Απάντηση Δ. Βίτσα στη Χρ. Καλογήρου: Aπαιτούνται ειδικά μέτρα για την αποσυμφόρηση της Σάμου

Την ανάγκη να μην επιβαρυνθεί η Σάμος με νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών επισημαίνει σε επιστολή του προς την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι η επιστολή του κυρίου Βίτσα, η οποία δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, σημειώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) όλων των νησιών και επισημαίνει με νόημα ότι η κυρία Καλογήρου δεν ασκεί πίεση στους περιφερειάρχες της ενδοχώρας για την υποδοχή των προσφύγων που μεταφέρονται από τα νησιά λόγω της ευάλωτης κατάστασής τους ή επειδή έχουν αναγνωριστεί πρόσφυγες. 

Η επιστολή του κυρίου Βίτσα απαντά σε επιστολή διαμαρτυρίας της κυρίας Καλογήρου για τη μετακίνηση στη Λέσβο περίπου 65 προσφύγων που έφτασαν στη Σάμο. Η κυρία Καλογήρου επισήμαινε «την άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης και των τριών νησιών της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» (Λέσβος, Σάμος, Χίος) και υπογράμμιζε ότι «πρακτικές μετακίνησης μεταναστών και προσφύγων από το ένα νησί του Βορείου Αιγαίου στο άλλο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως, το επιβαρύνουν».

Πηγές του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνουν ότι η πολύ δύσκολη κατάσταση στη Σάμο απαιτεί τη λήψη ειδικών μέτρων και ότι στη Λέσβο, όπου έχει μειωθεί περίπου 50% ο πληθυσμός του ΚΥΤ σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, είναι πιο καλά στελεχωμένες οι υπηρεσίες και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει πιο γρήγορα η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου και η διαδικασία υποδοχής.

Η επιστολή του κυρίου Βίτσα σημειώνει ότι το Υπουργείο δίνει μεγάλο αγώνα αποσυμφόρησης των ΚΥΤ των νησιών ώστε να γίνει δυνατή η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου και εντοπισμού των ευάλωτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός σημειώνει ότι ο συνολικός πληθυσμός των ΚΥΤ στα τέσσερα από τα πέντε νησιά του Αιγαίου, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο, έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2018 – μόνο στη Λέσβο, η μείωση του ΚΥΤ της Μόριας είναι περίπου 50% με τον πληθυσμό σήμερα να βρίσκεται κάτω από 5.000 και τον επόμενο μήνα πρόκειται να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

00VitsasAnaxorisi05

Για τη Σάμο, ο κύρος Βίτσας επισημαίνει ότι την τελευταία εβδομάδα έχει μειωθεί ο πληθυσμός κατά 550 πολίτες τρίτων χωρών που μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα και ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, ενώ οι αρχές φροντίζουν να μην υπάρξουν νέες αφίξεις στο νησί και να μεταφέρονται σε λιγότερο επιβαρυμένα ΚΥΤ όσοι διασώζονται στο Αιγαίο.

Ο κύριος Βίτσας σημειώνει ότι η κυρία Καλογήρου έχει τη γνώμη της στα ζητήματα υποδοχής, αλλά δεν συμπληρώνεται η γνώμη αυτή με άσκηση πίεσης προς τους περιφερειάρχες της ενδοχώρας για την υποδοχή των προσφύγων που μεταφέρονται από τα νησιά. 

Πηγή: www.efsyn.gr

BlueRoots1

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Βασίλης Πανουράκης: «Όλοι λίγο – πολύ, είτε Νομάρχες είτε Αντιπεριφερειάρχης, έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάνε μπροστά τα νησιά μας»

Βασίλης Πανουράκης: «Όλοι λίγο – πολύ, είτε Νομάρχες είτε Αντιπεριφερειάρχης, έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάνε μπροστά τα νησιά μας»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ του νησιού ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης για τον έναν χρόνο παρουσίας και διοίκησης στον Β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Περισσότερα »