Covid-19: Στους 101 οι νεκροί – 2.170 κρούσματα στην Ελλάδα. Κανένα κρούσμα στη Σάμο

Covid-19: Στους 101 οι νεκροί - 2.170 κρούσματα στην Ελλάδα. Κανένα κρούσμα στη Σάμο

Συνολικά 2.170 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, τόνισε πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 101, καθώς τη Μ. Τρίτη καταγράφηκε ο θάνατος δύο ακόμη ασθενών. 

Χθες είχαν ανακοινωθεί 2.145 κρούσματα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πάνω από 48.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας από τους ασθενείς (25 επιπλέον από χθες), 76 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωλημένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Συγκεκριμένα, η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι 67 ετών. 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 27 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την καθημερινή του ενημέρωση ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου κ. Νίκος Στεφανής στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook έγραψε:

«Πρόσωπα χαμογελαστά και αισιόδοξα του Γ. Ν. Σάμου ευχαριστούν όλους όσους προσέφεραν δώρα από τις επιχειρήσεις τους. Δώρα της Σαμιακής γης!

Και μην ξεχνάμε: συνεχίζουμε και σήμερα να λέμε όχι στον ιό! Μένουμε αισιόδοξοι, μένουμε σπίτι!»

Προσπάθεια να αποθαρρύνει τυχόν επίδοξους εκδρομείς του Πάσχα στην επαρχία έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας ενώ προειδοποίησε ότι το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσους ήδη μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα στην επαρχία για την περίοδο του Πάσχα. Τους κάλεσε όλους να επιτηρούν την υγεία τους, να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και να αυτοαπομονώνονται με την εμφάνιση του παραμικρού συμπτώματος, τονίζοντας ότι «ακόμη κι ένας πονόλαιμος θα πρέπει να αναφέρεται».

00KORONOIOS APR14 1170x1435

«Έχω παραδείγματα τις περασμένες ημέρες, και μέσα στην ιατρική κοινότητα, με πολύ ήπια συμπτωματολογία – μετέφεραν τον ιό σε ανθρώπους χωρίς να το θέλουν – ακόμα και με ένα πονόλαιμο. Έχω συναδέλφους με έναν πονόλαιμο που είναι φορείς σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ας το αφήσουμε λίγο, ας το μειώσουμε ακόμα περισσότερο. Θέλει προσοχή. Θα είναι φοβερή ευκαιρία για τον ιό αν δεν τηρήσουμε τις αποστάσεις αυτή την περίοδο« τόνισε.

Ο κος Τσιόδρας έκανε λόγο για προστασία των μονίμων κατοίκων, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θα ήθελαν να χαλάσουν τις γιορτές μας» όσοι ταξίδεψαν. «Εγώ δεν θα ήθελα να είχα τέτοια ευθύνη πάνω μου, να μεταφέρω δηλαδή το ιό σε έναν επαρχιώτη ή σε έναν ηλικιωμένο».

Ο λοιμωξιολόγος ρωτήθηκε και για το κατά πόσο θα ευθύνεται η μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας ή η κοινή χρήση πιάτων και ποτηριών. «Δεν μεταδίδεται ο ιός με τα ποτήρια και τα πιρούνια, μεταδίδεται με την κακή υγιεινή χεριών, όταν είσαι ασθενής και βήχεις, μερικοί λένε ότι ακόμα και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κάποιος, όταν έχει ελαφρά συμπτώματα, και είναι ήπια συμπτωματικός. Δεν θα θέλαμε να διασπαρεί ο ιός αυτές τις μέρες και να δούμε τα αποτελέσματα 15 μέρες μετά από άτομα που είναι ασυμπτωματικά ή έχουν ήπια συμπτώματα και μεταδίδουν τον ιό σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Τυχόν λοιπόν συναθροίσεις μπορούν να διασπείρουν τον ιό. Αυτή είναι η ανησυχία μας. Ακόμη και με την ομιλία μπορεί να μεταδοθεί» είπε με έμφαση.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το επίπεδο διασποράς έχει διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα αλλά «παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που αίρονται τα μέτρα. Θα οδηγούσε σε μία διασπορά αν επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτή την περίοδο, θέλει προσοχή», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως δεν επιτρέπονται ούτε οι «περιπτωσιολογίες». «Δεν μπορείς να λες “εγώ έχω τον πατέρα μου”, καλύτερα να πας και να του αφήσεις το φαΐ και να φύγεις, από το να κάτσεις μαζί του μη γνωρίζοντας ότι είσαι φορέας και να του το μεταδώσεις».

Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός αρχίζει να φθίνει στην Ελλάδα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε και για τις επιστημονικές εκτιμήσεις, αναφορικά με την καμπύλη της πανδημίας, αλλά και το σημείο από το οποίο ο κορωνοϊός θα αρχίζει να υποχωρεί στην Ελλάδα.

Καθώς τα κρούσματα που καταγράφονται στην Ελλάδα μειώνονται, αλλά και η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη μέρα της άρσης των μέτρων, είναι λογικό οι απορίες για το αν η πανδημία υποχωρεί να πληθαίνουν. Απαντώντας στο ερώτημα αυτό, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε τις δικές του εκτιμήσεις.

Σωτήρης Τσιόδρας: Η νόσος φθίνει και τελικά χάνεται

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μια μέτρηση των επιστημόνων αναφορικά με την μετάδοση του κορωνοϊού, το «Ρ0» όπως το αποκάλεσε. Είναι ουσιαστικά ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο. Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως η τιμή του «Ρ0» θα ήταν 2, δηλαδή ένας πολίτης θα τον μετέδιδε σε τουλάχιστον δύο ακόμη ανθρώπους, αν η χώρα δεν λάμβανε τα μέτρα περιορισμού.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας όμως παρατήρησε πως σημειώνεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων που νοσηλεύονται και καταγράφονται στη χώρα μας. Το ζητούμενο, όπως είπε ο λοιμωξιολόγος υπήρξε «η χρυσή ισορροπία καταγραφής ενός αριθμού λοιμώξεων που θα μπορούσε να διαχειριστεί το σύστημα Υγείας. Εμείς δεν είδαμε τέτοια απότομη κορυφή. Το Ρ0 μένει κάτω από το1, αυτό σημαίνει πως η νόσος φθίνει και τελικά χάνεται», είπε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπήρξε ωστόσο ιδιαίτερα προσεκτικός, τονίζοντας πως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως αυτή τη τάση θα διατηρηθεί. «Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη» είπε χαρακτηριστικά.

Yπάρχουν σχέδια για την επιστροφή στην κανονικότητα

«Ασφαλώς υπάρχουν σχέδια για την επιστροφή στην κανονικότητα και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά θα τα μάθετε στην ώρα τους», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε ότι στόχος είναι η επιστροφή με ήπιο και σταδιακό τρόπο στην προτέρα κατάσταση αλλά τόνισε ότι παρότι πάμε καλά δεν είναι ακόμη ώρα για άρση των μέτρων. «Υπάρχει συστηματικός σχεδιασμός για την επόμενη φάση» πρόσθεσε αλλά παρέπεμψε σε ανακοινώσεις στην ώρα τους.

Προσεκτικά, σταδιακά, ελεγχόμενα. Αυτές τις τρεις λέξεις επίλεξε ο Σ. Τσιόδρας για να εξηγήσει με ποιον τρόπο θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. «Υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος θα ανακοινωθεί όταν έρθει η ώρα, τέλος του μήνα ή αρχές του επόμενου. Αυτή την ώρα παραμένουμε σε επαγρύπνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας.

«Παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμη στο σημείο για να άρουμε τα μέτρα. Πιστέψτε με, θα οδηγούσε σε μια διασπορά και ιδιαίτερα αν επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτή την περίοδο. Έχω παραδείγματα τις περασμένες μέρες και μάλιστα μέσα στην ιατρική κοινότητα συναδέλφων που είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία, ακόμη και ένα πονόλαιμο, και μετέφεραν τον ιό χωρίς να το θέλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μία σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων αλλά και όσων νοσηλεύονται σοβαρά. Εμείς στη χώρα μας δεν είδαμε απότομη κορύφωση, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Ο δείκτης της επιδημίας Ρ0 είναι κάτω από το 1 στη χώρα μας χάρη στα μέτρα. Η νόσος σβήνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε να διατηρηθούν αυτά τα μεγέθη».

«Φυσικά και αν δεις μια ραγδαία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του ιού θα αναγκαστείς ξανά να πάρεις μέτρα» επεσήμανε ο κος Τσιόδρας αναφερόμενος σε άλλες χώρες τονίζοντας «βλέπετε χώρες που επανέρχονται σε μια κατάσταση lock down γιατί καταγράφουν εισαγωγή κρουσμάτων στην περιοχή τους ή εκθετική διασπορά του ιού».

Τα 4 δεδομένα που θα οδηγήσουν σε άρση των μέτρων

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ σχετικά με το καθοριστικό σημείο για άρση των μέτρων, ο Σ. Τσιόδρας απάντησε: «Δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα» είπε και απαρίθμησε τους 4 λόγους που θα οδηγήσουν τους επιστήμονες να εισηγηθούν χαλάρωση των μέτρων:

Ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το Ρ0, δηλαδή η μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο.

Το τρίτο είναι να ελέγχεις ακόμα καλύτερα εστίες αναζωπύρωσης του ιού και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις τόσο καλύτερα μπορείς να ελέγξεις αυτές τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού.

Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί ακόμα να πει».

Όπως εξήγησε, κανείς στον κόσμο δεν έχει δεδομένα και αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι «έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες, που μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία». Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μέχρι τα τέλη Μαΐου πρόσθεσε και επισήμανε ότι «όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι μια δυναμική κατάσταση. Αν δεις ότι ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Κι αυτό θα το δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και αυτό θα γίνει για να προστατέψεις το σύστημα υγείας και να χτίζεις σιγά σιγά τη συλλογική ανοσία».

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, όλο και περισσότερο αυξάνει η συζήτηση για χρήση της, ιδίως όταν κανείς φθάνει στην άρση των μέτρων και ιδιαίτερα για κάποιους χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενδεχομένως να είναι ένα από τα μέτρα της επόμενης φάσης.

Χαρδαλιάς: Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις εξελίξεις

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή των πολιτών αυτή την εβδομάδα, την οποία χαρακτήρισε ως την πλέον κρίσιμη. «Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις εξελίξεις και θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και «αν θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας είπε και πρόσθεσε: «Αν κάποιοι θέλουν να πάρουν την ευθύνη να επιστρέψουμε στην αρχή ας το πράξουν».

Διανύουμε την πιο κρίσιμη εβδομάδα. Οι επιλογές μας τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Είναι σημαντικό να δείξουμε σύνεση και αποφασιστικότητα τα επόμενα εικοσιτετράωρα» ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας πως «δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων τις ημέρες του Πάσχα. Δεν πρέπει να ετοιμαζόμαστε να μαζευτούμε γύρω από το τραπέζι του Πάσχα». Απευθύνοντας σαφή προειδοποίηση, «ούτε στους συγγενείς θα πάμε, ούτε θα μαζευτεί όλη η γειτονιά σε ταράτσες και πυλωτές» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Οδεύοντας προς την κορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πως αντιλαμβάνεται τη βαθιά ανάγκη να βρεθούμε στα κοιμητήρια αυτές τις ημέρες», εξηγώντας, ωστόσο πως «ειδικά, την Μεγάλη Παρασκευή, δύσκολο και αν είναι όσο δύσκολο και αν ακούγεται τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα θα είναι κλειστά». Παράλληλα, την Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα που είναι ανοιχτά αυτήν την περίοδο, θα παραμείνουν ανοιχτά από τη μία το μεσημέρι και μόνο μέχρι τις 7 το απόγευμα, ώστε το πρωί «να προσευχηθούμε από το σπίτι μας».
Αρνητικά τα δείγματα στην Ξάνθη

«Αποφύγαμε μια δύσκολη κατάσταση» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς αναφορικά με την περιοχή του Δροσερού Ξάνθης, καθώς αρνητικά βγήκαν τα 326 δείγματα, τα οποία εξετάστηκαν σε εργαστήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονική και την Αλεξανδρούπολη. Αρνητικά, επίσης, υπήρξαν και τα 15 δείγματα από το προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. «Η Ξάνθη, η Μύκη και η ευρύτερη περιοχή έχει πολύ υψηλά φορτία» περιέγραψε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι «καλούμε όλους τους κατοίκους μέχρι τις 27 Απριλίου να μείνουν σπίτια τους».
Πιστοποιητικά μέσω κούριερ

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης μέσω τηλεφώνου ταχυδρομείου και κούριερ θα αποστέλλει πιστοποιητικά (ακόμη και αυτά στα οποία απαιτείται συνυποβολή) με παράδοση στην διεύθυνση που απαιτεί ο πολίτης χωρίς χρέωση. Να σημειωθεί ότι η τηλεφωνική αίτηση μπορεί να γίνει και από τρίτο πρόσωπο, αν έχει πληρεξούσιο ή νόμιμη εξουσιοδότηση.
Μελέτη COVID 19 GR

Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας γνωστοποίησε ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο ανάπτυξης χρηματοδοτεί επιδημιολογική μελέτη για τον κορονοϊό, στην εκπόνηση της οποίας μετέχουν: η Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, το Εθνικό ίδρυμα τεχνολογίας και έρευνας, ο «Δημόκριτος», το Ινστιτούτο Παστέρ και το Ινστιτούτο Αλ. Φλέμινγκ, με αντικείμενο της μελέτης τη διερεύνηση της επιδημίας στην Ελλάδα, την ανάπτυξη εγχώριων μεθόδων ανίχνευσης του ιού, την έρευνα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, τον προσδιορισμό γενετικών παραγόντων και την πρακτική εφαρμογή της μελέτης.

Καμπάνες σε 3 λαϊκές αγορές

Εξαιτίας της μη τήρησης των κανόνων προστασίας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πως αναστέλλεται η λειτουργία τριών λαϊκών αγορών, δηλαδή της λαϊκής αγοράς στην οδό Γεωργίου Θεοτόκη στον Πειραιά, και στους δήμους Ορχομενού και Αλτιάρτου – Θεσπιέων, αφού «δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση» στην εφαρμογή των μέτρων κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πηγή: protothema – madata.gr

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Σταμάτης Φιλιππής: «Το Νοσοκομείο της Σάμου είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας, σε όλα τα τμήματά του»

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας: Νέα προκήρυξη για 500 μόνιμους γιατρούς – Σε ποιες περιοχές ανοίγουν οι θέσεις

Την πρόσληψη 500 μόνιμων υπαλλήλων στην Υγεία προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης πριν από λίγες μέρες. Ειδικότερα, δήλωσε πως τις προσεχείς ημέρες θα

Περισσότερα »
Σχόλιο του Συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου: Να στελεχωθούν άμεσα με προσλήψεις τα Κέντρα Υγείας σε Βαθύ και Καρλόβασι και να λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Eργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, απαιτεί το αυτονόητο, ότι θα έπρεπε ήδη να έχει προετοιμαστεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προκειμένου

Περισσότερα »