Απάντηση του Εθελοντικού Κοινωνικού Φαρμακείου Σάμου «Ευαγγελία Καραγεωργίου» στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τη διακοπή λειτουργίας των Κοινωνικών Φαρμακείων

Το Εθελοντικό Κοινωνικό Φαρμακείο Σάμου “Ευαγγελία Καραγεωργίου” που σε λίγους μήνες κλείνει τα 4 χρόνια παρουσίας στο νησί μας , δε μπορεί να μην απαντήσει στο απαράδεκτο και συντεχνιακό αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τον υπουργό Υγείας προκειμένου να κλείσει τα Κοινωνικά Φαρμακεία.

Δεν χρειάζονται να πούμε πολλά λόγια για τη δράση των Κοινωνικών Φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα που δημιουργήθηκαν προκειμένου ν’ ανταποκριθούν στις ανάγκες του κόσμου στα βάρβαρα χρόνια των “μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας μας”. Αγκαλιάστηκαν αμέσως από τους πολίτες, είτε για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, είτε για να στηρίξουν με δωρεές τους συμπολίτες τους. 
Τα Κοινωνικά Φαρμακεία είναι γέννημα και κατάκτηση της κοινωνίας μας και των αναγκών της. Κινούνται κι αναπνέουν με τους ρυθμούς της. Γεννήθηκαν μέσα από τις πιο βασικές ανάγκες του ανθρώπου, να στηρίξει και να στηριχθεί με γνώμονα την αλληλεγγύη. 
Στην δική μας έκκληση για υποστήριξη , βρέθηκαν από την αρχή στο πλευρό μας, προς τιμήν τους , η πλειοψηφία των φαρμακοποιών του νησιού μας , οι οποίοι λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος στη συλλογή φαρμακευτικού υλικού απ`τους συμπολίτες μας, αποδεχόμενοι επιπλέον και τους ερανικούς κουμπαράδες μας , δημιουργώντας έτσι ένα φιλικό δίκτυο συνεργασίας , συμβάλλοντας τα μέγιστα σ`αυτό το σκοπό.
Τους ευχαριστούμε θερμά επειδή η λογική τους έχει ενσυναίσθηση και συνείδηση.

Το ΕΚΦΣ συνεχίζει τη δράση του για την κοινωνία, μαζί με την κοινωνία. Δεν ειναι ΜΚΟ . Δεν επιβαρύνει τον κρατικό κορβανά, ούτε λαμβάνει επιχορηγήσεις. Δεν χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ ή άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν πληρώνεται και δεν αγοράζεται. Είναι ανεξάρτητο από τις πολιτικές αρχές, θρησκείες, κόμματα, φαρμακευτικές εταιρίες κι αγορές. Είναι αυτόνομο, αυτοοργανωμένο, και αυτοδιαχειριζόμενο. Ξέρει ν’ ακούει τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου και ψάχνει συνεχώς νέους τρόπους αλληλοβοήθειας.

Ας μάθει λοιπόν η διοίκηση του Π.Φ.Σ. πώς φορέας που δεν μας άνοιξε, και δε μας συντηρεί, δε μπορεί και να μας κλείσει.
Αντί λοιπόν οι ιθύνοντες του Π.Φ.Σ. να απαιτούν απ’ την κυβέρνηση το κλείσιμο μας, 
-Ας απαντήσουν αυτοί στον κόσμο που αδυνατεί να πληρώσει τα φάρμακά του, είτε με τη συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή, λόγω διαφοράς στη λιανική τιμή του φαρμάκου και τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, είτε με την ανάγκη χρήσης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως αποχρεμπτικά και απλά αναλγητικά.
-Ας αναδιανείμουν επίσης κι ας διαχειριστούν, με πόρους του Συλλόγου, τους τόνους φαρμάκων που επιστρέφονται στα φαρμακεία απ`τους ενεργούς συμπολίτες μας και που καταλήγουν ληγμένα για να καταστραφούν.
-Ας κάνουν και εκστρατείες ενημέρωσης , αγωνιώντας κάθε μήνα όπως εμείς για την εξεύρεση των φαρμάκων των άνω των 100 ασθενών μας πασχόντων από χρόνια νοσήματα και ας μεταλαμπαδεύσουν την ιδέα πώς “το φάρμακο που είναι πλέον άχρηστο για σένα , είναι χρήσιμο για κάποιον άλλον ” 
-Τέλος ας ασχοληθούν και με τους πρόσφυγες στα νησιά μας οι οποίοι διαμένουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και να τους παρέχουν αυτοί, και όχι οι ΜΚΟ, τις αντιβιώσεις, τα παυσίπονα , τα αντιφλεγμονώδη , τα αντιψειρικά και τα δερματολογικά σκευάσματα που πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση για να επιβιώσουν.

Για κάποιους φαίνεται πως η ζωή μόνο κοστίζει. 
Για εμάς όμως , μόνο αξίζει! 
Με την στήριξη όλων εσάς , οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας , θα εξακολουθούν να λαμβάνουν δωρεάν τα φάρμακα τους .

Οι εθελοντές 
Σπύρος Κατσαρός 
Μανιάνα Πόνη 
Ειρήνη Τσιλίρη

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Δήλωση Κώστα Τζίχα για τη χθεσινοβραδινή φωτιά στο ΚΥΤ

ΔΗΛΩΣΗ του Κώστα Τζίχα, δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Ανατολικής Σάμου

Πρώτα απ’ όλα εκφράζουμε την οδύνη μας για τον χαμό 2 νέων παιδιών και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Επίσης εκφράζουμε τη συμπαράστασή

Περισσότερα »
Αναβολή προγραμματισμένων αγώνων βόλεϊ 31/10 και 01/11 λόγω σεισμού και πένθους

Αναβολή προγραμματισμένων αγώνων βόλεϊ 31/10 και 01/11 λόγω σεισμού και πένθους

Οι προγραμματισμένοι αγώνες βόλει για 31/10-1/11/20 αναβάλλονται λόγω σεισμού και πένθους. Πενθούμε όλοι για δυο όμορφα παιδιά που χάθηκαν τόσο απρόσμενα. Πενθούμε  για το άδικο του θανάτου αθλητές

Περισσότερα »