Απαράδεκτη η υγιεινή στο ΚΥΤ Σάμου και ειδικά στο χώρο εκτός αυτού

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

O Μητροπολίτης μας κοντά στα παιδιά μας

O Μητροπολίτης μας κοντά στα παιδιά μας

Ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στά πλαίσια τῶν Ποιμαντικῶν του δράσεων ἐν ὂψει τῶν ἑορτῶν τοῦ Πάσχα, τήν Πέμπτη 25 Ἀπριλίου, Χοροστάτησε καί ὁμίλησε στόν Ἱερό

Σε άρθρο της με τίτλο «Γκέτο στην Ελλάδα» η βρετανική εφημερίδα «Times» αναφέρεται στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Λέσβο ενώ απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση  και τη βρετανική κυβέρνηση να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, τονίζοντας την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να διαδραματίσει έναν ενεργότερο ρόλο, προκειμένου να συμβάλει εποικοδομητικά στην αποτελεσματική και επαρκή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «καθώς ο χειμώνας “αγριεύει” στο Αιγαίο, σχεδόν 15.000 πρόσφυγες έχουν εκβραστεί σε πέντε ελληνικά νησιά σε συνθήκες απελπιστικής εξαθλίωσης. Τα παιδιά περπατούν ξυπόλητα δίπλα σε ανοικτούς υπονόμους. Ολόκληρες οικογένειες τρέμουν από τις καιρικές συνθήκες σε σκηνές που προορίζονταν για ποπ φεστιβάλ. Οι γυναίκες φορούν πάνες, προκειμένου να μην πέσουν θύματα βιασμού στον δρόμο τους τη νύχτα προς τις τουαλέτες του υπερκορεσμένου προσφυγικού καταυλισμού τους.

Αυτή δεν είναι η λύση στην ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση που υποτίθεται ότι θα αντιπροσώπευε η συμφωνία των Βρυξελλών πριν δύο σχεδόν χρόνια με την Τουρκία ύψους 2,5 δις. λιρών. Αυτή η συμφωνία ανέκοψε τη ροή προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής, αλλά δεν την σταμάτησε. Η ανεπάρκεια της ευρύτερης αντίδρασης της ΕΕ την κάνει μόνο πιο οξεία. Η συμφωνία του 2016 με την Τουρκία αποτυγχάνει λόγω ανεπίλυτων διαφορών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα που εμποδίζουν την καταβολή χρημάτων προς την Άγκυρα».

Αυτά γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή» σε άρθρο της, αναδημοσιεύοντας άρθρο της Βρετανικής εφημερίδας «Times».

Το προσφυγικό ζήτημα, που έχει εξελιχθεί σε καυτή πατάτα τα δύο τελευταία χρόνια, πρωταγωνιστεί και πάλι στα μέσα ενημέρωσης καθώς μετά τις αυξημένες αφίξεις που καταγράφηκαν στη Λέσβο, Χίο και Σάμο πάνω από 13.770 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν απροστάτευτοι στη βροχή και σε καλοκαιρινές σκηνές. Στη Σάμο ο αριθμός είναι 2.576 άτομα με ημερομηνία καταγραφής την 01/01/2018.

00SamosVol02

Στη Σάμο κάπως ανάλογα είναι τα πράγματα. Άλλωστε πολλές φορές έχουμε επισημάνει κάποια γεγονότα χωρίς να «ιδρώνει» το αυτί των υπευθύνων. Όχι όσο αφορά τον χώρο εντός (άλλωστε εκεί δεν μας επιτρέπεται η είσοδος, αλλά έχουμε κάποια εικόνα), αλλά το χώρο εκτός που αποτελεί μια υγειονομική βόμβα. Απαράδεκτες εικόνες, που προσβάλλουν την ανθρώπινη προσωπικότητα και που καθιστούν ανήμπορους τους διοικούντες του ΚΥΤ (Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης).

Πριν από λίγες μέρες η εθελοντική ομάδα «Samos Volunteers» με ανάρτησή της στο διαδίκτυο έκανε γνωστό τις συνθήκες διαβίωσης και καθαριότητας που επικρατούν ειδικά έξω από το χώρο του ΚΥΤ. Αναλυτικά γράφουν:

«Ζούμε στην εποχή της πλαστικής σακούλας, της μία χρήσης. Αυτός ο τρόπος ζωής δημιουργεί τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών κάθε μέρα. Το στρατόπεδο δεν αποτελεί εξαίρεση. Το νερό έρχεται σε πλαστικά μπουκάλια, τροφή σε σφραγισμένες πλαστικές θήκες και πολλά άλλα αναλώσιμα είδη καθημερινής ζωής περιέχονται σε πλαστικό επίσης.

Η ποσότητα των σκουπιδιών που δημιουργείται από το στρατόπεδο είναι τεράστια. Η ομάδα μας έχει ήδη καταφέρει να μειώσει ένα ελάχιστο ποσό αποβλήτων. Δυστυχώς, δεν καταλήγουν όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια σε κάδους και σακούλες.

Ενώ η περιφραγμένη περιοχή του στρατοπέδου καθαρίζεται από έναν εργολάβο που αμείβεται, η εξωτερική περιοχή όπου οι άνθρωποι έχουν θέσει σκηνές λόγω της συμφόρησης που επικρατεί στο κέντρο, δεν καθαρίζονται. Εκτός από τις τσάντες που θα δώσουμε στους κατοίκους, θα κάνουμε ένα τακτικό καθάρισμα κάθε Σάββατο.

Θα συναντηθούμε με μια ομάδα κατοίκων από το στρατόπεδο, θα τους εξοπλίσουμε με γάντια και σακούλες σκουπιδιών και μαζί θα μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σκουπίδια. Κάθε εβδομάδα, η ομάδα μας κατάφερε να μαζέψει.

Είναι μια βαριά δουλειά και κατά καιρούς πρόκληση για το στομάχι σου. Η ομάδας μας συναντά αγέλες τροφίμων που έχουν ζύμωση για εβδομάδες ή μήνες, ανθρώπινα περιττώματα ανθρώπων που δεν τολμούν να επισκεφθούν τις τουαλέτες στο επίσημο στρατόπεδο, και μια σειρά από άλλες εκπλήξεις σκουπιδιών. Καθώς το εξωτερικό στρατόπεδο αντιμετωπίζεται ως προσωρινό και παράνομο, δεν παρέχονται υγειονομικές υπηρεσίες εκεί. Οι εθελοντές της Σάμου κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για να έχουμε καλύτερα τα πρότυπα διαβίωσης».

Αυτά γράφει η Εθελοντική ομάδα, που δίνει και αυτή το δικό της αγώνα. Κάτι φυσικά που γνωρίζει και η διοίκηση του κέντρου, σφυρίζοντας προφανώς αδιάφορα. Άλλωστε ποτέ δεν υπήρξε μια επίσημη ενημέρωση προς τους κατοίκους του νησιού, της πόλης.

ΥΣ: Αν και βρισκόμαστε στις αρχές Ιανουαρίου 2018 κι ενώ είχαμε αρκετές βροχοπτώσεις, εξακολουθούμε και βλέπουμε αρκετούς και ειδικά μικρά παιδιά και γυναίκες να φορούν σανδάλια, σαγιονάρες και ότι άλλο καλοκαιρινό.

Τα εκατομμύρια της ΕΕ άραγε που πηγαίνουν; Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον ρουχισμό τους;

Για όλα τα παραπάνω αναμένουμε απαντήσεις… που φυσικά δεν θα λάβουμε ποτέ…

Αλέξης Κομνηνός 

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ