Διάλεξη του Ακαδημαϊκού Δρ Κωνσταντίνου Μερδενισιάνου MD. PhD Ιατρού-Σπηλαιολόγου στον Ρ.Ο. Σάμος

Σύλληψη 58χρονου, για διάπραξη κλοπής

Το Σάββατο 23/06/2018 στο Ξενοδοχείο Doryssa στο Πυθαγόρειο, πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα η συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Σάμος.

Κεντρικός ομιλητής ως επίσημος προσκεκλημένος του Ρ.Ο. ήταν ο καταξιωμένος Ακαδημαϊκός Δρ Κωνσταντίνος Μερδενισιάνος MD. PhD Ιατρός – Σπηλαιολόγος Επίκουρος Καθηγητής Ανθρωπολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Η διάλεξη του είχε θέμα:

ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔOΣ: ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΠΗΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Κατόπιν προσκλήσεως παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Σπηλαιολογικού Συλλόγου Σάμου μετά της Συζύγου του, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και εκλεκτοί καλεσμένοι Μελών του Ομίλου, καθώς και ο Εψηφισμένος Πρόεδρος του Ρ.Ο. Βέροιας Αθανάσιος Παπαναστασόπουλος.

00RotaryDoryssa02

Μετά το πέρας της διαλέξεως του Καθηγητού, ο Πρόεδρος του Ρ.Ο. Ευγένιος Χαρδαβέλλας, εντυπωσιασμένος από τα στοιχεία που παρέθεσε ο Καθηγητής για τις ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των σπηλαίων Ελλάδος και Εξωτερικού εν γένει και της Σάμου ιδιαιτέρως, ανέφερε την σπουδαιότητα ανάδειξης αυτού του φυσικού πλούτου του τόπου μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και Παγκοσμίως, καθώς και τα οφέλη από διάφορες επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να προκύψουν μέσα από την εκμετάλλευση των αγαθών που προσφέρει η Σπηλαιολογία. Επίσης υποσχέθηκε πως ο Ρ.Ο. θα ενεργήσει άμεσα και ωφέλιμα και θα σταθεί αρωγός στο μεγάλο έργο του Σπηλαιολογικού Συλλόγου Σάμου.

Τέλος ακολούθησε η ανταλλαγή των Ροταριανών Banners των Ρ.Ο. Σάμου και Βέροιας από τον Εψηφισμένο Πρόεδρο του Ρ.Ο. Βέροια και τον Πρόεδρο του Ρ.Ο. Σάμος, οι οποίοι συμφώνησαν για την μεταξύ των Ομίλων τους άμεση συνεργασία.   

Ακολουθεί σύντομο Βιογραφικό σημείωμα του Καθηγητού:

00RotaryDoryssa03

ΣΥΝΤΟΜΟ  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟΥ  ΜΕΡΔΕΝΙΣΙΑΝΟΥ  (ΜΕΡΣΑΝΟΥ)

Ο Κωνσταντίνος Μερδενισιάνος είναι γιατρός Καρδιολόγος και Αριστούχος Διδάκτωρ Φυσικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίκουρος Καθηγητής Παλαιοπαθολογίας και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Παλαιοανθρωπολογίας και Επιστημονικής Σπηλαιολογίας του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι πτυχιούχος της Ιταλικής γλώσσας, φιλολογίας και Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια Ιταλίας, καθώς και απόφοιτος της Εθνικής Σπηλαιολογικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου με μετεκπαίδευση στο Ινστιτούτο Καρστικών Ερευνών της Ποστόϊνας της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Θεωρείται από τους πρωτοπόρους της Ελληνικής Σπηλαιολογίας, έχοντας από το 1964 εξερευνήσει και μελετήσει εκατοντάδες σπήλαια στην Ελλάδα, την Ιταλία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, το Ισραήλ και την Αμερική.

Από το 2010 είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, συνεχίζοντας το έργο των αείμνηστων διάσημων ιδρυτών της, Ιωάννου και Άννας Πετροχείλου.

Ακόμη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εκτός των άλλων είναι πολυβραβευμένος σκηνοθέτης με σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Πιέτρο Βανούτσι της Περούτζια Ιταλίας και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, έχοντας ολοκληρώσει την παραγωγή  δεκάδων κινηματογραφικών ντοκιμαντέρ με θέματα κυρίως σπηλαιολογικά και  λαογραφικά.

Είναι Έφορος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας του Ανθρωπολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος του ιστορικής σημασίας πολιτισμικού Οργανισμού Ε.Π.Ε.ΑΝ. (Εταιρία Πνευματικής και Επιστημονικής Αναπτύξεως).

Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βύρωνος, προσφέροντας εθελοντικά τις ιατρικές του υπηρεσίες στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Έχει κατά καιρούς λάβει διάφορες τιμητικές διακρίσεις σχετικά με το ερευνητικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό του έργο. Συγκεκριμένα:

– το 1967 παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Αγίου Βερνάρδου της Μεντόνης από το Ιταλικό Κράτος για τις ανακαλύψεις σημαντικών σπηλαίων ιδίως στο Νομό Umbria  της Ιταλίας. 

– το 1981 με το Χρυσό Μετάλλιο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από τον Πατριάρχη Διόδωρο για την παραγωγή σειράς θρησκευτικών ντοκιμαντέρ γύρω από τα ιερά προσκυνήματα των Αγίων Τόπων.

– το 1982 με τον Ανώτερο Ταξιάρχη μετά Αστέρος του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας, από τον Πατριάρχη Νικόλαο, για το μοναδικής θρησκευτικής σημασίας ντοκιμαντέρ γύρω από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά.

– το 2016 με τον Χρυσό Ταξιάρχη των Ιπποτών του Στρατιωτικού και Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Λαζάρου της Ιερουσαλήμ, στο οποίο ανήκει από το 2012.

– και τέλος, το 2017 με το ανώτατο παράσημο του Αργυρού Φοίνικα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, για τις επί πέντε δεκαετίες συμβολή του στον ελληνικό Προσκοπισμό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

1. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μερδενισιάνος κατά τη διάρκεια τη διάλεξης του στα μέλη & φίλους του ΡΟ Σάμος

2. Ο Πρόεδρος του ΡΟ Σάμος Ευγένιος Χαρδαβέλλας, απονείμει τιμητική πλακέτα στο Δρ. Κωνσταντίνο Μερδενισιάνο.

3. Ο Πρόεδρος του ΡΟ Σάμος Ευγένιος Χαρδαβέλλας, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μερδενισιάνος, ο Αντιπρόεδρος του ΡΟ Σάμος Νικόλαος Αγγελής και η Κοσμήτωρ του ΡΟ Σάμος Σταυρινού Αγλαΐα.

00Charisma01

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε όσους το έχουν ανάγκη

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε όσους το έχουν ανάγκη

H Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ανατολικής Σάμου, φροντίζοντας πάντα για τη στήριξη των συμπολιτών μας, διευρύνει το έργο της παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε όσους

Περισσότερα »
Συγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου. Πρόεδρος η κα Μαρία Κονδύλη - Πανουράκη. Αντιπρόεδρος ο Γιάννης Σωτηράκης

Μαρία Κονδύλη: «Προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε, να ομορφαίνουμε τον τόπο μας, τα λιμάνια μας»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4 φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, η πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου κα Μαρία Κονδύλη – Πανουράκη. Από την ανάληψη των καθηκόντων

Περισσότερα »