Από τη «Σμυρνέϊκη παράδοση στο ρεμπέτικο». Μια εξαιρετική παράσταση από τον πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος «Ο Καπετάν Λαχανάς»

Ήταν μια μουσικοχορευτική παράσταση επιπέδου, μνήμης, ιστορίας και παράδοσης, απ΄ αυτές που βγαίνουν αυθόρμητα σαν έμπνευση και μετουσιώνονται με σεβασμό, μεράκι και ερασιτεχνική δημιουργικότητα.

Έπειτα από απαίτηση πολλών φίλων του πολιτιστικού συλλόγου «Ο Καπετάν Λαχανάς» η παράσταση που είχε δοθεί τον Μάρτιο του 2017, επαναλήφθηκε και πάλι στο αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Σάμου, θυμίζοντάς μας όμορφες στιγμές και πάλι για μας που την είχαμε παρακαλουθήσει, αλλά και ατελείωτα χειροκροτήματα για αυτούς που την παρακολούθησαν για πρώτη φορά. Και όπως ειπώθηκε η επόμενη μουσική παράσταση του Συλλόγου θα είναι τέλος Μαϊου 2018 με θέμα τον Πόντο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος «Ο Καπετάν Λαχανάς» το βράδυ του Σαββάτου (14/04), απέδειξε αυτό που όλοι γνωρίζαμε αλλά δεν φανταζόμασταν την προέκτασή του, πως είναι μια μικροκοινωνία πρότυπο για τον τόπο μας αλλά και έξω απ΄ αυτόν.

Όσο αφορά την παράσταση ο μοναδικός άτυχος ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μανόλης Φρατζής ο οποίος μια μέρα πριν είχε ένα ατύχημα με το πόδι του, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να χορέψει έστω έναν χορό.

«Από την Σμυρνέϊκη Παράδοση στο Ρεμπέτικο», μια μουσικοχορευτική παράσταση που τα είχε όλα. Μια λιτή αλλά εμπεριστατωμένη ιστορική έρευνα από την χοροδιδάσκαλο κα Λούλα Κάϊλα, ψυχή εδώ και χρόνια του συλλόγου, δύο υπέροχα μουσικά σχήματα τους «Σαμάν» και τους «Φίλους του Καπετάν Λαχανά», που απέδωσαν όχι απλά τα τραγούδια και τους ρυθμούς όλης αυτής της ιστορικής διαδρομής, αλλά το κλίμα, την αίσθηση, την κουλτούρα των Ρωμιών στη Σμύρνη και από κει με τον ξεριζωμό στην Ελλάδα.

00LaxanasRebetiko02

Με τον ερμηνευτή των «Σαμάν», τον Παναγιώτη Παναγάκη, ν’ αναβιώνει την ατμόσφαιρα των Καφέ – Σαντάν της Σμύρνης ή τους υπόγειους τεκέδες του Πειραιά με έναν τρόπο μοναδικό. Με την ερμηνεύτρια του έτερου μουσικού σχήματος, την Φανή Βουρλιώτη, να «πατάει» πάνω στα βήματα των μεγάλων ερμηνευτριών του ρεμπέτικου και όλους τους μουσικούς να θυμίζουν το μουσικό μεγαλείο της σμυρνέϊκης και ρεμπέτικης παράδοσης.

Επί σκηνής τα μέλη των χορευτικών ομάδων του «Καπετάν Λαχανά», με αμφίεση και χτένισμα εκείνης της αλησμόνητης εποχής, με το ανάλογο ντεκόρ, ν’ αναβιώνουν τους χορούς και τα λικνίσματα του περασμένου αιώνα, από τις αστικές συνάξεις των Ρωμιών της Σμύρνης ή τις ρεμπέτικες βραδιές του Πειραιά.

Μουσικοί SAMAN

FABIO GIARDINA: ΚΡΟΥΣΤΑ, ΤΖΟΥΡΑΣ, ΜΠΑΣΟΚΙΘΑΡΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣ: ΟΥΤΙ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ: ΚΡΟΥΣΤΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΗΣ: ΦΩΝΗ, ΤΖΟΥΡΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΡΑ

ΦΩΤΩ ΒΑΚΙΡΗ: ΦΩΝΗ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΧΑΝΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΝΟΣ: ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ

ΠΑΥΛΟΣ ΦΡΑΤΖΗΣ: ΚΙΘΑΡΑ

ΦΑΝΗ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗ: ΤΡΑΓΟΥΔΙ

00LaxanasRebetiko03

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαθέος κ. Νίκος Βαρούμας, ο Εισαγγελέας Σάμου και Πρόεδρος Πρωτοδικών Σάμου, καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Σάμου κ. Φίλιππος Πετρούσκας.

Επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Ζωή Πυργιώτη – Τσερέ, κ. Ελισαίος Μαυρατζώτης, κ. Κώστας Βογιατζής και αρκετός κόσμος.

Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα