Διαμαρτυρία του Εργατικού Κέντρου Σάμου για τ’ ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Πρόσκληση σε συσκέψεις  των Εμπορικών, επαγγελματικών, επιστημονικών συλλόγων αυτοαπασχολουμένων και αγροτών Σάμου και Ικαρίας

Με βάση τα έως τώρα ανακοινωθέντα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Πειραιά προς Ικαρία-Φούρνους-Σάμο για τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργείται έντονος προβληματισμός στους ταξιδιώτες και τους επαγγελματίες λόγω της μη προσέγγισης πλοίου στα λιμάνια Αγίου Κηρύκου, Φούρνων, Βαθιού.

Παραμένουν και για όλη την καλοκαιρινή περίοδο τα τρία δρομολόγια την βδομάδα που υπήρχαν και την χειμερινή περίοδο, ενώ το μεγαλύτερο πλοίο ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ βγαίνει από την γραμμή μας και πηγαίνει στη γραμμή ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΧΙΟΣ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ.  

Για την Ικαρία έχουν ανακοινωθεί προσεγγίσεις μόνο για το λιμάνι του Ευδήλου, που αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος και χρόνος μετακίνησης προς τον Άγιο Κήρυκο και το αντίστροφο (διαδρομή τουλάχιστον μιας ώρας με υψηλότατο κόμιστρο ταξί, λόγω του εξαιρετικά δύσβατου οδικού δικτύου, που διατρέχει όλο τον ορεινό όγκο του νησιού).

Συνολικά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί κατά πολύ καθώς από καθημερινή που ήταν η σύνδεση πέρυσι στην γραμμή ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΙΚΑΡΙΑ (ΦΟΥΡΝΟΙ)-ΣΑΜΟΣ με το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ και το ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ, τώρα γίνεται τρεις φορές την βδομάδα και με το μικρότερο πλοίο (ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ). Αρνητικά για τους κατοίκους των νησιών μας μετράει και το γεγονός ότι φέτος δεν θα γίνονται τα δύο επιπλέον δρομολόγια την βδομάδα που είχαμε και με το ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ, το οποίο ήταν στην γραμμή και επιπλέον μας συνέδεε με την Κω και Ρόδο.

Έντονο πρόβλημα, επίσης, αναμένεται να δημιουργηθεί και με την τροφοδοσία των νησιών καθώς οι νταλίκες δεν μπαίνουν στο πλοίο, λόγω πληρότητας του από Ι.Χ.

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται στον τουρισμό και συνολικά στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες που θα θελήσουν να έρθουν στα νησιά μας, καθώς επίσης και στους επισκέπτες-λουόμενους που κάνουν χρήση των ιαματικών πηγών στα Θέρμα Ικαρίας.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξή τους. Μια ανάπτυξη που τόσο κόπτεται η κυβέρνηση και που την ονομάζει μάλιστα και «δίκαιη» αλλά για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, η εφαρμοζόμενη πολιτική στον χώρο των μεταφορών καθορίζεται από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, προκαλώντας έτσι σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή των νησιωτών.

Οι σχεδιασμοί των εφοπλιστών είναι με βάση τα δικά τους συμφέροντα και γι’ αυτό βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των νησιωτών.

Απαιτούμε:

Καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με τον Πειραιά με σύγχρονα και ασφαλή πλοία (να εξασφαλίζεται η προσέγγιση και στα δυο λιμάνια Ικαρίας και Σάμου και στους Φούρνους), ανεξαρτήτως των σχεδιασμών των ακτοπλοϊκών εταιριών. Να μην διακοπεί η σύνδεση τους με την Βόρεια Ελλάδα και να προγραμματιστούν δρομολόγια μέχρι την Κω και την Ρόδο.

Οι πάγιες διεκδικήσεις μας συνοψίζονται ως εξής:

Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα – καλοκαίρι.

Σύνδεση των νησιών μας με την Βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, καθώς και με τα Δωδεκάνησα.

Μείωση 50% των εισιτηρίων- Ναύλα προσιτά στους επιβάτες που θα συμβαδίζουν με το επίπεδο των μισθών και συντάξεων της πλειονότητας των Ελλήνων εργαζομένων.

Διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες (συνταξιούχους, φοιτητές, στρατιώτες, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους).

Να καταργηθεί ο κανονισμός 3577/92, ο νόμος 2932/2001, καθώς και όλοι οι μετέπειτα νόμοι που απελευθερώνουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και καταργούν το καμποτάζ.

Σύγχρονα και ασφαλή λιμάνια (αποκλειστικά στην ευθύνη του Κράτους) με δημιουργία ή εκσυγχρονισμό των αναγκαίων λιμενικών υποδομών .

Καμία ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών, καμία ανατροπή στα δικαιώματα των εργαζομένων, εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

Δημιουργία Ενιαίου Αποκλειστικά Δημόσιου Οργανισμού ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που θα αντιμετωπίζει τις μεταφορές ως κοινωνικό αγαθό υπηρετώντας τα συμφέροντα του λαού και όχι ως εμπόρευμα που υπηρετεί την κερδοφορία των εφοπλιστών.

Καλούμε όλους τους νησιώτες που πλήττονται από αυτή την βάρβαρη πολιτική να πάρουν μαζικά μέρος στην Πανεργατική-Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 30 Μάη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του Ε.Κ.Σ και των ταξικών σωματείων των νησιών (στη Σάμο στις 10 π.μ στο Εργατικό Κέντρο και στην Ικαρία στην πλατεία Αγίου Κηρύκου στις 12 το μεσημ.)

Η Διοίκηση

00CoffeeIsland

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Kαθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Kαθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Συμπολίτες μου, Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση. Παντού στην Ευρώπη, αλλά πλέον και εδώ στην

Περισσότερα »
Γιάννης Μάρκου: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της ΔΕΕΠ Σάμου»

Γιάννης Μάρκου: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της ΔΕΕΠ Σάμου»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ (Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας) Σάμου, κ. Γιάννης Μάρκου. Η ΔΕΕΠ Σάμου συγκέντρωσε

Περισσότερα »