Αντιστράτηγος ΕΛΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη: «Οι Σαμιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι ασφαλείς»

«Για εμάς προέχει η ασφάλεια των πολιτών και κύριο μέλημά μας είναι το νησί σας που είναι τουριστικό να μετατραπεί ξανά σε πόλο έλξης τουριστών» δήλωσε η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, που βρίσκεται από τη Δευτέρα το απόγευμα στην Σάμο  με σκοπό  να συντονίσει την επιχείρηση ελέγχου προκειμένου να βρεθούν όσοι μετανάστες έχουν απορριφτεί σε β΄βαθμό από την υπηρεσία ασύλου και πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία.

«Στο πλαίσιο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών προ δεκαημέρου αποφασίστηκε και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής  και ιδιαίτερα της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής να κάνουμε επιχείρηση στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε, Τουρκίας προκειμένου να βρεθούν όσοι μετανάστες έχουν  απορριπτική ασύλου που σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία. Ξέρετε η Σάμος όσο και η Χίος έχουν μια ιδιαιτερότητα και μια δυσκολία. Δεν υπάρχουν χώροι προσωρινής κράτησης όπως διαθέτει  η Κως και η Μυτιλήνη  και αυτό δυσκολεύει τη δουλειά τη δικής μας , όσον αφορά στην ανεύρεση και στην προσωρινή κράτηση των μεταναστών και προσφύγων που πρέπει να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής.

Οργανώσαμε την επιχείρηση με  προσεκτικό σχεδιασμό.  Χρησιμοποιήθηκαν 140 αστυνομικοί, τρεις διμοιρίες υποστήριξης,  δύο ομάδες ΟΠΚΕ και στατικές δυνάμεις παρουσία δικαστικού λειτουργού. Ελέγξαμε  όλα τα άτομα που διαμένουν μέσα στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης , 900 περίπου, με αποτέλεσμα να γίνουν   138 προσαγωγές προκειμένου να ελεγχθούν τα έγγραφα που έχουν μαζί τους. Έγιναν  23 συλλήψεις γιατί  για ορισμένους από αυτούς είχε απορριφθεί το αίτημα τους για άσυλο σε δεύτερο βαθμό  αλλά και γιατί για κάποιους άλλους μεταξύ των 23 συλληφθέντων εκκρεμούσαν σε βάρος τους άλλες κατηγορίες».

Η κ. Τσιριγώτη ανέφερε ότι  βάσει της  συμφωνίας η διαδικασία  που ακολουθείται  είναι να μεταφερθούν στην Μυτιλήνη στο ΠΡΟΚΕΚΑ στη Μόρια. Η διαδικασία διαρκεί 7 ημέρες αφού γίνεται  αρχικά αίτημα για επιστροφή,  στην συνέχεια απαντά η τουρκική πλευρά και ολοκληρώνεται η διαδικασία επιστροφής με την συμμετοχή της ΦΡΟΝΤΕΧ.

Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις  που δε δέχεται η Τουρκία να πάρει πίσω μετανάστες επικαλούμενη θέματα δημόσιας τάξης.

«Γίνονται τριμερείς συναντήσεις, μεταξύ  Ελλάδας, Τουρκίας, Ε.Ε  σε διάφορα επίπεδα όπου συζητιούνται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι πλευρές λόγω της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε – Τουρκίας» συμπλήρωσε η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ.

«Δυστυχώς   λόγω έλλειψης χώρων προσωρινής κράτησης οι επιχειρήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνονται  σε τακτά χρονικά διαστήματα αν και εμείς  θα θέλαμε να γίνονται   ακόμη και σε καθημερινή βάση. Το προναχωρησιακό κέντρο στην Μυτιλήνη δεν μπορεί να  φιλοξενήσει μετανάστες και από τα γύρω νησιά. Ωστόσο κάναμε αυτή την επιχείρηση για να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους μετανάστες στη γειτονική χώρα ότι και στη Σάμο όταν έρθετε πάλι θα συλληφθείτε, πάλι θα γυρίσετε πίσω. Είναι μια τακτική που εφαρμόσαμε και στην Κω. Το τελευταίο δίμηνο έχουν επιστραφεί περίπου 150 μετανάστες  και έχουν αυξηθεί οι εθελούσιες  επιστροφές  στα 200 περίπου άτομα» σημείωσε η κ. Τσιριγώτη.

Σε ερώτηση  σχετικά με το δριμύ κατηγορώ του Δικηγορικού Συλλόγου για έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού  από πλευρά της πολιτείας για το μεταναστευτικό η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ τόνισε ότι από την πλευρά της Αστυνομίας υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει σχεδιασμός και επισήμανε ότι η Αστυνομία   δεν ενεργεί χωρίς σχεδιασμό  που είναι  απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί  με ακρίβεια η κάθε κατάσταση.

Για το περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στα κρατητήρια είπε ότι δεν έχει να κάνει αυτό που συνέβη με μετανάστες και μόνο, θα μπορούσε να είχε συμβεί με οποιονδήποτε κρατούμενο.

«Τα κρατητήρια  δεν είναι για μακρόχρονη κράτηση μεταναστών.   Το  ΠΡΟΚΕΚΑ  θα απαλλάξει από αυτό το βάρος την Αστυνομική Διεύθυνση γιατί θα δημιουργηθεί βάσει  προδιαγραφών και με τα εχέγγυα    ασφαλείας εκείνα , που μας δίνει στην αστυνομία τη  δυνατότητα  να κρατούνται οι μετανάστες , για κάποιο χρονικό διάστημα στην Σάμο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιστροφής τους στην Τουρκία».

Εάν γίνει το ΠΡΟΚΕΚΑ σαφώς η Αστυνομική Διεύθυνση θα ενισχυθεί , όπως υποστήριξε η κ. Τσιριγώτη, γιατί  το ΠΡΟΚΕΚΑ  χρειάζεται περισσότερους αστυνομικούς από αυτούς που υπάρχουν  στο Κέντρο Φιλοξενίας   ενώ συμπλήρωσε ότι φέτος οι δυνάμεις είναι περισσότερες σε σχέση με πέρυσι αφού  υπάρχουν τρεις διμοιρίες υποστήριξης και δύο μονάδες ΟΠΚΕ  καθώς και μεγαλύτερη ενισχυτική δύναμη από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τέλος η  αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ αναφερόμενη στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου  τόνισε ότι « οι συνάδελφοι διακατέχονται από επαγγελματισμό αλλά κυρίως από το λεγόμενο ελληνικό φιλότιμο. Πολλές φορές χρειάζεται να λειτουργήσουν και πέραν του ωραρίου τους  χωρίς τα απαραίτητα τεχνικά μέσα όμως είναι εδώ για την προστασία των πολιτών που διαμένουν στο νησί.  Οι Σαμιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι ασφαλείς» σημείωσε με έμφαση η κ Τσιριγώτη.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΧΑΡΗΣ ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα