Αριστείδης Καλάργαλης: Οι ΔΥΕΠ λειτουργούν μέσα στα σχολεία αλλιώς δεν υπάρχει κοινωνικοποίηση. «Συνεχίζεται η αποχή από τα μαθήματα στο Δημοτικό Βαθέος»

Πρόγραμμα 5ου ψεκασμού καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2018 για το Δήμο Σάμου

Στην πρωινή εκπομπή της Παρασκευής (15/03) του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Περιφερειακός Διευθυντής Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Βορείου Αιγαίου, Αριστείδης Καλάργαλης.

Παρέμβαση Εισαγγελέα ζήτησε ο Περιφερειακός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Αριστείδης Καλάργαλης, με αφορμή την απόφαση πλειοψηφίας γονέων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου να απέχουν τα παιδιά τους απ’ τα μαθήματα λόγω της έναρξης τμήματος στην απογευματινή Δομή Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ).

«Ο κάθε διευθυντής μικρού σχολείου, είτε περιφερειακού, όταν έχει μια συνεχή απουσία μαθητών, αυτό που κάνει, είναι ότι ενημερώνει, δεν ζητάει συγκεκριμένα προς μια κατεύθυνση από τον εισαγγελέα, την εισαγγελέα στην προκειμένη περίπτωση. Καταθέτει μόνο ότι υπάρχει γραπτά μέσα στα σχολεία και τις διευθύνσεις. Είναι μια κατάσταση ανησυχητική, αυτό έκανα στην επικοινωνία με την Εισαγγελία της Σάμου. Για την αποχή δεν μας παραδόθηκε καμία απόφαση ότι απέχουμε γι αυτό το λόγο. Έχει βγει ένα ψήφισμα γενικό που ενώνει, συνδυάζει, μπλέκει πολλά θέματα. Δηλαδή αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει κάποιο, το μόνο που αναφέρεται μέσα ότι ζητούν οι ΔΥΕΠ να λειτουργήσουν εκτός σχολικών κτιρίων, αυτό δεν συζητιέται. Οι ΔΥΕΠ λειτουργούν μέσα στα σχολεία αλλιώς δεν υπάρχει κοινωνικοποίηση, δεν υπάρχει ένταξη στο σχολικό χώρο».

«Το σημαντικό είναι ότι τα παιδιά της πρωινής λειτουργίας του σχολείου, για όγδοη ημέρα χάνουν, δεν επιστρέφουν αυτές οι ημέρες. Είναι το πλέον αρνητικό και ο καθένας προσπαθεί να πετύχει με όποιο τρόπο νομίζει εκείνος να αλλάξει την κατάσταση στο χώρο που λέγεται ΚΥΤ Σάμου, είτε ΒΙΑΛ Χίου, είτε Μόρια Λέσβου. Το ερώτημα είναι γιατί μπλέκεται το σχολείο».

Όπως είπε ο κ. Καλάργαλης το σημαντικό δεν είναι μόνο να μάθουν τη γλώσσα, αλλά η κοινωνικοποίηση και ένταξη των παιδιών, που δεν γίνεται στο βουνό. Το αίτημα των γονέων να λειτουργήσουν εκτός σχολείου, είναι γκετοποίηση και περιορισμός χώρου. «Και η μια ή δυο μέρες φοίτησης, αλλάζει όχι μόνο το παιδί που παίρνει κάτι θετικό, αλλά το μεταφέρει και στο σπίτι, αυτό έχει αποδείξει η λειτουργία των τάξεων ΔΥΕΠ και ένταξης. Για τις συνθήκες υπάρχουν τα αρμόδια υπουργεία, γίνονται πιέσεις, αλλά είναι ένα κομμάτι που δεν ανήκει στην εκπαίδευση».

Ο κ. Καλάργαλης τόνισε πως γίνονται πάντα όλα τα προαπαιτούμενα για την εγγραφή στο σχολείο όπως σε κάθε παιδί. Το αν θα φοιτήσει κάποιο παιδί είναι θέμα κηδεμόνα, ενώ οι ίδιοι οι πρόσφυγες – μετανάστες διστάζουν να τα στείλουν με τον φόβο δέσμευσης και παραμονής στο χώρο. Στα δυο χρόνια λειτουργίας ΔΥΕΠ υπάρχει ροή στη φοίτηση καθώς μετακινούνται, οπότε δεν υπάρχει και ακριβής αριθμός προσέλευσης και εγγραφής.

Οι σύλλογοι γονέων δεν συμμετέχουν στη διοίκηση των σχολείων και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, είναι συνεπίκουροι. Το αν θα ενταχθεί κάποιο παιδί στα πρωινά τμήματα, έχει να κάνει με την πρόοδο των παιδιών, ενώ μέχρι στιγμής είναι σταθερός ο αριθμός καθώς έχουν εγκριθεί οι ΔΥΕΠ για τη φετινή χρονιά 2018-2019.

00sxoleioVathi 

Στο μεταξύ την Παρασκευή το μεσημέρι η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Σάμου κάλεσε σε συνάντηση τον κ. Αριστείδη Καλάργαλη και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων όπου τα παιδιά τους απέχουν από τα μαθήματά τους. Σύμφωνα δε με πληροφορίες δόθηκε έγγραφο στους Διευθυντές σχολείων, όπου τους ζητείται να γνωρίσουν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία που διευθύνουν και αν υφίσταται αποχή μαθητών από τα μαθήματά τους.

Σε θετική περίπτωση η Εισαγγελία ζητά: α) Να γνωρίσουν οι διευθυντές/τριες τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί προκειμένου ν’ αποτρέψουν την παράληψη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης των μαθητών και β) ν’ αποστείλουν πλήρη στοιχεία μαθητών που δεν προσέρχονται στο σχολείο καθώς και στοιχεία γονέων και κηδεμόνων τους.

Μετά το τέλος της ενημέρωσης οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων όπου τα παιδιά τους απέχουν από τα μαθήματά τους προσκάλεσαν Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις για ν’ αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους σχετικά με τη λειτουργία των τάξεων ΔΥΕΠ και ΖΕΠ.

Το Σάββατο 16 Μαρτίου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Βαθέος, συνεδρίασε και αποφάσισε τα εξής:

«Αποτέλεσμα Γενικής Συνέλευσης 16-3-19.

Σε σύνολο 87 οικονομικά τακτοποιημένων οικογενειών ψήφισαν 69 οικογένειες υπέρ της συνέχισης της αποχής έως την επίλυση του ζητήματος και 17 οικογένειες κατά της συνέχισης της αποχής».

00VKDGROUP

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Η πιο γλυκιά «Τούρτα της μαμάς» στην ΕΡΤ1. Συμμετείχε στο πρώτο επεισόδιο ο μετρ σεφ Ανδρέας Λαγός

Η πιο γλυκιά «Τούρτα της μαμάς» στην ΕΡΤ1. Συμμετείχε στο πρώτο επεισόδιο ο μετρ σεφ Ανδρέας Λαγός

Ευρηματικό σενάριο, ανατρεπτικές και ξεκαρδιστικές καταστάσεις, δηκτικό χιούμορ και εξαιρετικό καστ ηθοποιών είναι μερικά από τα βασικά συστατικά της επιτυχημένης… συνταγής για την «Τούρτα της μαμάς», τη

Περισσότερα »