Δ. Βίτσας: Η δύσκολη κατάσταση στη Μόρια έχει ήδη βελτιωθεί και καλυτερεύει μέρα με τη μέρα. Συνέντευξη ΥΜΕΠΟ, Δ. Βίτσα, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο»

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα ο ΥΜΕΠΟ, Δ. Βίτσας, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο»:

Για την κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου σε σχέση με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο Δ. Βίτσας τόνισε ότι η «οριακή και πολύ δύσκολη» κατάσταση στην Μόρια, έχει ήδη βελτιωθεί και «καλυτερεύει μέρα με τη μέρα».

Ολοκληρώσαμε το πρώτο κομμάτι της «αποσυμπίεσης», έχουμε πάρει και συνεχίζουμε να μετακινούμε από τα νησιά αυτούς που έχουν το δικαίωμα να φύγουν, δηλαδή όσους είτε έχουν πάρει άσυλο, είτε όσους για λόγους «ευαλωτότητας» έχουν άρση του γεωγραφικού περιορισμού. Σε δύο μήνες, μόνο από την Μόρια, πήραμε πάνω από 3.000 ανθρώπους. Δεν μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε με ασφάλεια πόσες θα είναι οι αντίστοιχες εισροές.

Ο ΥΜΕΠΟ παρέθεσε και τα σχετικά μεγέθη, σημειώνοντας ότι τον Οκτώβριο, περίπου 4.000 άνθρωποι ήρθαν στα νησιά, ενώ έφυγαν περίπου 3.500. Η μεγαλύτερη πίεση αυτή την στιγμή είναι στη Σάμο, γιατί οι συμμορίες των διακινητών την έχουν «στοχοποιήσει». Την Τρίτη και την Τετάρτη είχαμε 300 αφίξεις, δεν είναι κάτι συνηθισμένο, παρόλο που σε καμία περίπτωση δεν είμαστε στην κατάσταση του 2015, όταν μιλάγαμε για χιλιάδες, όχι δεκάδες ή εκατοντάδες, πρόσθεσε ο Υπουργός.

Ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε, ακόμη, ότι ως το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί και το δεύτερο μέρος του προγράμματος «αποσυμπίεσης», ώστε να έχει μεταφερθεί στην ενδοχώρα το σύνολο αυτών που ως τότε θα έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού. «Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να έχουμε θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα, όπως έχουμε προϋπολογίσει και ξεκινήσει την διαδικασία. Αυτή την στιγμή το πρόγραμμά μας δημιουργεί άλλες 7.000 θέσεις, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ», ανέφερε ο ΥΜΕΠΟ.

Σχετικά με την πολιτική επικαιρότητα και την συζήτηση περί Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, ο Δ. Βίτσας σημείωσε πως όταν ξεκίνησε η συζήτηση, από την πρώτη στιγμή η απάντηση της αντιπολίτευσης ήταν ότι πρόκειται περί «σκευωρίας». Τώρα έρχεται το πόρισμα και αρχίζει η συνολική έρευνα, πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι αυτά που λένε συνάδουν με την αντιμετώπιση της ΝΔ για την συνταγματική αναθεώρηση, τον τρόμο μην τυχόν και αλλάξει το άρθρο περί ευθύνης υπουργών και ο αντίστοιχος νόμος. Εγώ θα πω ότι όποιος έχει καθαρή την συνείδησή του, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, ούτε από την Βουλή, ούτε από την δικαστική εξουσία. Αν φωνάζουν τόσο πολύ για «σκευωρία», ο Λαός βγάζει ένα συμπέρασμα ότι πιθανόν υπάρχει κάτι που κρύβεται, κάτι για το οποίο φοβούνται.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ήταν η διακοπή της ιστορίας της διαφθοράς στον δημόσιο βίο, που επέτρεψε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μπόρεσε να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά με μεγαλύτερη ευκολία από ότι οι προηγούμενοι. Βεβαίως, υπάρχει και το ζήτημα της ανάπτυξης, του συμμαζέματος κτλ., αλλά το γεγονός ότι διακόπηκε η κυβερνητική διαφθορά στο 100%, έδωσε την δυνατότητα να υπάρχουν περισσότερα χρήματα, τόνισε ο Υπουργός.

Ο Δ. Βίτσας πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση «σηκώνει» πάρα πολύ το γεγονός ότι γίνεται επιπλέον έλεγχος στα ποσά για το μεταναστευτικό. Η απάντηση κυβέρνησης και υπουργείου είναι «καλοδεχούμενος και επιβεβλημένος ο έλεγχος». Όταν όμως πάμε να κάνουμε έλεγχο σε ό,τι έγινε την προηγούμενη περίοδο, στην Υγεία, το ΚΕΕΛΠΝΟ, την Novartis, το «Ερρίκος Ντυνάν», σε μία σειρά άλλα θέματα, η απάντηση της αντιπολίτευσης είναι ότι πρόκειται για «σκευωρία». Βλέπετε την διαφορά, υπογράμμισε.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο θεαμάτων-ακροαμάτων από την Π.Ε Βορείου Αιγαίου

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου,  στέκεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία προσφοράς, αγάπης και βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας, που επλήγησαν από την

Περισσότερα »