Απόφαση της ΚΕΔΕ σχετικά με τη λειτουργία των νυχτερινών καταστημάτων όσο αφορά την ηχορύπανση

Υιοθετώντας ομόφωνα εισήγηση του Δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου, το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), έλαβε στις 3 Οκτωβρίου μια πολύ σημαντική απόφαση σχετικά με τις εξοντωτικές ποινές περί «ηχορύπανσης» στα νυχτερινά καταστήματα –ειδικά σε τουριστικές περιοχές, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με αφορμή τη σφράγιση επί πολλές ημέρες τριών επιχειρήσεων στην οδό Κεφαλοπούλου τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο και σε ανταπόκριση του αγωνιώδους αιτήματος για ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών που εξέφρασε ο Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας της πόλης, ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, υπέβαλε στις 6/9/2017 σχετικό υπόμνημα στην ΚΕΔΕ.

Σ’ αυτό ανέλυσε με εμπεριστατωμένο τρόπο το παρωχημένο, ασαφές και ευάλωτο σε προσωπικές επιδιώξεις και ανταγωνισμούς νομικό πλαίσιο που διέπει την όλη κατάσταση, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα να προσαρμοστεί η διοικητική κανονιστική πραγματικότητα στις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και τις εξαιρετικές και έκτακτες ανάγκες της σημερινής εποχής.

Εποχής σφοδρής οικονομικής κρίσης, στην οποία ο τουρισμός έχει αναχθεί σε υπ’ αριθμό ένα παραγωγική βιομηχανία της χώρας και, ειδικά για περιοχές όπως η Σάμος, αποτελεί μακράν της δεύτερης τη βασική πηγή προσόδου του πληθυσμού.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ, μελετώντας την εισήγηση του Δημάρχου Σάμου και μετά από εκτενή συζήτηση, με την υπ’ αριθμόν 663 απόφασή του, ομόφωνα:

Ζητά την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε:

1. Οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με την τήρησή του να συνεχίσουν να ενεργούν σύννομα και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να λειτουργούν απαλλαγμένες από ιδιοτελείς συμπεριφορές οι οποίες υπαγορεύονται από πληθώρα κινήτρων, ανταγωνιστικών ή και καθαρά ατομικών.
2. Να μην καθίσταται εκτελεστή η απόφαση σφράγισης του κέντρου ή του καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα, αν δεν έχει προηγηθεί η σχετική κρίση από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο.

Ζητά, επίσης, τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην έκδοση των σχετικών αδειών και στην υιοθέτηση αντιστοίχων ρυθμίσεων που θα βασίζεται σε πραγματικά τεχνικά και κοινωνικά δεδομένα.

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία επαναφέρει στο επίκεντρο της συζήτησης την ουσία του ζητήματος, δηλαδή τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου εντός του οποίου υποχρεούνται ως τώρα να κινούνται, πολύ συχνά ενάντια και στο αίσθημα δικαίου αυτών των ίδιων, τα αστυνομικά όργανα.

Η ομόφωνη υιοθέτησή της από το ΔΣ της ΚΕΔΕ και η αποστολή της προς τους αρμόδιους Υπουργούς, συνιστά ένα ουσιώδες θεσμικό βήμα εμπρός, προκειμένου να λυθεί με τρόπο δίκαιο, σύγχρονο και κοινωνικά αποδεκτό ένα ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες της ψυχαγωγίας και της εστίασης σε όλη την Ελλάδα και, φυσικά και στην ακριτική Σάμο που, πρακτικώς, ζει σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό και μάλιστα μέσω μιας σχετικής περιόδου αιχμής που πρακτικώς δεν ξεπερνά τις 90 ημέρες το χρόνο.

Εκ του Δήμου Σάμου

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης στη συνεδρίαση του LIBE

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης στη συνεδρίαση του LIBE

Αναλυτική παρουσίαση των έργων που μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι στη Λέσβο παρέθεσε  ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος

Περισσότερα »
Συναντήσεις των προέδρων Ενώσεων Αστυνομικών Αιγαίου μέσω των προέδρων τους με θεσμικούς φορείς στην Αθήνα

Συναντήσεις των προέδρων Ενώσεων Αστυνομικών Αιγαίου μέσω των προέδρων τους με θεσμικούς φορείς στην Αθήνα

Σειρά επαφών στη Αθήνα πραγματοποίησαν το τελευταίο διήμερο  τα προεδρία τον Ενώσεών μας για θέματα που απασχολούν τις περιοχές μας. Αρχικά επισκέφτηκαν το Αρχηγείο της

Περισσότερα »