Άρση μέτρων κορωνοϊού: SMS τέλος. Γάντια, μάσκα και ραντεβού για όλα

Άρση μέτρων κορωνοϊού: SMS τέλος. Γάντια, μάσκα και ραντεβού για όλα

Έναν πλήρη οδικό χάρτη σταδιακής εξόδου από τους περιορισμούς θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», η κατεύθυνση θα είναι προς το προσεκτικό «άνοιγμα», με κατάργηση και των SMS, αλλά με λεπτομερή επιχειρησιακά σχέδια για τον τρόπο λειτουργίας της κάθε δραστηριότητας (σχολικής ή επιχειρηματικής).

Στο πλαίσιο αυτό οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ολοκληρώνονταν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχουν προγραμματιστεί.

Κρίσιμης σημασίας είναι η τελική εισήγηση της «Επιτροπής Τσιόδρα» όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις -, την οποία ο πρωθυπουργός πήρε στα χέρια του χθες. Ωστόσο, ο ίδιος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Η κυρίαρχη τάση τόσο στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να αρχίσει το σταδιακό «άνοιγμα» δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων, αλλά εκκρεμούν κρίσιμες «λεπτομέρειες». Π.χ., σε πόσες φάσεις θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων. Θεωρείται πάρα πολύ πιθανόν στις 11 Μαΐου να αρχίσει η λειτουργία της Γ’ Λυκείου. Δεν είναι όμως ακόμα σαφές, αν το άνοιγμα και των υπόλοιπων βαθμίδων (Α’ και Β’ Λυκείου, Γυμνάσια, Δημοτικά) θα γίνεται ανά εβδομάδα ή ανά 2 ή 3 εβδομάδες. Ανάλογα με την τελική απόφαση θα κριθεί και αν θα γίνουν τελικά οι απολυτήριες και οι προαγωγικές εξετάσεις.

Οριστική είναι η απόφαση για το «άνοιγμα» του λιανικού εμπορίου, αλλά με τους όρους που λειτουργούν τα super market (περιορισμένος αριθμός ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε καταστήματος, υποχρεωτικά γάντια και μάσκες). Τα κομμωτήρια, που επίσης θα ανοίξουν με το πρώτο κύμα, θα λειτουργούν μόνο με ραντεβού και περιορισμένο αριθμό πελατών, ενώ δεν αποκλείεται και η νυχτερινή λειτουργία τους. Τα καφέ και τα εστιατόρια θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν (τον Ιούνιο) και μόνον εφόσον έχουν «τραπεζάκια έξω».

Καθοριστικής σημασίας είναι και τα επιχειρησιακά σχέδια που αναμένονται από κρίσιμα υπουργεία (εκτός του υπ. Παιδείας, που έχει επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια, π.χ. μισό ωράριο ή λειτουργία τμημάτων μέρα παρά μέρα, ώστε να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη). Τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών (που περιλαμβάνει και τη λειτουργία των Δήμων) και Μεταφορών έχουν βαρύνοντα ρόλο. Όλα δείχνουν, π.χ., ότι η μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα γίνεται με «μισοάδεια» λεωφορεία, μετρό, τραμ, προαστιακό και με υποχρεωτική τη μάσκα.

Αντίστροφη μέτρηση

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο ΑΝΤ1 το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα έχει τρία στάδια: 

ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ

Το στάδιο αυτό έχει κομβικές 3 ημερομηνίες:  

27 Απριλίου 

Ανοίγουν : Υποθηκοφυλακεία, (και υπηρεσίες στα) Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία. Την πρεμιέρα όμως στις 28 Απριλίου μπλοκάρουν οι δικηγόροι της Αθήνας που αποφάσισαν  αποχή  

4 Μαΐου 

Ανοίγουν οι μετακινήσεις (με εξαίρεση τα νησιά) και πιθανόν ξεχνάμε τα sms στο 13033. Ανοίγουν οι μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου(εκτός πολυκαταστημάτων και μεγάλων καταστημάτων), καταστήματα προσωπικής υγιεινής και κομμωτήρια. 

Στις 11 Μαΐου θα επιστρέψει στο σχολείο η Γ’ Λυκείου. Πιθανώς στις 25/5 οι υπόλοιπες τάξεις των Λυκείων και τα Γυμνάσια και στις 8/6 τα Δημοτικά σχολεία. 

Μέχρι τέλος Μαίου θα γίνει η αξιολόγηση με την ελπίδα να μην έχουμε πισωγυρίσματα. 

ΣΤΑΔΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει ευρύτερο άνοιγμα:  

Την 1 Ιουνίου αρχίζουν πάλι οι ποινικές δίκες σε Πρωτοδικείο  Εφετείο και Άρειο Πάγο. Ανοίγουν πολυκαταστήματα και μεγάλα καταστήματα, μουσεία,  αρχαιολογικοί χώροι και επιστρέφουν στο σχολείο Λύκειο και Γυμνάσιο (αν δεν έχουν γυρίσει νωρίτερα). Αρχίζει και η ατομική άσκηση σε ανοιχτό χώρο.   

ΣΤΑΔΙΟ ΤΡΙΤΟ

Η Τρίτη φάση προβλέπει ότι :   

Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, παρκα, παιδότοποι, αθλητικές εγκαταστάσεις, μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, δημοτικά και πανεπιστήμια, με ενδεχόμενη παράταση του σχολικού έτους για 2-3 εβδομάδες σε αυτά. Ανοίγουν επίσης και εστιατόρια με τραπέζια έξω, ανά 1,5 μέτρο και με έως 6 άτομα στο καθένα.  

ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

Το σχέδιο των 63 ημερών ολοκληρώνεται , καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 29 Ιουνίου. Οπότε ανοίγουν μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα και μεγάλα ξενοδοχεία με όριο πληρότητας , πιθανόν 50% για μικρό διάστημα.    

Ευπαθείς ομάδες

Το σχέδιο πάντως βάζει κανόνες και για ευπαθείς ομάδες: 

Συνέχιση διαμονής και εργασίας από το σπίτι  

Μαθητές με υποκείμενα νοσήματα θα κάνουν μαθήματα μέσω τηλε-εκπαίδευσης 

τηλε-εργασία σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των ωρών εργασίας του προσωπικού επιχειρήσεων   

Προτείνεται επίσης η ιδέα της εφαρμογής διαβατηρίου αντισωμάτων και χρήσης ειδικής εφαρμογής για τον εντοπισμό κρουσμάτων μέσω Bluetooth, υπηρεσιών γεωεντοπισμού, καθώς και τηλεϊατρική για το σύνολο της χώρας.

matada.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Lockdown ΙΙ: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Απόφαση με την παράταση των περιοριστικών μέτρων έως 7 Δεκεμβρίου 2020. Από την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρείται η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 έως και τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού. Τα έκτακτα μέτρα προστασίας αφορούν το διάστημα

Περισσότερα »