέπει να προβλεφθούν και να προγραμματιστούν κατά την διάρκεια του χειμώνα να σωθεί ένα μέρος από τη δυσφήμιση που έχει η πρωτεύουσα. Σιγά – σιγά φτιάχνεται η κατάσταση, γιατί άμα πέσει μια τουφεκιά ακούγεται και κρατάει μεγάλο χρονικό διάστημα και για να επανέλθει η κατάσταση χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα και δουλειά.

Radio Café 102.4: Στον τουρίστα λέτε ότι λειτουργεί αρνητικά ή θετικά όταν βλέπει την αστυνόμευση; Γιατί εγώ νομίζω ότι ο τουρίστας θέλει να νιώθει ασφάλεια.

Δημήτρης Έλληνας: Η ένστολη παρουσία φέρνει κάποιο δισταγμό στην ησυχία ηρεμία στον τουρίστα που φαντάζεται ότι θα βρει στο μέρος που πάει να κάνει διακοπές. Οπωσδήποτε ή ένστολη κατάσταση όποια και είναι αυτή, σίγουρα δεν στέκεται καλά στην ψυχολογία του τουρίστα. Τέλος θέλω να πω να συνεχιστούν τα πράγματα όπως πάνε. Αυτό που μας κρατάει και μας διατηρεί είναι τουλάχιστον οι μικροί μονάδες της Σάμου που δημιουργούν επαναλαμβανόμενους πελάτες και συστάσεις στα μικρά καταλύματα που έχουν προσωπική επαφή οι ιδιοκτήτες με τους τουρίστες. Όσο αφορά τα μεγάλα ξενοδοχεία είναι μετρημένα στα δάχτυλα 4-5 τα οποία παρουσιάζουν το «all inclusive» προσφορές. Τα μεγάλα ξενοδοχεία φοβήθηκαν την αρχή της σεζόν γιατί αρχίσαμε να πιάνουμε τον κόσμο από 20 Ιουνίου και μετά, φοβηθήκανε και δώσανε προσφορές και γεμίσανε αυτά εδώ, αλλά είναι 4-5.

Όλα τ’ άλλα κρατάνε  μια πληρότητα 70-80% και 90% με την προσωπική παρουσίαση που έχουν οι ιδιοκτήτες και την επαφή με τον κόσμο. Οι επαναλαμβανόμενοι είμαστε στο ύψος του 25% και προσπαθούμε να το κρατήσουμε ώστε να δούνε οι tour operators ότι μειώνεται ο κίνδυνος των τσάρτερ κατά ένα ποσοστό  και να  μπορέσουν να ρισκάρουν περισσότερο να αυξήσουν την δύναμη στο νησί. 

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα