Απολογισμός Δήμου Ανατολικής Σάμου για τα αδέσποτα ζώα

Απολογισμός Δήμου Ανατολικής Σάμου για τα αδέσποτα ζώα

Η Δημοτική Αρχή από την έναρξη της θητείας της προέταξε με σαφή πολιτική θέση, ενέργειες  που αποσκοπούν στη σωστή και πολιτισμένη διαχείριση και προπάντων ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος κ. Καρράς Ευάγγελος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου άμεσα να βρεθεί πολιτισμένη και μόνιμη λύση με τα αδέσποτα.  Παρόλο που η Υπηρεσία  δεν στελεχώνεται με το κατάλληλο προσωπικό, τις κατάλληλες υποδομές και εκλείπει χρηματοδότησης, εντούτοις σημαντικές ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί,   αφενός για την φροντίδα των ζώων και αφετέρου για την ασφάλεια των πολιτών.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος μας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κυνοκομείο.

00Adespota02

Η πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων αντιμετωπίζει κατά το μέγιστο δυνατό και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (Ν. 4039/12) το τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων . Σε πρόσφατη Συνεδρίαση αποφασίστηκε:

α) Η Επιτροπή να επισκεφθεί άμεσα, το χώρο προσωρινής φιλοξενίας και να κρίνει εξαιτίας του μεγάλου αριθμού  ζώων που φιλοξενούνται, εάν μπορούν να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, εφόσον τους έχει χορηγηθεί η κατάλληλη φροντίδα (εμβολιασμός, αποπαρασιτοποίηση, ηλεκτρονική σήμανση, στείρωση)

00Adespota03

β) να εισηγηθεί την αγορά και τη στελέχωση οχήματος περισυλλογής αδέσποτων ζώων και στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό.

γ) να επισπευτούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του χώρου που θα λειτουργήσει το προσωρινό Δημοτικό Κτηνιατρείο.

δ) να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  των πολιτών καθώς και ενημέρωση των ιδιοκτητών ζώων για τις υποχρεώσεις τους.

ε) να καθιερωθεί Ημέρα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων που φιλοξενούνται στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

Η μέχρι τώρα υλοποίηση της προσπάθειας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην άριστη συνεργασία του Δήμου με το φιλοζωικό σωματείο, τον Κτηνίατρο κ. Αντώνη Καραμηνά, τον οποίο θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε δημόσια για άλλη μια φορά, καθώς και τον εθελοντή Ολλανδό Κτηνίατρο κο VictorLans που χάρη στη συμβολή του πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150 στειρώσεις σε όλο το νησί. Μέλημα του Δήμου είναι η διαχείριση των αδέσποτων να μην αποτελεί πρόβλημα αλλά επιτακτική ανάγκη μέσω σημαντικών ενεργειών. Βέβαια όλο αυτό το εγχείρημα απαιτεί ένα σημαντικό ποσό, το οποίο προς το παρόν καλύπτεται  από τα δημοτικά έσοδα και ιδίους πόρους του Δήμου (προμήθεια φαρμάκων, εμβολίων, ηλεκτρονικές σημάνσεις, στειρώσεις, αμοιβές κτηνιάτρων, αγορά ζωοτροφών κλπ.).

00Adespota04

Παράλληλα με τις δράσεις του Δήμου,  καλούμε όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ζώα συντροφιάς, όπως φροντίσουν για την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή τους, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Επιπλέον ο καθένας μας, ας φροντίσει ώστε να παύσει πλέον η τακτική της ασυνείδητης εγκατάλειψης των ζώων στους δρόμους , κάτι το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα της ραγδαίας αύξησης των αδέσποτων.

Η πολιτισμένη συμβίωση με τα ζώα από το Δήμο μας, είναι δεδομένη και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το βελτιώνουμε συνεχώς. Θεωρούμε δεδομένη τη συνδρομή όλων, στο δύσκολο αυτό εγχείρημα ώστε να γίνει ο Δήμος μας δέκτης πολιτισμού. 

00Adespota05

 

Παρακάτω παρατίθενται οι σχετικοί Νόμοι:

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4039 /Α/2.02.2012: Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.

00Adespota06

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4235/Α/11.02.2014:  Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

VKDMarketMegalo

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »