Από την «Σμυρνέϊκη παράδοση στο ρεμπέτικο». Μια εξαιρετική παράσταση από τον πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος «Ο Καπετάν Λαχανάς»

Ήταν μια μουσικοχορευτική παράσταση επιπέδου, μνήμης, ιστορίας και παράδοσης, απ΄ αυτές που βγαίνουν αυθόρμητα σαν έμπνευση και μετουσιώνονται με σεβασμό, μεράκι και ερασιτεχνική δημιουργικότητα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος «Ο Καπετάν Λαχανάς» το βράδυ της Κυριακής (19/03), απέδειξε αυτό που όλοι γνωρίζαμε αλλά δεν φανταζόμασταν την προέκτασή του, πως είναι μια μικροκοινωνία πρότυπο για τον τόπο μας αλλά και έξω απ΄ αυτόν. ΄Ηταν εύκολο για τον καθέναν που παρακολούθησε την παράσταση να καταλάβει που οφειλόταν τελικά η επιτυχία και η αυθεντικότητα της αναπαράστασης «στιγμών ελκυστικών». ΄Ηταν ζωγραφισμένο στα πρόσωπα όλων των συντελεστών της, ήταν εκείνη η άνεση της χαράς που δίνει η δημιουργία, η προσφορά στην παράδοση, το μεγαλείο της συλλογικότητας.

00LaxanasRebetika02

«Από την Σμυρνέϊκη Παράδοση στο Ρεμπέτικο», μια μουσικοχορευτική παράσταση που τα είχε όλα. Μια λιτή αλλά εμπεριστατωμένη ιστορική έρευνα από την χοροδιδάσκαλο κα Λούλα Κάϊλα, ψυχή εδώ και χρόνια του συλλόγου, δύο υπέροχα μουσικά σχήματα τους «Σαμάν» και τους «Φίλους του Καπετάν Λαχανά», που απέδωσαν όχι απλά τα τραγούδια και τους ρυθμούς όλης αυτής της ιστορικής διαδρομής, αλλά το κλίμα, την αίσθηση, την κουλτούρα των Ρωμιών στη Σμύρνη και από κει με τον ξεριζωμό στην Ελλάδα.

00LaxanasRebetika03

Με τον ερμηνευτή των «Σαμάν», τον Παναγιώτη Παναγάκη, ν’ αναβιώνει την ατμόσφαιρα των Καφέ – Σαντάν της Σμύρνης ή τους υπόγειους τεκέδες του Πειραιά με έναν τρόπο μοναδικό. Με την ερμηνεύτρια του έτερου μουσικού σχήματος, την Φανή Βουρλιώτη, δεύτερη γενιά Βουρλιώτηδων από τους Μυτιληνιούς, να πατάει πάνω στα βήματα των μεγάλων ερμηνευτριών του ρεμπέτικου και όλους τους μουσικούς να θυμίζουν το μουσικό μεγαλείο της σμυρνέϊκης και ρεμπέτικης παράδοσης.

Επί σκηνής τα μέλη των χορευτικών ομάδων του «Καπετάν Λαχανά», με αμφίεση και χτένισμα εκείνης της αλησμόνητης εποχής, με το ανάλογο ντεκόρ, ν’ αναβιώνουν τους χορούς και τα λικνίσματα του περασμένου αιώνα, από τις αστικές συνάξεις των Ρωμιών της Σμύρνης ή τις ρεμπέτικες βραδιές του Πειραιά. Εξαιρετική και η νεοσύστατη χορωδία του συλλόγου, που απέδωσε τρία «κλασικά» παραδοσιακά τραγούδια, υπό την φωτισμένη διδασκαλία και διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου Χρήστου Πιερίδη.

00LaxanasRebetika04

Ήταν μια παράσταση που δεν πρέπει να μείνει στη μία βραδιά, δεν πρέπει να μείνει στα στενά όρια της πόλης Σάμου, αλλά να επαναληφθεί και σε άλλα σημεία του νησιού και εκτός αυτού, με την αρωγή και συμπαράσταση της αυτοδιοίκησης, γιατί τέτοιες προσπάθειες πρέπει και να ψυχαγωγούν και να διαπαιδαγωγούν, όσο γίνεται περισσότερους και να τονώνουν σ΄ αυτές τις δύσκολες εποχές την αυτογνωσία μας. Ήταν άλλωστε κάτι που τέθηκε και στην πρόεδρο του ΔΟΠΠΟΝΑΣ την κα Άννη Ανδρεάδη, η οποία παρακολούθησε την παράσταση. Και δεν τέθηκε μόνο για τη συγκεκριμένη παράσταση, αλλά και για άλλες παραστάσεις που γίνονται σε όλο το νησί.

00LaxanasRebetika05

Κατάμεστη και η αίθουσα του αμφιθεάτρου του Γενικού Λυκείου Σάμου από θεατές που τίμησε τη συγκεκριμένη εκδήλωση – παράσταση κι έδωσε πολλές φορές το αυθόρμητο χειροκρότημά του.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ…

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Kαθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Kαθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Συμπολίτες μου, Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση. Παντού στην Ευρώπη, αλλά πλέον και εδώ στην

Περισσότερα »
Γιάννης Μάρκου: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της ΔΕΕΠ Σάμου»

Γιάννης Μάρκου: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της ΔΕΕΠ Σάμου»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ (Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας) Σάμου, κ. Γιάννης Μάρκου. Η ΔΕΕΠ Σάμου συγκέντρωσε

Περισσότερα »