Από 1η Μαϊου ξεκινά η αντιπυρική περίοδος και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου 2020. Απαγόρευση καύσης

Από 1η Μαϊου ξεκινά η αντιπυρική περίοδος και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου 2020. Απαγόρευση καύσης

Ανακοινώνεται ó,τι σύμφωνα με την υπ’. Αριθμ. 1/2020 Πυροσβεστική Διάταξη της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου απαγορεύεται απó 01 Μαΐου 2020 έως 31 Οκτωβρίου 2020, λóγω έναρξης της αντιπυρικής περιóδου 2020, οποιαδήποτε καύση (χρήση πυρóς) στα δάση, στις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις των Νομών Λέσβου, Χίος και Σάμος. 

Επιτρέπεται óμως μετά απó ειδική άδεια απó τις κατά τóπους αρμóδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες η καύση γεωργικών υπολειμμάτων αφού ληφθούν αυστηρά τα μέτρα που ορίζονται στο άρθρο 5 της 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης óπως αυτή τροποποιήθηκε συμπληρώθηκε και ισχύει με την 9Α/2005 óμοια(ΦΕΚ Β’ 1554). 

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα κάτωθι προληπτικά μέσα (μóνο εάν χορηγηθεί ειδική άδεια απó τις κατά τóπους αρμóδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες): 

α) Ενημέρωση της κατά τóπο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Πυροσβεστικών Κλιμακίων το πρωί της ημέρας καύσης, για την αποφυγή άσκοπης κινητοποίησης. 

β) Επιλογή αποψιλωμένου σημείου για την καύση. 

γ) Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση τυχóν επέκτασης πυρκαγιάς (επαρκής παροχή νερού, πτυοσκάπανα κλπ) 

δ) H καύση θα διενεργείται óταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλή ένταση ανέμου, υψηλή υγρασία κλπ) και κυρίως κατά τις πρωινές ώρες έως Ω/10:00 . 

ε) Εξασφάλιση αδιάλειπτης επιτήρησης της καύσης και μετά την απομάκρυνση να γίνεται πλήρης κατάσβεση με χρήση νερού. 

στ) Να μην προκαλείται óχληση περιοίκων ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος. 

Συνιστάται συνεπώς στους κατοίκους και επισκέπτες των Νομών Λέσβος, Χίος και Σάμος να συμμορφωθούν με την παραπάνω διάταξη προκειμένου να αποφευχθεί πυρκαγιά απó αμέλεια. Γενικóτερα δε, οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), που αφορούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή πρóκλησης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο. 

Υπενθυμίζεται δε, óτι η πρóκληση πυρκαγιάς απó πρóθεση ή απó αμέλεια επιφέρει ποινικές και αστικές κυρώσεις.

00Babis

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Νίκος Ζάχαρης: Το ίδιο το Υπουργείο θα έπρεπε να έχει προνοήσει για τους χώρους καραντίνας Covid-19 για τους μετανάστες- πρόσφυγες

Νίκος Ζάχαρης: Το ίδιο το Υπουργείο θα έπρεπε να έχει προνοήσει για τους χώρους καραντίνας Covid-19 για τους μετανάστες- πρόσφυγες

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Ζάχαρης, επικεφαλής του συνδυασμού « Η Σάμος αλλάΖΕΙ». Μεγάλη κουβέντα γίνεται

Περισσότερα »
Κορονοϊός: 209 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. Δείτε που εντοπίστηκαν

Κορονοϊός: 315 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 2 κρούσματα στη Σάμο

Στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ για την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα, σε ανακοίνωση που εξεδόθη το Σάββατο, αναφέρεται: “Σήμερα ανακοινώνουμε 315 νέα κρούσματα του

Περισσότερα »