Δημιουργικές συναντήσεις για παιδιά ηλικίας 10+ από το Artspace Pythagorion

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

O Μητροπολίτης μας κοντά στα παιδιά μας

O Μητροπολίτης μας κοντά στα παιδιά μας

Ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στά πλαίσια τῶν Ποιμαντικῶν του δράσεων ἐν ὂψει τῶν ἑορτῶν τοῦ Πάσχα, τήν Πέμπτη 25 Ἀπριλίου, Χοροστάτησε καί ὁμίλησε στόν Ἱερό

Το Artspace Pythagorion καλεί σε δημιουργικές συναντήσεις παιδιά ηλικίας 10+ ώστε να γνωρίσουν από κοντά τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην φετινή μας έκθεση «Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας», σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου.

Η έκθεση παρουσιάζει μέσα από τα έργα 12 καλλιτεχνών ελλήνων και ξένων την Πολιτική Μελαγχολία έτσι όπως αποτυπώνεται στην ζωή των ανθρώπων, στο περιβάλλον και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο τίτλος της έκθεσης έχει εμπνευστεί από το ομότιτλο κείμενο του φιλοσόφου Lieven de Cauter και εστιάζει στην ανάλυση της πολιτικής και των πολιτικών που την ασκούν, στους τρόπους με τους οποίους αντιδρά ο σύγχρονος άνθρωπος στα φαινόμενα του λαϊκισμού, των ψευδών υποσχέσεων, της κατανάλωσης ως στάση ζωής και διαφυγής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση τις έννοιες των έργων της έκθεσης ενώ θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις βιωματικές και ψυχικές εμπειρίες των μαθητών μέσα από προσωπικές αφηγήσεις και παρατηρήσεις στην κοινωνία έτσι όπως διαμορφώθηκε τα χρόνια της κρίσης, των μεταναστευτικών εισροών και των οικονομικών κραδασμών. Θα δοθεί έμφαση στις αλλαγές που η Πολιτική Μελαγχολία προκαλεί στην συμπεριφορά, ατομική και συλλογική, ενώ θα παρουσιαστούν ιστορικά παραδείγματα απεικόνισης της Μελαγχολίας στην τέχνη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα έχει ως άξονες την γνωριμία με τα έργα της έκθεσης, τη δημιουργία ενός Σημειωματάριου με φράσεις που θα αντιστοιχούν στις έννοιες της Πολιτικής Μελαγχολίας ώστε να εκφρασθούν ποιητικά «αποφθέγματα» που οι μαθητές θα επινοήσουν. Αντί συνθημάτων διαμαρτυρίας, προτροπές συνειδητοποίησης και αντί βίαιων προτροπών, τρυφερές διατυπώσεις για την κοινή εμπειρία.

Το Σημειωματάριο θα δοθεί στους μαθητές υπό μορφή 11 καρτ ποστάλ με απεικονίσεις των έργων της έκθεσης. Σε κάθε κάρτα και στην πίσω της πλευρά θα σημειωθεί η φράση που τα παιδιά θα σκεφτούν αφού εμπνευστούν από τα έργα της έκθεσης. Το τελικό αυτό «πακέτο» εικόνων και φράσεων θα ανήκει στα παιδιά με την δυνατότητα να αποστείλουν όπου αυτά επιθυμούν τις κάρτες τους, σαν υπενθυμίσεις μιας εποχής, της δικής τους, που αναζητά τρόπους διαφυγής από κλισέ και χειραγωγήσεις. Τα «αποφθέγματα» αυτά και οι κάρτες θα μπορέσουν αργότερα να χρησιμοποιηθούν στο σχολείο ως έναυσμα για συζήτηση, συγγραφή εκθέσεων ή κειμένων, θεατρικά δρώμενα ή παραγωγή εντύπου. Η ιδέα βασίζεται στην κατασκευή ενός προσωπικού artbook, που συλλέγει εικόνες και φράσεις ενώ αντικατοπτρίζει το ημερολόγιο μιάς εποχής που χαρακτηρίζεται από την Πολιτική Μελαγχολία και τα προσωπικά αδιέξοδα.

Tο πρόγραμμα απευθύνεται και σε μαθητές σχολείων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αντιστοίχως το σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς, αρκετά πιο διευρυμένο θα εξετάζει τρόπους μέσα από τους οποίους μπορούν συζητηθούν τα ζητήματα που η έκθεση θίγει στο σχολείο, να αξιοποιηθεί το εκπαιδευτικό υλικό που θα προσφερθεί, οι καρτ ποστάλ και τα «αποφθέγματα» των παιδιών, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουν τα σύγχρονα έργα και τους δημιουργούς τους μέσα από την έκθεση που για τον σκοπό αυτό θα παραταθεί ως τις 15 Οκτωβρίου.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές θα έχουν διάρκεια 2 διδακτικών ωρών κάθε φορά, ενώ για τους εκπαιδευτικούς θα διαρκούν 4 ώρες επί 2 συνεχόμενες ημέρες ανά βαθμίδα.

Την επιμέλεια, δημιουργία, συντονισμό και υλοποίηση του προγράμματος θα έχει για 3η συνεχή χρονιά η Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της έκθεσης για τον μήνα Αύγουστο:

Συναντήσεις, εκτάκτως την Πέμπτη 16 Αυγούστου, 19:00 και κάθε Τετάρτη για όλο τον Αύγουστο.

τηλ. 22730 62169

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ