Δήλωση ΥΜΕΠΟ Δημήτρη Βίτσα και του Ύπατου Αρμοστή για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Γιάννης Μαρούσης (Δήμαρχος Φούρνων): Η Ελληνική σημαία κυματίζει κανονικά στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος»

Κάθε χρόνο την 20η Ιουνίου τιμούμε τους Πρόσφυγες, τους ανθρώπους εκείνους που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους τη ζωή που είχαν χτίσει και να φύγουν από τον τόπο τους για να σώσουν την αξιοπρέπεια, την ηθική υπόσταση, την ίδια τη ζωή τους.

Τιμούμε όμως παράλληλα και εκείνους που υποδέχθηκαν με ανθρωπιά, κατανόηση και αλληλεγγύη τους πρόσφυγες, προσφέροντάς τους μια ευκαιρία, ένα καταφύγιο και μια ελπίδα για το μέλλον σε έναν άλλο τόπο. Η οικοδόμηση και διατήρηση μιας κοινωνίας ανοικτής και ανεκτικής στη διαφορετικότητα δίνει νόημα και περιεχόμενο στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και δεν αφήνει χώρο για να αναπτυχθεί η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία και ο εξτρεμισμός.

Η προστασία των προσφύγων και η παροχή αρωγής σε κάθε επίπεδο αποτελεί για την Ελλάδα και την Ευρώπη όχι μόνο ηθική, αλλά και νομική υποχρέωση που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει την εδραία πεποίθηση πως τα τελευταία χρόνια, όποτε και σε ό,τι χρειάστηκε, η χώρα μας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων μέσα σε αντίξοες συνθήκες, τιμώντας την Ιστορία του Λαού μας και τις αξίες εκείνες που αποτελούν θεμέλιους λίθους του ελληνικού και του ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν δεν χτυπηθούν οι γενεσιουργοί αιτίες του ξεριζωμού, η προσφυγιά θα συνεχίσει να είναι η μόνη διέξοδος για τους κατατρεγμένους. Όλες οι Δημοκρατικές κοινωνίες οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο την εξάλειψη των πολέμων και της καταπίεσης, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία στους Λαούς να αναπτυχθούν και να προκόψουν στον τόπο τους, αλλά και τη δυνατότητα σε όσους έφυγαν να επιστρέψουν στις εστίες τους, με ασφάλεια και με προοπτική για ευημερία.

Η Ελληνική Πολιτεία, βασιζόμενη στα αξιακά προτάγματα του Λαού μας, θα συνεχίσει ακλόνητη να πράττει όσα είναι απαραίτητα τόσο για την ανακούφιση των προσφύγων, όσο και για την υποχώρηση των πολεμικών συρράξεων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να μάχεται για την καθιέρωση κοινών, περιεκτικών ευρωπαϊκών πολιτικών αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος.

Διότι, το προσφυγικό δεν αποτελεί ζήτημα γεωγραφικής εγγύτητας. Πρώτα και πάνω από όλα αποτελεί ζήτημα πολιτικής ευθύνης που εν τέλει οφείλει να επιβεβαιώνει σταθερά τις κοινές αρχές και αξίες που αποτελούν δομικά στοιχεία του πυρήνα της Ευρώπης.

Δήλωση Ύπατου Αρμοστή για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2018

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, είναι μια αφορμή να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες – και στις κοινότητες που τους καλωσορίζουν. Καθώς νέες συγκρούσεις ξεσπούν, επανεμφανίζονται, επιμένουν ή γίνονται πιο βίαιες, 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται μακριά από τις εστίες τους. Εννέα στους δέκα βρίσκονται εντός της χώρας τους ή σε γειτονικές χώρες, και οι επιπτώσεις είναι τεράστιες, τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και για τις κοινότητες που τους υποδέχονται. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η προστασία των προσφύγων πρέπει να αποτελεί παγκόσμια – και κοινή – ευθύνη. Είναι η ώρα να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά.

Δοκιμάζεται ένα νέο μοντέλο, με θετικά αποτελέσματα, βασισμένο στην ισότητα, τη δικαιοσύνη και τις ανθρωπιστικές αξίες και πρότυπα. Οι χώρες και οι κοινότητες χρειάζονται πιο συστηματική και μακροπρόθεσμη στήριξη, καθώς αναλαμβάνουν να βοηθήσουν οικογένειες που έχουν ξεριζωθεί. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν την ανάγκη να συμπεριλαμβάνονται στις νέες κοινότητες και να τους δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες, το οποίο πρόκειται να υιοθετηθεί φέτος, στοχεύει στα παραπάνω.

Η σωστή εφαρμογή των νόμων και των πολιτικών είναι ζωτικής σημασίας. Αλλά οι τοπικές κοινότητες είναι αυτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όταν φτάνουν οι πρόσφυγες και το καλωσόρισμά τους είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Τη διαφορά μεταξύ της απόρριψης και της συμπερίληψης, μεταξύ της απελπισίας και της ελπίδας, μεταξύ του να μένει κανείς πίσω και να φτιάχνει το μέλλον του. Ο διαμοιρασμός της ευθύνης για τους πρόσφυγες ξεκινάει από εκεί.

Συμβαίνει κάθε μέρα: στη Βηρυτό στον Λίβανο, στο Κόξ Μπαζάρ στο Μπαγκλαντές, στη Γιούμπε στην Ουγκάντα, στη Φρανκφούρτη στη Γερμανία, στη Λίμα στο Περού και σε αμέτρητα ακόμα χωριά και πόλεις σε όλο τον κόσμο. Είναι οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά, οι τοπικές οργανώσεις, οι εκπαιδευτικοί, οι τοπικές επιχειρήσεις και οι τοπικοί άρχοντες που κάνουν τη διαφορά – με ανθρωπισμό, ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη.

Συχνά, αυτές οι κοινότητες βρίσκονται στο περιθώριο – σε απομακρυσμένες περιοχές ή με λίγους διαθέσιμους πόρους για τις ίδιες. Παρ’ όλα αυτά, όταν φτάνουν πρόσφυγες, μοιράζονται αυτά που έχουν, με κίνητρο τη συμπόνια και μια αίσθηση ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και όταν οι άνθρωποι εργάζονται μαζί, τα αποτελέσματα είναι πολύ ισχυρά.

Ποιοι είναι αυτοί οι καθημερινοί ήρωες; Είναι άνθρωποι που γνωρίζουν τι σημαίνει να ανήκεις σε μια κοινότητα και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και άλλους να αισθανθούν ότι ανήκουν κάπου. Απλώνουν ένα χέρι βοήθειας ή δουλεύουν μαζί ως μέλη μιας τοπικής εκκλησίας ή ενός τζαμιού, μιας σχολικής ομάδας, ενός αθλητικού συλλόγου, μιας συνεργατικής κοινότητας ή μιας ομάδας νέων. Κάποιοι έχουν υπάρξει οι ίδιοι πρόσφυγες και ξέρουν τι σημαίνει αυτό. Μέσω της γενναιοδωρίας τους, αναδεικνύουν τις δυνατότητες των προσφύγων και τις απεριόριστες ευκαιρίες για να τους βοηθήσουμε.

Για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες, χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να μπορέσουν να αποκτήσουν ό,τι οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο – εκπαίδευση, ένα μέρος για να ζούμε, δουλειά, την αίσθηση ότι ανήκουμε σε μια κοινότητα. Με την πάροδο του χρόνου, ο αντίκτυπος είναι πολύ μεγάλος – τόσο για τις οικογένειες των προσφύγων όσο και για εκείνους που τις υποδέχονται.

Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, είναι η στιγμή να αναγνωρίσουμε τον ανθρωπισμό τους που γίνεται πράξη και να προκαλέσουμε τον εαυτό μας, και τους άλλους, να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους στην υποδοχή και τη στήριξη των προσφύγων – στα σχολεία μας, στις γειτονιές μας και στους χώρους εργασίας μας. Από εκεί ακριβώς ξεκινάει η αλληλεγγύη – από όλους εμάς.

teleion maketa16

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα