Ασφυκτιούν τα νησιά, αμείωτες οι ροές

Σταθερά αμείωτες συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνικά νησιά, με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί ασφυκτικές συνθήκες στα hotspots, ενώ την ίδια στιγμή πυκνώνουν τα μικροεπεισόδια από ακραία στοιχεία. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, έως χθες το πρωί είχαν φτάσει 118 μετανάστες, εκ των οποίων 87 στη Λέσβο και 31 στη Λέρο, όμως χθες μέσα σε μια μέρα 148 άτομα έφθασαν στη Χίο. Συνολικά στη Λέσβο παραμένουν εγκλωβισμένα περισσότερα από 6.400 άτομα, στη Σάμο περίπου 3.000, στη Χίο 1.600, στην Κω 1.290 και στη Λέρο περίπου 1.000 άτομα. Οι πολύ δύσκολες έως και απάνθρωπες συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι αιτούντες άσυλο στα νησιά περιγράφονται σε έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποίησε επισκέψεις στα hotspots.

Για το θέμα προετοιμάζεται παρέμβαση από την πλευρά της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προκειμένου να ενημερωθούν τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και οι δύο αρμόδιοι επίτροποι Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης. «Πρέπει ο πρωθυπουργός αλλά και οι Ευρωπαίοι να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά και να μη θεωρούν ότι το πρόβλημα έχει τελειώσει» ανέφερε σχετικά δήμαρχος.

Οι ακραίες φωνές δυναμώνουν όσο οξύνονται τα προβλήματα. Μόλις προχθές σημειώθηκε επεισόδιο στο τοπικό συμβούλιο Παλαιοκάστρου Σάμου (χωριό που βρίσκεται κοντά στο hotspot του νησιού), όταν κάτοικοι πληροφορήθηκαν ότι ιδιώτες είχαν νοικιάσει τα σπίτια τους στη ΜΚΟ «Αρσις» για τη φιλοξενία προσφύγων. Εργαζόμενοι στην οργάνωση δέχθηκαν χτυπήματα, απωθήσεις και απειλές. Η «Αρσις» έχει νοικιάσει 16 διαμερίσματα για τη στέγαση προσφυγικών οικογενειών από τη Συρία. «Πρόθεσή μας ήταν και παραμένει η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τη μείζονα προσφυγική κρίση, η καταπολέμηση των στερεοτύπων, η προώθηση της συνύπαρξης», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Συγκέντρωση πολιτών

Στις 22 Οκτωβρίου διοργανώνεται στη Σάμο συγκέντρωση πολιτών που θέλουν, όπως διατείνονται, να σώσουν το νησί από τους μετανάστες, ζητώντας την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων.

Στο δημοτικό συμβούλιο, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στη Σάμο, ο δήμαρχος της πόλης Μιχάλης Αγγελόπουλος θα απευθύνει έκκληση προς όλους τους συμμετέχοντες να γίνει προσπάθεια να μη διχαστεί το νησί εξαιτίας του προσφυγικού-μεταναστευτικού. «Δεν πρέπει να αφήσουμε να ορίζουν την ατζέντα τα ακραία στοιχεία», τόνισε στην «Κ».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) όπου παρουσιάστηκε ο «Οδηγός Μεταναστευτικού Δικαίου για επαγγελματίες στην Ελλάδα», τόνισε ότι η αύξηση όσων παραμένουν στα νησιά «έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας και έχει αντιμετωπιστεί, όπως θα γίνει και τώρα». Συμπλήρωσε, όμως, πως χρειάζεται η συμπαράσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όσον αφορά την έκθεση του CPT, ο υπουργός ανέφερε ότι αφορά τις συνθήκες που επικρατούσαν πέρυσι τον Απρίλιο μόλις είκοσι ημέρες μετά την έναρξη εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Επίσης, προανήγγειλε την παρουσίαση της νέας ηλεκτρονικής κάρτας διαμονής μεταναστών την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και το πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για 25.000 ενήλικες.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Συναντήσεις των προέδρων Ενώσεων Αστυνομικών Αιγαίου μέσω των προέδρων τους με θεσμικούς φορείς στην Αθήνα

Συναντήσεις των προέδρων Ενώσεων Αστυνομικών Αιγαίου μέσω των προέδρων τους με θεσμικούς φορείς στην Αθήνα

Σειρά επαφών στη Αθήνα πραγματοποίησαν το τελευταίο διήμερο  τα προεδρία τον Ενώσεών μας για θέματα που απασχολούν τις περιοχές μας. Αρχικά επισκέφτηκαν το Αρχηγείο της

Περισσότερα »
Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Σάμου σε συνεδρίαση «ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ»

Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Σάμου σε συνεδρίαση «ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ»

Καλείσθε να συμμετάσχετε στην 16η Συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δυτικής Σάμου που θα γίνει την  30  Οκτωβρίου  2020, ημέρα Παρασκευή  με ώρα έναρξης 18:00 

Περισσότερα »