Αποχαιρετά τη Σάμο λόγω μετάθεσης ο Λιμενάρχης Αντώνης Ραπατζίκος

Αποχαιρετά τη Σάμο λόγω μετάθεσης ο Λιμενάρχης Αντώνης Ραπατζίκος

Τέλος εποχής για τον Λιμενάρχη Σάμου κ. Αντώνη Ραπατζίκο, ο οποίος ένα μήνα αργότερα από τη μετάθεση του κ. Νίκου Κωνσταντέλλη, μετατίθεται με απόφαση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος σε Υπηρεσία του Υπουργείου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Αντώνης Ραπατζίκος έπρεπε ν’ αποχωρήσει νωρίτερα, αλλά οι εξελίξεις στο θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού καθυστέρησαν την αναχώρησή του και για ένα μήνα περίπου εκτελούσε τα καθήκοντα του Λιμενάρχη εν μέσω κρίσης με απόλυτη επιτυχία.

Ο Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Αντώνης Ραπατζίκος είχε παρουσιαστεί στο Λιμεναρχείο Σάμου στις 6 Δεκεμβρίου 2016.

Αντικαταστάτης του (Λιμενάρχης Σάμου) είναι ο Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Δημήτρης Τσινιάς όπου το τελευταία δύο χρόνια υπηρετούσε ως προξενικός Λιμενάρχης στο Νοβοροσίσκ της Ρωσίας. Είναι παλιός γνώριμος της Σάμου και στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως κυβερνήτης Λιμενικού σκάφους. Όμως οι τωρινές συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές από τότε.

00Rap01

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Αντώνης Ραπατζίκος αναφέρει:

«Αποχωρώντας μετά από 3 και πλέον έτη από τις θέσεις διοίκησης του Λιμεναρχείου Σάμου, επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί μου με γνώμονα την εξασφάλιση της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας του Σαμιακού λαού, των κατοίκων της Ικαρίας, των Φούρνων και του ακριτικού Αγαθονήσου. Το ευχαριστήριο μου αυτό απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις αρχές, δημόσιες και ιδιωτικές, και των οποίων την κατ’ όνομα μνημόνευση κρίνω περιττή, διότι όσοι πραγματικά και ανιδιοτελώς βοήθησαν το έργο του Λιμεναρχείου δεν την χρειάζονται.

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό διότι συνυπηρέτησα και με στήριξε στο δύσκολο έργο που επιτελεί μία κρίσιμης σημασίας λιμενική αρχή της παραμεθορίου, τέτοιας ποιότητας ένστολο προσωπικό. Ειλικρινά πιστεύω ότι το προσωπικό του Λιμεναρχείου Σάμου καθώς και των Λιμενικών Αρχών υπαγωγής αυτού, είναι από τα καλύτερα στην ελληνική επικράτεια.

Η συμβολή του προσωπικού αυτού φάνηκε ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της πρόσφατης εθνικής κρίσης στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα μας, όπου αγόγγυστα και με αυταπάρνηση επιτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω και το αποσπασθέν προσωπικό από τις λοιπές λιμενικές αρχές, καθώς επίσης το προσωπικό των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, των Περιπολικών Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) και των λοιπών πλωτών του ΛΣ. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει και το αποσπασθέν προσωπικό της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του ΛΣ.

Τέλος αλλά όχι τελευταίο, στην ευτυχή διεκπεραίωση της εν λόγω αποστολής συνέδραμαν καθοριστικά οι κατευθυντήριες εντολές και οδηγίες των εκάστοτε Διοικητών της 9ης Περιφερειακής Διοίκησης του ΛΣ (με έδρα την Μυτιλήνη), τους οποίους αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω και δημοσίως.

Όσους πίκρανα κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Υπολιμενάρχης και Λιμενάρχης Σάμου, θα ήθελα να τους ζητήσω να με συγχωρέσουν, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό θα έγινε άθελα μου και ότι δεν κατέχω το αλάθητο.

Τέλος έχω βέβαιη την πεποίθηση ότι θα ξανασυναντηθούμε οπότε δεν θα αρκεστώ σε ένα απλό αντίο, αλλά θα πω:

Στο επανιδείν!

Σας ευχαριστώ

Αντιπλοίαρχος ΛΣ Αντώνιος Ραπατζίκος».

00Rap03

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Αντώνιος Ραπατζίκος είναι Αντιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος. Η καταγωγή του είναι από την Σαλαμίνα Αττικής, στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Ως απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιώς / Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, εισήχθη κατόπιν εξετάσεων από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τον Σεπτέμβριο του 2000 στο Λιμενικό Σώμα. Κατόπιν εκπαίδευσης στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ονομάστηκε Σημαιοφόρος του ΛΣ και τοποθετήθηκε ως Υπολιμενάρχης στην Λιμενική Αρχή Μυκόνου, όπου και υπηρέτησε για 3 χρόνια.

Το 2004 μετέβη στο Πανεπιστήμιο Portsmouth του Ηνωμένου Βασιλείου ως μεταπτυχιακός υπότροφος του Ευγενιδείου Ιδρύματος, όπου και πραγματοποίησε για λογαριασμό του ΛΣ, το πρώτο του Μεταπτυχιακό με ειδίκευση στην Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική.

Το 2005 τοποθετήθηκε για σειρά ετών στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου και εργάσθηκε ως εισηγητής για θέματα ναυτιλιακής πολιτικής και ως τμηματάρχης για τα διεθνή ζητήματα προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος.

Την περίοδο 2009-2012 υπηρέτησε μεταξύ άλλων, ως Διευθυντής Γραφείου Δημοσίων σχέσεων του τότε Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ως Επιτηρητής Δοκίμων Σημαιοφόρων ΛΣ στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ως Λιμενάρχης Σπετσών.

Από το 2012 έως και το 2014 τοποθετήθηκε ως διευθυντής του γραφείου Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Το 2014 έως και το 2016 υπηρέτησε ως Ναυτιλιακός Ακόλουθος Σιγκαπούρης.

Από τον Δεκέμβριο 2016 έως και σήμερα υπηρετεί στο Λ/Χ Σάμου ως Υπολιμενάρχης και με την αποχώρηση του Αντιπλοιάρχου ΛΣ Κωνσταντέλλη Νικ, ως Λιμενάρχης.

00Rap02

Παράλληλα, – οικεία βουλήσει – έκανε δύο άλλα μεταπτυχιακά. Το ένα από το Κέντρο Διεθνών Διπλωματικών Σπουδών της Γαλλίας (Centre d’etudes diplomatiques et strategiques -με αναγνώριση από τον ΟΗΕ) στις Διεθνείς Σχέσεις. Το δεύτερο στο Διεθνές Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο (το Πανεπιστήμιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-International Maritime Organization), όπου και έλαβε το Master of Laws in International Maritime Law με άριστα.

Την τρέχουσα χρονική περίοδο, φοιτά στην Σχολή Εθνικής Αμύνης του ΓΕΕΘΑ (10η εκπαιδευτική σειρά διαδικτυακής μάθησης). Μέσω αυτής, επιλέχθηκε ως μεταπτυχιακός υπότροφος από την Ένωση Εφοπλιστών Λονδίνου να κάνει και τέταρτο μεταπτυχιακό με ειδίκευση στην Στρατηγική Διεθνούς Ασφάλειας από το Πανεπιστήμιο Plymouth σε συνεργασία με το Dartmouth College, το κολλέγιο που χρησιμοποιεί το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου για τις εκπαιδεύσεις των στελεχών του.

Μεταξύ των λοιπών εκπαιδεύσεων του είναι και πτυχίο σε θέματα ναυτιλιακής οικονομίας από την Ακαδημία των Lloyd’s του Λονδίνου, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας/ΓΕΕΘΑ (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας και Διπλωματίας), την Εθνική Σχολή Δημοσίας Διοίκησης στην Αθήνα, καθώς και μετεκπαιδεύσεις από το Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (Λισσαβόνα) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίας Διοίκησης (Μάαστριχ).

Ομιλεί απταίστως την Αγγλική και Γαλλική.

Έχει βραβευτεί από το περιοδικό Ναυτική Επιθεώρηση του ΓΕΝ με χρηματικό βραβείο για πρωτότυπη διατριβή του με θέμα το Ανατολικό Ζήτημα.

Έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα Μετάλλια και τις διαμνημονεύσεις του βαθμού του.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Νότης Μηταράκης: «Οι κλειστές δομές σε Σάμο Κω και Λέρο θα λειτουργήσουν στα τέλη του Α’ εξαμήνου του 2021»

Νότης Μηταράκης: «Οι κλειστές δομές σε Σάμο Κω και Λέρο θα λειτουργήσουν στα τέλη του Α’ εξαμήνου του 2021»

Συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής και την δημοσιογράφο Τάνια Μποζανίνου παραχώρησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι

Περισσότερα »
Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΣΑΜΟΥ: Δύσκολη κατάσταση – Τεράστιες ευθύνες

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Για να μείνουμε ασφαλείς έστω και την τελευταία στιγμή πρέπει η κυβέρνηση να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά

Με ιδιαίτερη ανησυχία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες στο νησί μας. Από την αρχή του φθινοπώρου είχαμε επισημάνει τις

Περισσότερα »