Δελτίο Τύπου της Συνεργασίας Μηχανικών Σάμου και Ικαρίας

Τα μέλη της Συνεργασίας Μηχανικών Σάμου – Ικαρίας, στα πλαίσια των προγραμματικών θέσεων της παράταξης, συναντήθηκαν και συζήτησαν θέματα επικαιρότητας που αφορούν το κλάδο των κατασκευών.

Με την ευκαιρία των πρόσφατων εκλογών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) πολλοί συνάδελφοι μηχανικοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις. Μία κοινή διαπίστωση είναι η έλλειψη επαρκούς στελέχωσης στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Σάμου, επιβαρύνοντας το υφιστάμενο προσωπικό και δημιουργώντας καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση μηχανικών και πολιτών.

Η Υπηρεσία Δόμησης, γνωστή και ως “πολεοδομία”, είναι μια σημαντική υπηρεσία που με τον νόμο του Καλλικράτη έχει επέλθει στη δικαιοδοσία των Δήμων. Σύμφωνα με τον ΟΕΥ του Δήμου Σάμου (ΦΕΚ.864/2013), Ενότητα Δ: Υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, η Υπηρεσία περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:

α) Γραφείο Γραμματείας και Αρχείου,

β) Γραφείο Εγκρίσεων και Αδειών Δόμησης,

γ) Γραφείο Ελέγχου Κατασκευών &

δ) Γραφείο Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Κανόνων και Εφαρμογών.

Είναι γεγονός πως η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, και ειδικότερα στο νομό μας, έχει μειωθεί δραματικά. Παράλληλα, έχει αυξηθεί ο όγκος εργασίας που αφορά τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Δόμησης. Επιγραμματικά αναφέρουμε μερικά παραδείγματα, όπως:

 Έκδοση αδειών μικρής κλίμακας & “48ωρες άδειες”

 Έλεγχος επικινδύνων κτιρίων

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ & ΙΚΑΡΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

 Αυτοψίες κτιρίων & κατασκευών

 Αυξημένος αριθμός διαδικασιών για τη διεκπεραίωση αιτημάτων

 Πολύπλοκη νομοθεσία

 Αιτήματα / εξυπηρέτηση πολιτών

 Θέματα Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Εφαρμογών

Η υποστελέχωση της Υπηρεσίας Δόμησης εντείνει χρόνιες δυσχέρειες όπως η αυξημένη γραφειοκρατία, το προβληματικό Χωροταξικό της Σάμου, η έλλειψη Κτηματολογίου.

Παράλληλα, η μη ενεργοποίηση του Γραφείου Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Κανόνων και Εφαρμογών της Υ.Δ. παρατείνει την υποβάθμιση και την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού που αφορά τις πόλεις και τους δεκάδες οικισμούς του νησιού μας. Τα απαρχαιωμένα και ανύπαρκτα σχέδια Πόλεων και Οικισμών διαιωνίζουν μια κατάσταση που ανήκει σε άλλες εποχές. Οι πολίτες που θέλουν να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους πολύ συχνά εγκλωβίζονται σε χρονοβόρες και πολυδάπανες διαδικασίες, ουσιαστικά εκτελώντας οι ίδιοι το χρέος τη πολιτείας – διαδικασίες, οι οποίες, στη πλειονότητα των ανεπτυγμένων χωρών δεν απαιτούνται ή διεκπεραιώνονται αυτόματα ή έστω πολύ ευκολότερα. Ανύπαρκτος πολεοδομικός σχεδιασμός, ελλιπέστατη εφαρμογή υφιστάμενων πολεοδομικών σχεδίων και κανόνων, ελλιπής καταγραφή & χαρτογράφηση δικτύων, απαράδεκτη διαχείριση δημόσιων χώρων (πλατείες, πεζοδρόμια), θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς, περιοριστικοί όροι δόμησης, κλπ.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια δυσμενή κατάσταση, προϊόν χρόνιας απραξίας, η οποία πνίγει τις αναπτυξιακές προοπτικές που αφορούν την οικοδομική δραστηριότητα, τις υπηρεσίες και γενικότερα την οικονομική ζωή του τόπου. Επιπλέον, οι δυσλειτουργίες και η ανεπάρκεια των προβλεπόμενων υπηρεσιών επιφέρουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ & ΙΚΑΡΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Θεωρούμε πως πρέπει να αναζητηθούν λύσεις και να ληφθούν μέτρα για τα παραπάνω προβλήματα. Η επαρκής στελέχωση των:

α) Γραφείο Εγκρίσεων και Αδειών Δόμησης και

β) Γραφείο Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Κανόνων και Εφαρμογών, με την πλήρη και ουσιαστική ενεργοποίηση τους, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη κάλυψη βασικών υποχρεώσεων του Δήμου με σημαντικές επιπτώσεις στη τοπική οικονομία και το περιβάλλον του νησιού.

Η παράταξη μας σε συνεργασία με άλλες παρατάξεις φορείς, δηλώνει έτοιμη για συμμετοχή σε διάλογο, συνεργασία και δράση για την εξεύρεση λύσεων.

Ο εκπρόσωπος της Παράταξης

ΒΑΛΑΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Πολιτικός Μηχανικός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: Ο Μουτζούρης με τα λόγια. Εμείς προχωράμε σε πράξεις και καλούμε σε συστράτευση

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: Ο Μουτζούρης με τα λόγια. Εμείς προχωράμε σε πράξεις και καλούμε σε συστράτευση

Η προσπάθεια Μουτζούρη να δημιουργήσει ξανά το επαναστατικό κλίμα του περασμένου Φεβρουαρίου έπεσε στο κενό, αφού φορείς και πολίτες, με όσα έχουν συμβεί και ειπωθεί

Περισσότερα »
Σύλληψη 25χρονου αλλοδαπού στη Σάμο για παράνομη διακίνηση υπηκόου τρίτης χώρας. Την έκρυψε στη βαλίτσα του

Σύλληψη 25χρονου αλλοδαπού στη Σάμο για παράνομη διακίνηση υπηκόου τρίτης χώρας. Την έκρυψε στη βαλίτσα του

Στη σύλληψη ενός 25χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (22/09), στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Λιμεναρχείου Σάμου. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε πριν

Περισσότερα »
Αστυνομικοί Σάμου: Συμπεριφορές άκρως απαξιωτικές και ταπεινωτικές, από εισαγγελικούς λειτουργούς προς συναδέλφους μας, είναι θλιβερές

Αστυνομικοί Σάμου: «Επί σειρά ετών έχουμε επιδείξει μαθήματα ανθρωπισμού και επαγγελματισμού»

Ή Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου απάντησε σε δημοσίευμα της ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ» σχετικά μετις καταγγελίες για ένα ακόμα περιστατικό βίας αστυνομικών εις βάρος, αυτή τη

Περισσότερα »